Një qytet zviceran ka hequr përfundimisht dorë nga gazi rus

Një qytet zviceran ka hequr përfundimisht dorë nga gazi rus

21:59, 02/07/2022

Qyteti Winterthur, i dyti për nga madhësia në Kantonin e Cyrihut, shmang përdorimin e gazit nga Rusia. Ai ka vendosur ta blejë gazin vetëm në perëndim.

Shërbimet komunale që administrojnë gazin në Winterthur (ZH) nuk kanë përdorur gaz nga Rusia që nga 1 qershori për shkak të luftës në Ukrainë. Në vend të kësaj, gazi natyror blihet nga vendet e Evropës Perëndimore.

Të kujtojmë: Winterthuri, me rreth 117.000 banorët e tij është qyteti i dytë më i madh në Kantonin e Cyrihut, pas vetë Cyrihut, dhe i gjashti në Zvicër.

Ndërmarrja përkatëse e qytetit shkruan se duke hequr dorë nga gazi rus, po përmbushet një dëshirë e klientëve, njofton sda.ch. Gazi natyror tani blihet vetëm nga Norvegjia, Holanda apo Britania e Madhe.

Gazi deklarohet me anë të vërtetimit të origjinës, transmeton albinfo.ch. Kjo siguron që sasia e gazit të kërkuar në Winterthur nga burimet në Detin e Veriut të futet në të vërtetë në rrjetin ndërkombëtar të gazit.

Qyteti müë i madh i Zvicrës, Cyrihu, megjithëse pati premtuar se do të bënte përpjekje në këtë drejtim, nuk ka arritur të pavarësohet nga gazi i “Putinit”.

Qasja e Winterthurit megjithatë mbart një rrezik të caktuar, kjo pasi në rrjetet evropiane të gazit ka ende një pjesë të gazit nga Rusia, nuk mund të garantohet që gazi natyror i mjaftueshëm do të jetë i disponueshëm në rast të një ndërprerjeje të furnizimit nga Rusia.

Sipas shifrave të Shoqatës së Industrisë Zvicerane të Gazit, 43 për qind e importeve të gazit në Zvicër, në vitin e kaluar ka ardhur nga Rusia. Furnizuesi i dytë më i madh ishte Norvegjia (22 për qind).

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco