Rama rikthen vizat/ BE: Në 2023, shqiptarëve iu duhet ETIAS për të udhëtuar në Shengen

Rama rikthen vizat/ BE: Në 2023, shqiptarëve iu duhet ETIAS për të udhëtuar në Shengen

07:28, 06/12/2022

Që nga nëntori i vitit 2023, të gjithë mbajtësit e pasaportave shqiptare që dëshirojnë të udhëtojnë në ndonjë nga vendet e zonës Shengen do të mund të aplikojnë dhe të marrin një ETIAS, njofton portali Etiasvisa.com.

ETIAS do të thotë Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit dhe do të regjistrojë udhëtarët e përjashtuar nga vizat për në vendet e Shengenit.

Megjithëse është pjesë e Europës, Shqipëria nuk është anëtare e Shengenit dhe as pjesë e Bashkimit Europian. Është për këtë arsye që shtetasit shqiptarë, megjithëse janë shtetas evropianë, do të kërkojnë formular të vizave ETIAS kur të planifikojnë të vizitojnë vendet që i përkasin zonës Shengen.

Formulari i vizave ETIAS për vendet e Shengenit po zbatohet nga autoritetet e imigracionit me qëllim forcimin e sigurisë kufitare dhe të brendshme, si dhe mbrojtjen e rajonit nga kërcënimet e sigurisë. ETIAS nuk është një vizë, është një autorizim elektronik udhëtimi, i njohur gjithashtu si formular vize, që do të lehtësojë udhëtimin pa viza.

Mbajtësve të pasaportës shqiptare do t'u kërkohet të plotësojnë një aplikim online me të dhënat e tyre personale për të marrë një formular elektronik të vizave për Shengen përpara se të udhëtojnë në vendet anëtare nga Shqipëria.

KËRKESAT E ETIAS PËR QYTETARËT TË SHQIPËRISË

Procesi i aplikimit online për formularin e vizave ETIAS për shtetasit shqiptarë do të jetë i thjeshtë, i shpejtë dhe i drejtpërdrejtë. Aplikantit do t'i kërkohet t'i përgjigjet disa pyetjeve bazë të sigurisë dhe të plotësojë një formular të lehtë për t'u përdorur në internet ETIAS.

Zyrtarët e imigracionit të Shengenit do të përdorin informacionin e dhënë për të kontrolluar udhëtarët përpara se të udhëtojnë në vendet anëtare. Ky proces verifikimi ka për qëllim rritjen e sigurisë në zonën Shengen dhe parandalimin e individëve që mund të përbëjnë rrezik për vendet anëtare të hipin në një avion të destinuar që të ulet në një ose më shumë prej këtyre vendeve.

Pasi të përfundojë aplikimi dhe të jetë marrë pagesa e tarifave të ETIAS, do të fillojë procesi i kontrollit paraprak. Shumica e aplikacioneve përpunohen brenda 1 dite pune, megjithëse disa raste mund të kërkojnë deri në 3 ditë pune. Pasi aplikimi të verifikohet, aplikanti shqiptar do të marrë me email, dokumentin e vizës së tij ETIAS për Shengen.

UDHËTIM NGA SHQIPËRIA NË VENDET SHENGEN ME ETIAS

Qytetarët shqiptarë që udhëtojnë në vendet e zonës Shengen për qëndrime afatshkurtra nuk kanë nevojë të aplikojnë për vizë përpara nisjes së tyre.

ETIAS do të funksionojë nga nëntori i vitit 2023. Qytetarët shqiptarë do të duhet të aplikojnë pasi formulari i vizave të bëhet i detyrueshëm.

ETIAS do të jetë i detyrueshëm për të gjithë shqiptarët që udhëtojnë drejt vendeve anëtare të Shengenit për qëndrime të shkurtra pa vizë, pavarësisht nga mosha e tyre. Të miturit shqiptarë do të duhet gjithashtu të aplikojnë dhe të marrin një formular vize ETIAS. Është e detyrueshme për të gjithë udhëtarët, përfshirë të miturit, të kenë një pasaportë të vlefshme gjatë udhëtimit të tyre.

APLIKACION ONLINE I ETIAS PËR SHQIPTARËT

Udhëtarët që dëshirojnë të marrin një formular vize ETIAS për shtetasit shqiptarë duhet të kenë një pasaportë aktuale, të vlefshme shqiptare.

Shtetasit shqiptarë që aplikojnë për një ETIAS do të duhet gjithashtu të kenë një kartë krediti ose debiti të vlefshme për të përfunduar pagesën ETIAS si dhe një adresë elektronike aktuale ku do të dorëzohet autorizimi elektronik për udhëtimin. Këto janë kërkesat bazë për të aplikuar për një ETIAS. Aplikimi ETIAS ka të ngjarë të refuzohet nëse aplikanti nuk dorëzon dokumentacionin e lartpërmendur.

 

Derisa të zbatohet ETIAS, qytetarët shqiptarë nuk do të kenë nevojë të aplikojnë për autorizim udhëtimi për vendet e Shengenit. Ata aktualisht lejohen të udhëtojnë drejt dhe brenda zonës Shengen për një kohëzgjatje deri në 90 ditë pa asnjë leje hyrjeje.

Nga nëntori i vitit 2023, shqiptarët do të mund të regjistrohen në ETIAS për të udhëtuar në zonën Shengen pa viza.

ETIAS po zbatohet me objektivin për të përmirësuar sigurinë në udhëtim si për banorët e Shengenit ashtu edhe për vizitorët e huaj.

Një formular i vlefshëm i vizave ETIAS për shqiptarët do t'u lejojë mbajtësve hyrjen në vendet anëtare të Shengenit.

ETIAS do t'u japë gjithashtu mbajtësve shqiptarë leje për të udhëtuar lirisht brenda çdo vendi dhe të gjitha vendeve anëtare të Shengenit me një total prej 90 ditësh të njëpasnjëshme për qëndrim brenda një periudhe 180-ditore.

Tarifa e ETIAS duhet të paguhet paraprakisht duke përdorur një kartë krediti ose debiti të vlefshme përmes një sistemi të sigurt pagese përpara se të dorëzoni aplikimin për heqjen e vizave në internet.

Pasi autorizimi të miratohet nga zyrtarët e Shengenit, formulari i vizave ETIAS dërgohet në adresën e emailit të aplikantit. Është e rëndësishme të kontrolloni dy herë nëse adresa e emailit që dorëzoni së bashku me formularin tuaj të aplikimit është e saktë përpara se të finalizoni kërkesën tuaj ETIAS.

ETIAS do t'u lejojë mbajtësve të pasaportave shqiptare hyrjen në 22 vendet e mëposhtme evropiane që janë pjesë e zonës Shengen:

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco