Sinuset kronike dhe problemet që sjellin te njerëzit

Sinuset kronike dhe problemet që sjellin te njerëzit

14:37, 31/01/2023

Sinuset janë hapësira të vogla ajri të mbështjellura nga një cipë membranore në koçkë, ku ndodhen brenda mollëzave të fytyrës. Ata prodhojnë jarge e cila kullon në hundë përmes kanaleve të vogla.

ÇfarĂ« Ă«shtĂ« sinusiti?

Sinusit do të thotë inflamacion i një sinusi.

Sinusit akut do të thotë që një infeksion zhvillohet shpejt dhe zgjat në një kohë të shkurtër. Shumë raste të një sinusiti akut mund të zgjasë një javë apo më shumë, por kjo nuk është e pazakontë që të zgjasë edhe 2-3 javë. Shumica e njerëzve një ose dy herë në jetë mund të kenë kaluar sinusit akut.

Sinusit kronik do të thotë kur një sinusit bëhet i vazhdueshëm dhe zgjat për më shumë se 12 javë.

Si mund të krijohet një sinusit kronik?

Shumica e rasteve të sinusitit kronik zhvillohen pas një infeksioni akut sinusit. Shumica e rasteve të sinusit akut zhduken brenda 2-3 javësh, shpesh edhe më shpejt. Në disa raste simptomat nuk ikin dhe bëhen të vazhdueshme (kronike).

Shkaqet e një sinusiti akut që mund të agravojnë në një sinusit kronik:

SĂ«mundje nga tĂ« ftohtit apo grip si nĂ« shumicĂ«n e rasteve. Ftohjet dhe gripi shkaktohen nga mikrobe tĂ« quajtura viruse tĂ« cilat mund tĂ« pĂ«rhapen nĂ« sinuse. Infeksioni mund tĂ« mbetet viral para pastrimit, duke shkaktuar njĂ« infeksion sinusit viral. NĂ« njĂ« numĂ«r tĂ« vogĂ«l tĂ« rasteve, “germs” tĂ« quajtur, bakteret shkojnĂ« nĂ« njĂ« infeksion qĂ« ka filluar me njĂ« virus. Kjo mund tĂ« shkaktojĂ« njĂ« infeksion bakterial sinusit, te cilat mund ta bĂ«jnĂ« infeksionin mĂ« keq.

Infeksionet dentare në disa raste. Infeksioni përhapet në një mollëz (nofull) sinus nga një dhëmb i infektuar.

Ngritja e sinusit – ndĂ«rhyrjet kirurgjikale implantare, mund tĂ« lĂ«nĂ« me pasoja,me sinusit kronik.

Alergji në hundë (rinitit alergjik). Alergjia mund të shkaktojë ënjtje të indeve në pjesën E brendshme të hundës duke bllokuar kanalet e kullimit sinusit. Kjo i bën sinuset më të ndjeshëm ndaj infeksionit.

Shkaqe të tjera për bllokimin e kanalit të kullimit të sinusit në hundë, mund të jenë:

‱ Objekte tĂ« vogla tĂ« futura nĂ« hundĂ« (sidomos tek fĂ«mijĂ«t, tĂ« tilla si bizele ose rruaza plastike).
‱ LĂ«ndim tĂ« fytyrĂ«s ose kirurgji.
‱ Nga disa anomali kongjenitale. ( ‘Kongjenitale’ do tĂ« thotĂ« qĂ« janĂ« tĂ« lindura)
‱ Astma.
‱ Fibroza cistike
‱ NjĂ« sistem i dobĂ«t imunitar, pĂ«r shembull, njerĂ«zit me HIV, njerĂ«zit nĂ« kimioterapi, etj.
‱ NjĂ« sistem i dobĂ«t imunitar ju bĂ«n mĂ« tĂ« prirur pĂ«r ndonjĂ« infeksion
‱ Infeksionet fungale janĂ« shkaqe tĂ« rralla tĂ« sinusit dhe ndodhin mĂ« shpesh te njerĂ«zit me sistem tĂ« dobĂ«t imunitar
‱ Çrregullimet inflamatore tĂ« tilla si granulomatoza
‱ ShtatzĂ«nia, e cila ju bĂ«n mĂ« tĂ« prirur pĂ«r inflamacion tĂ« hundĂ«s rinitit
‱ Tumoret e rralla tĂ« hundĂ«s
‱ Pirja e duhanit.
‱ Diabeti
‱ Substanca qe merren me nuhatje irritojĂ«ne hundĂ«n (pĂ«r shembull, kokainĂ«).
‱ NĂ«se zhvillohet sinusit kronik pas njĂ« infeksioni akut sinusit, mund tĂ« ketĂ« simptoma edhe pse infeksioni ka shkuar. (Kjo Ă«shtĂ« arsyeja pse pas trajtimit tĂ« sinusit kronik me rrjedhĂ«n normale tĂ« antibiotikĂ«ve shpesh nuk veprojnĂ«.)
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco