A Show/ Altin Basha: Mendoj se do ndërtohet vetëm një Teatër Kombëtar pa kulla

A Show/ Altin Basha: Mendoj se do ndërtohet vetëm një Teatër Kombëtar pa kulla

22:47, 07/12/2021

I ftuar në A Show me Adi Krastën në SYRI TV, regjisori Altin Basha ka folur mbi prishjen e Teatrit Kombëtar dhe ndërtimin e një teatri të ri me të gjitha kushtet.

Sipas regjisorit Basha, aty ku ishte teatri do të ndërtohet vetëm një teatër pa kulla.  

Krasta: Skena e Teatrit KombĂ«tar te Turbina. Je drejtor i Eksperimentalit, por unĂ« nuk e fsheh qĂ« unĂ« kam mendimin qĂ« ajo Ă«shtĂ« pĂ«r teatĂ«r. Mund tĂ« luaj mendsh brenda arrogancĂ«s inxhinierike, por nuk e kundĂ«rshtoi faktin se ju mund t’ju pĂ«lqejĂ« ai vend. Por aktorĂ«t thonĂ« se aty nuk ka akustikĂ« dhe aty ka njĂ« ‘sens industrial’ dhe duket qĂ« Ă«shtĂ« njĂ« martesĂ« e zorshme me prirje pĂ«r divorc.

Basha: NĂ«se do mĂ« pyesni pĂ«r akustikĂ«n Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« qĂ« Ă«shtĂ« njĂ« problem qĂ« mund tĂ« adresohet por nĂ«se mĂ« pyesni a ka martesĂ« tĂ« lumtur mes artit tĂ« vĂ«rtet qĂ« duhet tĂ« ishte nĂ« njĂ« ndĂ«rtesĂ« klasike dhe kĂ«saj ndĂ«rtese qĂ« Ă«shtĂ« nuk e shoh si njĂ« pengesĂ« pasi njĂ« nga teatret mĂ« tĂ« famshĂ«m nĂ« Gjermani nĂ« Berlin zhvillohet nĂ« njĂ« hangar avionĂ«sh. Ka njĂ« tendecĂ« tĂ« pĂ«rdorimit tĂ« hapĂ«sirave tĂ« mĂ«dha industriale nĂ« qĂ«ndra arti dhe kjo Ă«shtĂ« e shĂ«ndetshme. Dhe ajo ndĂ«rtesĂ« mĂ« mirĂ« qĂ« nuk Ă«shtĂ« me pallate dhe Ă«shtĂ« njĂ« ndĂ«rtesĂ« qĂ« shfrytĂ«zohet nga arti dhe kultura. ËshtĂ« njĂ« qĂ«ndĂ«r ku ndodhin ngjarje.

Krasta: Gjatë harkut të këtyre muajve gati para një viti, a ka ndodhur ndonjë proces analitik ndryshe në mendimin për zhvillimet mbi Teatrin Kombëtar?

Basha: ËshtĂ« e sigurt qĂ« aty do tĂ« ndĂ«rtohet njĂ« teatĂ«r.

Krasta: Edhe po të jetë me kulla sipër?

Basha: Unë mendoj që aty do të ndërtohet vetëm një teatër.

Krasta: Po të ketë kulla, si njeri i kulturës çfarë mendimi ke?

Basha: Si njeri i kulturës për mua është e rëndësishme që aty të ketë një teatër kombëtar pasi shqiptarët e meritojnë të kenë një teatër me të gjitha kushtet pas 100 vite që luajmë teatër.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco