Si ta kuptoni dhimbjen kronike si gjendje emocionale?

Si ta kuptoni dhimbjen kronike si gjendje emocionale?

10:45, 04/10/2022

Dhimbja kronike, një proces sëmundjesh që është aq kompleks sa që sapo kemi filluar të kuptojmë shkaktarët e saj, kohët e fundit është duke u njohur si një gjendje mjekësore më vete. Por si ndihet të jetosh me dhimbje kronike? Dhe si e trajtojnë trupi dhe truri?

"E dhembshme, e shurdhër, gërryese, djegëse, e mprehtë, e shtënë, shpuese…"

Këto janë vetëm disa nga fjalët që njerëzit priren të përdorin për të përshkruar dhimbjen e tyre.

Tani imagjinoni se ju është dashur të duroni pak nga kjo çdo ditë zgjimi derisa të mos e dini se si është të kaloni ditën tuaj pa këtë bazë dhimbjeje që ngadalë të varfëron energjinë tuaj mendore dhe fizike në sfond. Ky është realiteti për shumë njerëz që merren me dhimbje kronike.

Disa ditë mund të jenë të shkëlqyera, disa ditë të këqija; shenjat mund të mos jenë gjithmonë të dukshme dhe mund të jetë një betejë e brendshme e fshehur pas dhëmbëve të shtrënguar dhe buzëqeshjeve të detyruara.

Dhimbje kronike parësore dhe dytësore

Dhimbja kronike shpesh mund të hidhet poshtë si një simptomë e një problemi më të madh ose të mos merret aq seriozisht sepse nuk është kërcënuese për jetën. Megjithatë, barra e dhimbjes kronike nuk është vetëm personale, por edhe shoqërore.

Studime tregojnë se njerëzit me dhimbje kronike mund të kenë vështirësi në kryerjen e jetës së tyre të përditshme dhe të bëjnë aktivitete, si dhe të kenë shëndet të përgjithshëm më të dobët. Njerëzit me dhimbje kronike gjithashtu mund të përballen me pasigurinë e punës ose papunësinë.

Vetëm në vitin 2018 , Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD) i dha dhimbjes kronike kodin e vet, në versionin paraprak të versionit të ri.Sistemi i kodimit ICD-11Burim i besuar, duke i hapur rrugë njohjes dhe diagnostikimit të tij.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), dhimbja kronike tani klasifikohet në dy kategori: dhimbje kronike parësore dhe dhimbje kronike dytësore.

Dhimbja primare, sipas këtij klasifikimi, i referohet dhimbjes që nuk shkaktohet ose nuk mund të shpjegohet nga një gjendje tjetër mjekësore. Disa shembuj mund të jenë fibromialgjia ose dhimbja kronike primare e mesit .

“Fibromialgjia [është] një gjendje që ndryshon nga personi në person, por është një gjendje dhimbjeje e përhapur që prek të paktën 4 deri në 5 rajone të trupit dhe zgjat të paktën 3 muaj, por zakonisht më gjatë. Nuk gjendet asnjë shkak tjetër për dhimbjen dhe është, për rrjedhojë, një lloj dhimbjeje kronike parësore,” shpjegoi Dr. Guite.

Dhimbja dytësore, nga ana tjetër, është dytësore ose e shkaktuar nga një gjendje mjekësore themelore. Artriti, kanceri ose dhimbja e lidhur me kolitin ulceroz do të binte brenda kësaj ombrellë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco