Sa vota i ka sjellë Vjosa (Guxo) VV-së?!

Sa vota i ka sjellë Vjosa (Guxo) VV-së?!

Nga Bleron Baraliu - 04/03/2021

Kjo ka qenë temë e diskutuar gjerë e gjatë, përfshirë ditën që isha vet.  Për momentin nuk kam akces në modelin që 'ndan' votat e kandidatëve nga renditja, por mund të konstatojmë në dy mënyra si vijon:

Faton Peci ka 25,307 vota (Doarsa KXh 10,604).  Lista Vjosa nuk ka pas mbi 10 kandidat (nëse sgaboj), dhe mund të konstatojmë se në rastin më ekstrem së paku gjysma e votuesve duhet të kenë votuar Pecin.  Në anën tjetër së paku 30% e votuesve LV-ja e kanë votuar Doarsen.  Prandaj mund te perfundojme empirikisht se LV i ka sjelle VV 35-50K vota, me afer kufirit te poshtem.

Ne anen tjeter, nese shofim dallimin mes LDK dhe PDK, matjet e LVjosa ne fund te 2020 (3-4%), dhe voten qe ka votuar 'kunder' ne vend se per, votat LVjosa sillen reth 27-37K.

Peandaj, ne gjykim objektiv LVjosa i ka pas diku rreth 30-35K vota, 40-45K ne rastin me optimistik.  Ka gjasa qe 'nr koalicion' me efekt nxites te baahkimit i ka sjelle edhe rreth 10-15K vota tjera, pra duke derguar efektin maksimal ne rreth 55K vota.

Pra, nese Vjosa do te konkuronte ndaras LVV do te merrte rreth 390K vota apo ~47% dhe Vjosa diku jo me shume se 40K vota, pra kurrsesi mjaftueshem per te kaluar pragun.  Ne fund VV do te humbte rreth 2-3 deputete...

P.s. 300K vota per nr.2 eshte shume me kompleks si matematike, sepse, mes tjerash, ka qene porosi e Albinit qe te votohet 2shi...pra shume votues kane ndjere obligim te mbeshtesin taktikat e Albinit per KM+President (dhe nxjerrin Vjosen jashte konkurrences) edhe si simpati ndaj perjashtimit te Albinit nga lista. 

Ne siperfaqe mund te them se sikur Albini te ishte nr.1 ne liste e Vjosa nr.2, Vjosa do te merrte jo me shume se 150-170K vota...

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco