Eurobarometri: Si e shohin evropianët luftën në Ukrainë

Eurobarometri: Si e shohin evropianët luftën në Ukrainë

07:21, 22/06/2022

Lufta në Ukrainë dhe pasojat e saj në jetën e tyre të përditshme, shqetëson shumicën e qytetarëve evropianë sipas të dhënave të Eurobarometrit të publikuara sot. 

Sipas të dhënave, 65% e evropianëve e shohin pozitivisht pjesëmarrjen e vendit të tyre në BE, përqindja më e lartë që nga viti 2017.

 80% e evropianëve janë dakord me vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë, ndërsa 59% thonë se mbrojtja e lirisë dhe demokracisë duhet të jetë një prioritet për Bashkimin Evropian dhe shtetet anëtare të tij.

Lidhur me luftën në Ukrainë, 61% besojnë se do të ndikojë në përditshmërinë e tyre, ndërsa vetëm 10% e të anketuarve në nivel të BE-së kanë një pikëpamje pozitive për Rusinë.

Sipas të dhënave të Eurobarometrit, sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës ka rritur mbështetjen e publikut për BE-në, me pothuajse dy të tretat (65%) e evropianëve që e konsiderojnë anëtarësimin e vendit të tyre në BE një "gjë të mirë". 

Ky është rezultati më i lartë që nga viti 2007, kur përqindja përkatëse ishte rritur në 58%. 

Shumica absolute e qytetarëve në të gjitha vendet, përveç Greqisë dhe Sllovakisë, e shohin pozitivisht anëtarësimin në BE, ku shumica e të anketuarve (43% e grekëve) përgjigjen se ai nuk është "as i mirë as i keq".

Imazhi i BE-së dhe Parlamentit Evropian
 

52% e evropianëve sot kanë një imazh pozitiv për BE-në, ndërsa 12% jo.

 Ky rezultat është një rritje prej 3 pikësh nga nëntori-dhjetor 2021, ndërsa në të njëjtën kohë, është rezultati më i mirë i regjistruar në një sondazh të Parlamentit Evropian që nga viti 2007.

Rezultatet kombëtare për një imazh pozitiv të BE-së variojnë nga 76% në Irlandë në 32% në Greqi.

Lufta në Ukrainë dhe pasojat e saj

Ngjarjet e fundit kanë ndikuar gjithashtu në imazhin që evropianët kanë për aktorët e tjerë të rëndësishëm në skenën ndërkombëtare.

 Në nivel të BE-së vetëm 10% e shohin Rusinë pozitivisht, krahasuar me 30% në 2018.

Në vendin e dytë në listë është Kina në nivel BE, me 22% (-14 pikë ). 

Evropianët, nga ana tjetër, kanë një perspektivë më pozitive për Mbretërinë e Bashkuar me 65% (+1), e ndjekur nga Shtetet e Bashkuara me 58% (+13). 

Sa i përket Turqisë, vetëm 28% e qytetarëve evropianë kanë një pikëpamje pozitive, ndërsa përqindja e grekëve që e shohin pozitivisht Turqinë arrin në vetëm 4%. 

Shumica e qytetarëve e perceptojnë luftën në Ukrainë si një ndryshim thelbësor: 61% e evropianëve nuk janë të bindur se jeta e tyre do të mbetet e pandryshuar - me përqindjen që "rritet" në 86% në Greqi. 

Sipas një sondazhi të publikuar javën e kaluar nga Komisioni Evropian, tetë nga dhjetë të anketuar (80%) janë dakord me vendosjen e sanksioneve financiare ndaj qeverisë ruse, si dhe ndaj kompanive dhe individëve rusë.

 Shumica e qytetarëve në 22 shtete anëtare janë të kënaqur me reagimin e BE-së ndaj pushtimit rus të Ukrainës.
 

Kostoja e jetesës

Ndërsa inflacioni dhe kostoja e jetesës janë rritur për një kohë të gjatë përpara pushtimit rus të Ukrainës, katër nga dhjetë evropianë  thonë se tashmë po përjetojnë një ndikim në standardin e tyre të jetesës.

 Si një shenjë e qartë e qëndrueshmërisë dhe unitetit evropian, 59% e evropianëve e konsiderojnë mbrojtjen e vlerave të përbashkëta evropiane, si liria dhe demokracia pozitive- edhe nëse kjo do të ndikonte në çmimet dhe koston e jetesës.


Prioritetet dhe vlerat e PE për të mbrojtur

Shqetësimet ekonomike në rritje reflektohen gjithashtu në çështjet ku qytetarët do të dëshironin që Parlamenti Evropian t'i jepte përparësi: lufta kundër varfërisë dhe përjashtimit social përmendet si prioriteti i parë (38%), i ndjekur nga shëndeti publik. (35%), që është një rënie e ndjeshme prej 7 pikësh në gjashtë muajt e fundit. 

Qytetarët europianë zgjodhën demokracinë dhe shtetin e së drejtës si prioritetin e tretë (32%), kategori e cila nga ana e saj u rrit ndjeshëm me 7 pikë. 

Opinioni publik për luftën dhe rëndësinë e saj për BE-në pasqyrohen qartë edhe në vlerat thelbësore që qytetarët duan që Parlamenti Evropian të mbrojë si çështje prioritare: demokracia është përsëri në krye të listës, me gjashtë pikë në rritje në krahasim me deri në vjeshtën e vitit 2021 (38%). 

Kjo pasohet nga mbrojtja e të drejtave të njeriut në BE dhe në mbarë botën, si dhe liria e fjalës dhe e mendimit (27%). 

Në Greqi, qytetarët zgjodhën solidaritetin midis shteteve anëtare të BE-së dhe demokracisë si vlerën kryesore (39% secila përgjigje). 

Kjo u pasua nga shteti i së drejtës (33%) dhe liria e fjalës dhe e mendimit (30%).

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco