Shenjat paralajmëruese të vetëvrasjes: Shembujt e tillë duhet të merren gjithmonë seriozisht

Shenjat paralajmëruese të vetëvrasjes: Shembujt e tillë duhet të merren gjithmonë seriozisht

18:16, 23/01/2022

Disa duken të padëmshme, por në një grup ato mund të jenë një parashikim i më së keqes

Vetëvrasja është rrallë rezultat i një vendimi impulsiv. Në periudhën para vetëvrasjes, zakonisht mund të vërejmë disa shenja dhe paralajmërime.

Më shqetësueset dhe më të fortat janë shenjat verbale si: “Nuk mund të duroj më”, “Asgjë nuk ka më rëndësi”, apo edhe “Po mendoj t’i jap fund gjithë kësaj”.

Vërejtje të tilla duhet të merren gjithmonë seriozisht.

Shenjat paralajmëruese

Lista e mëposhtme përmban disa shembuj dhe shenja, të cilat të gjitha mund të tregojnë se dikush po mendon t’i japë fund jetës.

Natyrisht, në shumicën e rasteve, këto situata nuk çojnë në vetëvrasje. Por në përgjithësi, sa më shumë shenja të shfaqë një person, aq më i madh është rreziku për të kryer vetëvrasje.

Depresioni ose mbyllja në vetvete

▪ Sjellje e pakujdesshme
▪ Rregullimi i biznesit dhe dhënia e pasurisë së vlefshme
▪ Demonstrimi i ndryshimeve të rëndësishme në sjellje, në qëndrime ose pamje
▪ Abuzimi me drogën ose alkoolin.
▪ Vuani nga një humbje e madhe ose ndryshimi i jetës

Situatat:

▪ Vetëvrasje ose dhunë në familje
▪ Abuzimi seksual ose fizik
▪ Vdekja e një shoku të ngushtë ose të një anëtari të familjes
▪ Divorci apo ndarja, fundi i lidhjes
▪ Dështimi në punën shkencore, provimet e ardhshme, rezultatet e provimeve
▪ Humbje pune, probleme ne pune
▪ Gjyqi i ardhshëm
▪ Arrestimi i fundit ose lirimi i afërt

Sjellja:

▪ Të qarët
▪ Trishtim
▪ Thyerja e ligjit
▪ Impulsiviteti
▪ Vetëdëmtimi
▪ Shkrimet për vdekjen dhe vetëvrasjen
▪ Sjellja vetëvrasëse në të kaluarën
▪ Sjellje ekstreme
▪ Ndryshimet e sjelljes

Ndryshimet fizike:

▪ Mungesa e energjisë
▪ Çrregullimi i gjumit shumë pak ose shumë pak
▪ Humbje e oreksit
▪ Shtim ose humbje e papritur në peshë
▪ Riprodhimi i sëmundjeve të vogla
▪ Ndryshimi në interesin seksual
▪ Një ndryshim i papritur i pamjes
▪ Mungesa e interesit për pamjen

Mendimet dhe emocionet:

▪ Mendimet e vetëvrasjes
▪ Vetmia – mungesa e mbështetjes nga familja dhe miqtë
▪ Refuzimi, një ndjenjë e margjinalizimit
▪ Trishtim ose faj i thellë
▪ Pamundësia për të parë jashtë fokusit të ngushtë
▪ Ëndërrimet
▪ Ankthi dhe stresi
▪ Pafuqia
▪ Humbje e vetëbesimit

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco