Njerëzit që dhurojnë para janë të rrezikuar nga Alzheimeri, thotë studimi i fundit

Njerëzit që dhurojnë para janë të rrezikuar nga Alzheimeri, thotë studimi i fundit

13:39, 24/06/2022

A mundet mënyra se si një i moshuar i trajton paratë e tij ose të saj të ofrojë të dhëna për rrezikun e tyre për sëmundjen e Alzheimerit?

Sipas një studimi të fundit, kjo është e mundshme, transmeton portal arbresh.info

Studimi i fundit përfshiu dhjetëra burra dhe gra të moshuara tek të cilët u gjetën të dhënat e para të sëmundjes, që lidheshin me performancën e dobët në llojet e testeve.

Megjithatë, studimi nuk vlerësoi gjendjen mendore të të moshuarve të cilët mund të vendosin të dhurojnë më lirshëm për një kauzë bamirësie të njohur, theksoi studiuesja kryesore Gali Ëeissberger, e cila e kreu punën e saj ndërsa ishte studente postdoktorale në Shkollën e Mjekësisë Keck të Universitetit të Kalifornisë Jugore. .

“Ne nuk duam të dërgojmë mesazhin se altruizmi është një sjellje negative në asnjë mënyrë,” vuri në dukje ajo, ndërsa shtoi se përdoimi i parave nga të moshuarit është për t’u diskutuar.

Megjithatë, ajo vuri në dukje se studimi ka gjetur një lidhje të mundshme midis një dëshire të shtuar për të dhënë para dhe rrezikut për Alzheimer.

Sipas saj, ky studim ka për qëllim që t’u vijë në ndihmë mjekëve rreth kontrollimit më të mirë shëndetësor në zhvillimin dhe cenueshmërinë ndaj mashtrimeve financiare dhe shfrytëzimit.

Në një moshë mesatare 69 vjeç, asnjë nga pjesëmarrësit nuk kishte një diagnozë të mëparshme të çmendurisë ose ndonjë formë të rënies së shëndetit mendor. Të gjithëve iu dhanë 10 dollarë për t’i shpenzuar dhe më pas u çiftuan me një person anonim në një mjedis online. Ato para mund të ndaheshin më pas sipas dëshirës së secilit pjesëmarrës, ose të mbaheshin ose të jepeshin.

Nga ana tjetër, të gjithë pjesëmarrësit plotësuan teste standarde të të menduarit – të tilla si detyrat e rikujtimit të tregimeve dhe fjalëve – të dizajnuara për të dalluar shenjat e Alzheimerit në fazën e hershme.

Si përfundim, studimi gjeti se ata që i dhuruan para dikujt që nuk e njihnin, dolën më keq në teste.

Ajo paralajmëroi se “është e mundur që ekziston një faktor i tretë themelor që kontribuon si në altruizëm ashtu edhe në çmenduri” që nuk merret parasysh në këtë studim.

Në fakt, studimi “shton në punë të tjera në këtë fushë që ka sugjeruar se ndryshimet në gjykim, aftësi financiare ose vendimmarrje mund të jenë ndër ndryshimet e para të kujtesës dhe të të menduarit që vërejnë individët dhe anëtarët e familjes”.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco