Komunat paralajmërojnë padi ndaj dy ministrive, kaq është dëmi

Komunat paralajmërojnë padi ndaj dy ministrive, kaq është dëmi

08:45, 06/08/2022

Asociacioni i Komunave të Kosovës (AKK), ka njoftuar se komunat janë duke e shqyrtuar mundësinë që ta padisin Ministrinë e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë e Inovacionit (MAShTI) dhe Ministrinë e Shëndetësisë (MSh).

Drejtori ekzekutiv i Asociacionit të Komunave të Kosovës (AKK), Sazan Ibrahimi, thotë se edhe pse kontratat kolektive janë nënshkruar nga këto dy ministri, mbulueshmërinë financiare po detyrohen ta paguajnë komunat.

Sipas Ibrahimit, vlera e dëmeve të shkaktuara nga niveli qendror tejkalon shifrën e 35 milionë euro.

“Gjatë ditë të fundit, Asociacioni i Komunave të Kosovës organizoi takimet përmbyllëse me kolegjiumet tona profesionale sa i përket hartimit të modelpadive ndaj MASHTI-t dhe Ministrisë së Shëndetësisë. E kanë finalizuar modelet sa i përket modeleve ndaj këtyre dy ministrive dhe në bazë të informatave që i kemi si AKK, vlera e dëmeve që u janë shkaktuar komunave me marrjen e mjeteve buxhetore tejkalon shumën prej 35 milionë euro”, tha ai.

Ibrahimi ka thënë se përmes përfaqësuesve të saj në Komisionin e Granteve Komunale edhe këtë vit kanë kërkuar nga Qeveria që të planifikohet dhe të ndahet buxhet për zbatimin e këtyre Kontratave, por që është refuzuar edhe këtë herë.

“Padia e komunave ndaj këtyre dy ministrive që këto miliona euro të rikthehen në buxhetet komunale sepse padrejtësisht u janë marrë komunave, sepse kontratat kolektive janë nënshkruar nga niveli qendror pa konsulta apo pa informim të komunave, kurse buxhetit u është marrë atyre. Ne si Asociacion e kemi ngrit këtë shqetësim disa herë, kemi shpresuar që të gjejmë një gjuhë të përbashkët me nivelin qendror. Në takimin e fundit të Komisionit të Granteve edhe një herë është ngritur ky shqetësim mirëpo nuk ka gjete përkrahje nga niveli qendror dhe pas këtij takimi, Bordi i Asociacionit ka kërkuar të fillohet me analizimin e situatës por edhe me hartimin e padive ndaj këtyre ministrive”, tha tutje ai.

Tutje Ibrahimi thotë se kostoja financiare për zbatimin e këtyre Kontratave është e papërballueshme nga buxhetet komunale. Sipas tij kjo praktikë ka ndikuar dhe është pengesë në mosrealizimin e shumë projekteve kapitale e të cilat projekte ndikojnë në përmirësimin e jetës së qytetarit.

“Neve mendojmë që argumentet janë në anën e komunave sepse ligjërisht nënshkruesi i ndonjë kontrate duhet ta marrë edhe barrën financiare mirëpo në këtë rast nënshkruesit e kontratave nuk e kanë marrë këtë barrë, përkundrazi këtë barrë ia kanë lënë nivelit lokal. Po them edhe një herë se dëmi i shkaktuar me moszbatimin e këtyre kontratave tejkalon shifrën e 35 milionë eurove, këto miliona janë marrë nga vijat buxhetore për investimet kapitale, dhe ato nuk kanë mundur të ndodhin për shkak se u janë marrë ato mjete financiare. Ne do të kërkojmë që ato mjete të rikthehen në nivelin lokal por gjithashtu të gjendet një zgjidhje e përhershme sa i përket zbatimit të kontratave kolektive në të ardhmen”, tha tutje ai.

Ibrahimi ka thënë se si pasojë e këtyre kontratave kolektive, disa komunave u është bllokuar xhirollogaria.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco