Studimi: Muzika mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve neurologjike

Studimi: Muzika mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve neurologjike

20:49, 29/11/2021

Ju ndoshta nuk e kuptoni këtë kur dëgjoni këngën tuaj të preferuar, por muzika ka një efekt tepër të fuqishëm në trurin e njeriut.

Këndimi, luajtja e një instrumenti ose dëgjimi i muzikës është treguar se aktivizon zona të shumta të trurit që kontrollojnë të folurin, lëvizjen dhe njohjen, kujtesën dhe emocionet, shpesh të gjitha në të njëjtën kohë, shkruan The Conversation .

Interesante, hulumtimet sugjerojnë gjithashtu se muzika mund të rrisë fizikisht lëndën e trurit, gjë që mund ta ndihmojë trurin të "rregullojë" veten.

 

Akoma më intrigues është ndikimi që mund të ketë muzika edhe në rastet kur truri mund të mos funksionojë siç duhet.

Për shembull, studimet tregojnë se për njerëzit me sëmundjen Alzheimer, muzika mundet shpesh provokon një reagim, duke i ndihmuar pacientët të aksesojnë kujtimet e humbura më parë.

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të pacientëve që kanë pësuar dëmtime të trurit dhe kanë humbur aftësinë për të folur, të cilët ende mund të këndojnë kur dëgjojnë muzikë.

Duke pasur parasysh efektin e fuqishëm që ka muzika në tru, studiuesit po shqyrtojnë nëse ajo mund të përdoret për të trajtuar shumë kushte të ndryshme neurologjike, të tilla si goditje në tru, sëmundja e Parkinsonit ose dëmtimi i trurit.

Terapia muzikore neurologjike

Një trajtim i tillë aktualisht nën hetim për përdorim është terapia muzikore neurologjike.

Muzikoterapia neurologjike vepron si fizioterapi ose logopedi, sepse synon të ndihmojë pacientët të menaxhojnë simptomat e tyre dhe të funksionojnë më mirë në jetën e përditshme.

Seancat e terapisë përdorin ushtrime muzikore ose ritmike për të ndihmuar pacientët të rifitojnë aftësitë funksionale. Për shembull, pacientët që mësojnë të ecin përsëri pas një aksidenti ose traume mund të ecin në ritmin e muzikës gjatë një seance terapie.

Duke folur, duke ecur, duke menduar

Deri më tani, ky lloj terapie ka qenë premtues për të ndihmuar të mbijetuarit e goditjes në tru të rikuperojnë gjuhën, të përmirësojnë ecjen dhe të rikuperojnë lëvizjet fizike më mirë se terapitë e tjera standarde.

Studiuesit kanë hetuar gjithashtu nëse terapia me muzikë neurologjike mund të trajtojë çrregullime të tjera të lëvizjes, siç është sëmundja e Parkinsonit.

Shumica e studimeve në këtë fushë kanë përdorur një teknikë të quajtur ushtrime ritmike të dhëmbëzimit, e cila përdor aftësinë e trurit për t'u sinkronizuar në mënyrë të pandërgjegjshme me ritmin, siç është nevoja për të ecur në ritmin e muzikës ose një shpejtësi të caktuar.

Krahasuar me kryerjen e terapisë pa muzikë, terapia me muzikë neurologjike është treguar se përmirëson ecjen dhe redukton momentet e "ngrirjes" (paaftësia e përkohshme, e pavullnetshme për të lëvizur) te pacientët me sëmundjen e Parkinsonit.

Studimet kanë hetuar gjithashtu nëse kjo lloj terapie mund të trajtojë problemet njohëse te njerëzit që kanë pësuar një dëmtim traumatik të trurit ose kanë sëmundjen e Huntingtonit (sëmundje kronike, neurodegjenerative të trurit).

Për këto lloj kushtesh, terapia muzikore neurologjike fokusohet në aktivizimin dhe stimulimin e zonave të trurit që mund të dëmtohen, të tilla si korteksi paraballor, zona e trurit përgjegjëse për planifikimin, marrjen e vendimeve, zgjidhjen e problemeve dhe vetëkontrollin. .

Kjo mund të përfshijë kalimin e pacientit midis luajtjes së dy llojeve të instrumenteve muzikore kur dëgjon një ndryshim në muzikën që po luan (siç është një ritëm që po bëhet më i shpejtë ose më i ngadalshëm).

Një studim kërkimor ka treguar se këto lloj aktivitetesh përmirësojnë përqendrimin dhe vëmendjen tek pacientët me lëndime traumatike të trurit.

Kjo nga ana tjetër kishte një efekt pozitiv në mirëqenien e tyre dhe zvogëlonte ndjenjat e depresionit ose ankthit.

Muzika dhe truri

Arsyeja pse terapia muzikore neurologjike funksionon mendohet të jetë se muzika mund të aktivizojë dhe simulojë kaq shumë pjesë të ndryshme të trurit në të njëjtën kohë.

Per pacientët me sëmundje neurologjike, shpesh janë lidhjet në tru ato që shkaktojnë problemet, jo vetëm një zonë specifike.

Hulumtimet tregojnë se muzika mund të krijojë vetëm lidhje të reja në tru. Dëgjimi i muzikës gjithashtu përmirëson riparimin e neuroneve më mirë se aktivitetet e tjera, të tilla si dëgjimi i një libri audio, që mund të nënkuptojë se truri funksionon më mirë dhe ndërton lidhje të reja.

Muzika besohet të ketë efekte afatgjata edhe në tru. Aq shumë që truri i muzikantëve është në fakt i lidhur më mirë sesa njerëzit që nuk merren me muzikë.

Kjo mund të jetë e rëndësishme për njerëzit me sëmundje neurologjike, sepse muzika mund të ndihmojë në riparimin e lidhjeve të dëmtuara.

Ky aktivizim i zonave të shumta të trurit mund të jetë arsyeja pse terapia muzikore neurologjike është më e suksesshme se terapitë e tjera standarde.

Meqenëse shumë kushte neurologjike ndikojnë në lidhjet në tru, aftësia e muzikës për të aktivizuar disa zona në të njëjtën kohë mund të ndihmojë në shmangien e këtyre lidhjeve problematike dhe të ndërtojë të reja, duke i lejuar njerëzit të kapërcejnë simptoma të caktuara ose t'i menaxhojnë më mirë ato.

Megjithëse nevojiten më shumë kërkime përpara se terapia muzikore neurologjike të fillojë të përdoret gjerësisht në sistemet shëndetësore, rezultatet e hershme të studimit tregojnë se sa premtuese është kjo terapi.

Hulumtimet janë gjithashtu duke u zhvilluar për të parë nëse mund të përfitojnë njerëzit me sëmundje të lidhura me moshën, si çmenduria ose sëmundja e Alzheimerit.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco