Asociacioni i komunave me shumicë serbe është vdekjeprurës për Kosovën

Asociacioni i komunave me shumicë serbe është vdekjeprurës për Kosovën

Nga Muhamet Kelmendi - 02/10/2022

Ka kohe qe flitet shume per ndertimin e Asociacionit te komunave serbe ne Kosove si forme e zgjidhjes se ceshtjes me shtetin serb.
Ky subjekt (shih: Asociacioni i komunave me shumice serbe) eshte pranuar edhe nga dy qeverite e Kosoves. Ne vitin 2013 e nenshkruajti Marreveshien me shtetin serb per Asociaciln,  z.Thaci, ish-Kryeminister i Kosoves. 
Ndersa, ne vitin 2015, u zgjerua ky asociacion dhe u nenshkrua nga z. Mustafa, Kryemimister i Kosoves, md nje marreveshja e re me shtetin serb.
Keto marreveshje dhe vete forma e percaktuar per status, nga ana e Gjykates Kushtetuese te Kosoves, u anuluan me baze antikushtetuese.
Per Kosoven morri fund.
Megjithate, nga politikanet e UE, nga SHBA etj., po kerkohet qe ne dialog me shtetin serb te pranohet asociacioni.
Natyrisht se ka kunderthenie midis UE dhe SHBA-ve.
UE po kerkon dialog, qe edhe nese ndertohet asociacioni me pushtet ekzekutiv, qe nenkupton nje Republike serbe ne Kosove, ky status nuk do te pranohet nga UE-a.
Perfaqesuesi i RF te Gjermanise, z.Sarrazin, kerkoi dualog, duke terhequr verejtjen, "se skenari me i keq ne kete rast eshte krijimi i nje Republike Serpska te re, gje qe nuk do te njihet as nga pala gjermane".
Ideja e tille eshte iluzore. 
Ky mendim eshte i rrezikshem dhe terheqe konflikte te ashpera me shtetin serb.
Kjo dergon ne lufte.
Kosova nuk mund te shkaterroje Republiken per shkak te dialogut dhe statusit serb ne Kosove. Republika kerkohet te jetoje. Me Asociacionin serb nuk mund te jetoje Kosova.
Ndersa, SHBA po kerkon nje asociacion qe nuk ka pushtet ekzekutiv, nuk eshte Republike Serbska. 
Dallimet e tilla jane te thella.
Dialogu midis Kisoves dhe Serbise qe perfundon me nje Republike te re Serpska eshte anti Repunlikes se Kosoves.
Temat jane te qarta:
Marreveshja me shtetin serb qe nenkuoton  njohje reciproke.
Marreveshje tjeter  kurre nuk duhet lejuar.
Republika ka territorin, intergritetin e vete, sovranitetin dhe Kushtetuten mbi te cilen eshte ndertuar shteti i Kosoves.
Mbi keto keto kerkohet te dialogon. Si shtet i lire Kosova duhet te nderton marredhenie dypaleshe dhe shumepaleshe. Kurre nuk duhet te vene sovranitetin dhe intergritetin e vete ne diskutim.
Askund dhe asnje shtet ne bote  ndryshe nuk vepron.

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco