Diplomacia e babës

Diplomacia e babës

Nga Fatos Geci - 30/11/2020

“Nuk e njoh shtetin tim". Kjo fjali nuk doli nga goja por  nga sjellja e nje? diplomati te? Kosove?s ne? Shkup. Ke?to dite? kryetaja e Kosove?s Vjosa Osmani (u.d) shkarkoi disa diplomate?. Nje?ri prej tyre, Lindon Kqira deklaroi qe? nuk e njeh vendimin e Kryetare?s. Kjo, tingllon sikur ky diplomat nuk e njeh shtetin te? cilin e pe?rfaqson, apo nuk e njeh presidence?n e atij shteti. 

Kqira tani mund te? quhet diplomat pa shtet. Kend pe?rfaqson ai ? Aferat, ekceset, spektaklet e gabimet ne? korin diplomatik te? Kosove?s nuk kane? te? ndalur. Ndone?se aty ka edhe diplomat te? shkelqyeshem, ata nuk po shihen as de?gjohen nga skandale?t e disa kolgeve te? tyre.

Lista e ke?tyre problemeve  e?shte?  e gjate?. Filloi  me?njhere? pas pavarsimit te? Kosove?s:

1.U propozuan pe?r amabsadore? edhe kandidate? qe? ishin shtetas te? huaj e ke?ta fare nuk tregun derisa i zbuloi shtypi. Dy prej tyre ishin ambasadore?  vetem pe?r 12 ore?. 

2.Diplomati i Kosove?s ne? Zagreb Urtak Hamiti arrestohet i dehur. Te? gjitha  mediat kroate e she?nuan ke?te? incident, kurse ky e mohoi.

3.Bukurije Gjonbalaj ambasadore ne? Itali, refuzoi te? liroje? ambasade?n  pe?r ambasadore?n e re dhe vazhdoi me muaj ta okupoje? zyre?n.

4. Shoferi i konsullate?s ne? Nju Jork, Albert Veliu, u arrestua pe?r shitje arme?sh e mjete?sh narkotike dhe u denua me 9 vjet burg.

5.Sipas njohtimit ne? media, Sekretarja e Pare? e Ambasade?s ne? Berlin, Fatmire Musliu ka dhunoi fizikisht ambasadorin e ate?hershe?m, Vilson Mirdita.

6. Ambasadorja ne? Itali Alma Lama, pe?r nje? kohe? refuzoi shkarkimin nga ish kryetari i Kosove?s  Hashim Thaqi.

8. Sipas mediave, shoferi i ish ministrit te? jashtem Hoxha emrohet konzull, kurse depoisti i Ministrise? avancohet ne? rolin e diplomatit.

9. Ne? ministrine? e Jashtme fillojne? grindje rreth pyetje?s se kush po i sigurpn njohjet e Kosove?s ? Thuase ke?to njohje be?hen pe?r nevoja personale e jo shtetrore.

10. Sipas mediave, nje? diplomat ose pe?rfaqsues administrativ i Kosove?s ne? Japoni u arrestua pasi shkakton skandal te? natyre?s seksuale.

11. Sipas njohtimit nga Ministria, deri ne? vitin 2019 jane? anuluar 13 njohje te? Kosove?s.

12. Ish Kryetari i shtetit Hashim Thaqi, refuzoi  propozimin e  Ministrit te?  Jashtem  Konjufca, pe?r largimin e diplomate?ve te? cile?ve u kishte skaduar  mandati. Ata vazhduan te? "okupojne?" zyrat diplomatike, disa edhe dy vite pas  mandatit te? pe?rfunduar.

13. Ministria e jashtme le?shoi ne? periudha te? ndryshme pasaporta diplomatike edhe pe?r persona te? cile?t kurr nuk kishin punuar ne? diplomaci.

14. Ish shefi i Konsulate?s ne? Tirane? Halim Krasniqi, fizikisht sulmon pune?tore?n e konzullate?s.

15. Emrohet ne? postin e krydiplomait te? Kosove?s personi i de?nuar me burg me? zero eksperience? ne? diplomaci, M. Haradinaj-Stublla, akoma pa u qarte?suar ve?ndimi gjyqsor.

16. I biri i deputetit Haxhi Shala, emrohet konzull ne? C?eki nga Kryetari i vetdore?hequr dhe akuzuar ne? Hage?.

17. Kryetarja e Kosove?s (u.d.) Vjosa Osmani shkarkon disa diplomate?, mire?po pe?rfaqsuesi ne? Shkup Lindon Kqira thot se nuk e njeh ve?ndimin e saje?.

18. Pune?tore? te? Ministrise? dhe  jashte? saje?, vazhdojne? te? be?jne? publike te? dhe?nat se prej nga priten njohjet e reja. Praktikisht ky e?shte? zbulim i sekretit shtetror, sepse duke zbulur ke?te? sekret i jipet sinjal Serbise? kah te? drejtohet pe?r pengimin e njohjeve.

Liste?s mund te? i shtohen edhe c?udira tjera: Ne? poste diplomatike emrohen  shume?  persona pa kualifikime shkollore  e asnje? dite? eksperience?,  pastaj familjare? te? lidere?ve, e bij dhe bija te? "tuxhare?ve" politik. Jane? gjithsejt 49 diplomate?  me lidhje te? drejte?pe?rdrejta familja me? njere?zit ne? pushtet ose ne? partite?. Disa prej tyre, duke mos i njohur vendimet e institucioneve te? Kosove?s, praktikisht nuk e njohin shtetin te? cilin e pe?rfqsojne?. Si mund te? presim njohje nga te? tjere?t kur diplomate?te? tane? nuk e njohin shtetin e tyre? 

Emri babe? ose baba, e?shte? simbol i dashurise? prindore. Mire?po pe?rdore?t edhe si metafore? pe?r familjarize?m e manipulime te? pakontrollzara,  "si ne? bashqe?n e babe?s". Ke?te? sjellje te? doplomate?ve  shqiptare?, e quajtem diplomacia e babe?s edhe pe?r are?sye   se shume? nga ke?ta  diplomate? i  ka emruar "Baba". Ai baba qe? e?shte? ne? krye te? partise?, ne? krye te? shtetit apo ne? krye te? familje?s.

Emri  "familja"  ne? Sicili dhe ne? SHBA pe?rdore?t  shpesh si terme? sarkastik pe?r grupet qe? be?jne? manipulime, e infiltrime te? organizuara politike e ekonomike. Ndonje?here? edhe pertej tyre. Diplomacia e babe?s, daje?s,axhe?s,kunate?s - vazhdon.

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco