Komandanti i KFOR-it: Njësitet speciale të policisë nuk kanë kufizime për të vepruar në Kosovë

Komandanti i KFOR-it: Njësitet speciale të policisë nuk kanë kufizime për të vepruar në Kosovë

11:30, 07/12/2022

Gjatë muajve të kaluar kemi rrezikuar të humbim gjithçka që është arritur në 23 vitet e kaluara, tha komandanti i KFOR-it në një intervistë për ‘Euronews Serbia’.

Gjenerali Angelo Michele Ristuccia ka folur për situatën e sigurisë në Kosovë, marrëdhëniet që ka me përfaqësuesit e serbëve nga veriu i Kosovës dhe zbulon nëse shërbimet e sigurisë së Kosovës dhe forcat speciale të policisë mund të angazhohen në veri të Kosovës. Po ashtu gjenerali përgjigjet se kujt i është rrëzuar droni në territorin e Serbisë qendrore.

I pyetur se sa e komplikuar është situata sipas tij, komandanti i KFOR-it thotë se për të është një përvojë sfiduese dhe se situata është unike.

“Në të njëjtën kohë, është kompleks për disa arsye. Para së gjithash, kjo është një përvojë sfiduese për mua për shkak të mandatit të fortë që kam dhe për shkak të kompleksitetit të detyrave që duhet të kryejë KFOR-i. Është gjithashtu një situatë komplekse sepse komuniteti dhe aktorët në këtë zonë janë heterogjenë, secili ka interesat e veta që ndonjëherë mbivendosen. Është gjithashtu një situatë komplekse për shkak të tensioneve që lindin ndonjëherë në popullatë. Megjithatë ne përpiqemi të bëjmë më të mirën në terren, për të garantuar paqen dhe sigurinë dhe që KFOR-i të përmbushë detyrën e tij që do të thotë të sigurojë një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe të kontribuojë në lirinë e lëvizjes në mbarë Kosovën”, tha Ristuccia.

Ai gjithashtu theksoi se situata në përgjithësi është e qetë dhe stabile, edhe pse mund të jetë e ndjeshme në veri.

“Ju e dini më mirë se unë se çfarë ka ndodhur në muajt e kaluar, duke filluar nga korriku. Gjatë muajve të mëparshëm kemi rrezikuar të humbim gjithçka që është arritur në 23 vitet e mëparshme. Situata është shumë komplekse sepse në veri ka pasur një dalje të njerëzve nga institucionet që çuan në një vakum dhe njerëzit ndjejnë pasiguri dhe frikë në këtë moment. Mendoj se ka një retorikë të panevojshme nga të dyja palët që nuk i kontribuon paqes dhe stabilitetit në këtë situatë. Kjo lloj narrative nuk kontribuon në forcimin dhe zhvillimin e dialogu dhe arritja e rezultateve që nevojiten. Shfrytëzoj rastin të ftoj të gjitha palët që të shmangin çdo lloj deklarate që mund të çojë në përshkallëzim. Ne duhet të ruajmë paqen dhe sigurinë dhe të krijojmë kushte në të cilat dialogu mund të vazhdojë dhe rezultatet e arritura mund të ruhen”, thotë komandanti i KFOR-it.

Siç vazhdon ai, Kfor është plotësisht i përkushtuar për të ofruar siguri në këtë zonë. Ai është i angazhuar në terren dhe në diskutime në të gjitha nivelet, me të gjithë aktorët dhe ofron siguri në këtë fushë.

“Në terren ne i kryejmë detyrat në përputhje me mandatin tonë të përcaktuar me Rezolutën 1244 të OKB-s dhe punojmë me mjetet tona dhe sigurojmë popullatën që jemi aty, për të ofruar sigurinë e lëvizjes. Njëkohësisht e gjithë lidershipi i KFOR-it është i përfshirë në takime me të gjithë aktorët me qëllim gjetjen e zgjidhjes më të mirë për të garantuar në bazë se ka hapësirë ​​të mjaftueshme për diplomatët dhe politikanët për të zhvilluar dialog, për të forcuar besimin e ndërsjellë dhe për të gjetur zgjidhjet më të mira që mund të sigurojnë një e ardhmja për të gjithë njerëzit në Kosovë”, tha ai.

Ne bashkëpunojmë plotësisht me policinë e Kosovës dhe të gjitha institucionet e Kosovës më kanë siguruar se nuk do të ketë masa të njëanshme pa konsultim paraprak me komandën e KFOR-it. Kështu ka qenë dhe deri më tani askush nga njësia e operacioneve speciale të policisë nuk është vendosur në veri të Kosovës pa konsultim paraprak me komandën e KFOR-it. Kërkesa nuk është dorëzuar, por vetëm dua të shtoj, njësitet speciale të policisë së Kosovës janë pjesë e policisë së Kosovës, janë të trajnuar dhe kryejnë detyra speciale në rrethana të veçanta dhe nuk ka kufizime për të vepruar në Kosovë“, ka thënë Ristuccia.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco