Bild analizon propozimin franko-gjerman, Serbia përballë ultimatumit: BE ose Putinin!

Bild analizon propozimin franko-gjerman, Serbia përballë ultimatumit: BE ose Putinin!

08:39, 29/01/2023

Media prestigjioze gjermane, Bild, qĂ« ka analizuar propozimin europian, shtron pyetjen se “a Ă«shtĂ« kjo pika e kthesĂ«s nĂ« konfliktin e KosovĂ«s?”. Fokusin kryesor e ka pĂ«rqendruar nĂ« ultimatumin e vendosur pĂ«rballĂ« SerbisĂ«, me presidentin AleksandĂ«r Vuçiç, i cili duhet tĂ« bĂ«jĂ« zgjedhjen e vĂ«shtirĂ«: tĂ« shkojĂ« nga Bashkimi Europian ose tĂ« humbĂ« gjithçka pĂ«r Putinin.

Duke raportuar konferencën ku Vuçiç pranoi propozimin europian si kornizë të re negociuese për marrëveshjen përfundimtare me Kosovën, Bild shkruan për kostot e mëdha që duhet të paguajë nëse refuzon kompromisin, përfshirë izolimin nga BE.

Lidhur me planin franko-gjerman, media prestigjioze nënvizon se ende nuk janë bërë të ditura pikat e tij, teksa i referohet disa drafteve të publikuara në mediat e Prishtinës dhe Beogradit.

“Parasheh qĂ« Serbia dhe Kosova tĂ« mos e njohin zyrtarisht njĂ«ra-tjetrĂ«n, por tĂ« pranojnĂ« reciprokisht ekzistencĂ«n e tyre shtetĂ«rore brenda kufijve aktualĂ«. Rrjedhimisht, Serbia do tĂ« ndalonte sĂ« penguari anĂ«tarĂ«simin e KosovĂ«s nĂ« organizatatndĂ«rkombĂ«tare, me mbĂ«shtetjen aktive tĂ« RusisĂ«â€, shkruan Bild.

Bild shkruan më tej se Putini do të ishte një nga të paktët humbës, nëse kthesa e Serbisë karshi Kosovës do të ndodhte zyrtarisht.

“NĂ«se me tĂ« vĂ«rtetĂ« ka njĂ« kthesĂ«, larg nga minimi i mĂ«parshĂ«m sistematik i shtetĂ«sisĂ« kosovare, atĂ«herĂ« kjo do tĂ« jetĂ« njĂ« humbje e rĂ«ndĂ« pĂ«r RusinĂ« dhe pĂ«rpjekjet e saj destabilizuese nĂ« Ballkan”, shprehet eksperti Konrad Clewing.

Bild shkruan më tej se propozimi europian është mbështetur edhe nga pesë shtetet anëtare që ende nuk e kanë njohur Kosovën. Megjithatë saktëson se Vuçiç nuk ka marrë ende asnjë vendim dhe se përgjegjësinë për marrëveshjen përfundimtare me Kosovën ia ka lënë parlamentit dhe popullit.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco