Sejdiu: Inflacioni nuk zgjidhet me rritje të pagës minimale, struktura ekonomike është problemi

Sejdiu: Inflacioni nuk zgjidhet me rritje të pagës minimale, struktura ekonomike është problemi

22:05, 27/10/2021

Njohësi i ekonomisë, Dardan Sejdiu, thotë se rritja e pagës minimale e shtesat në skemat sociale nuk janë zgjidhje e problemit të inflacionit në vend.

Por, ai faj i lë strukturës ekonomike, njofton Klan Kosova.

“Problemi i trajtimit tĂ« infacionit Ă«shtĂ« nĂ« dy drejtime se si mundet tĂ« shihet dhe tĂ« trajtohet. E para Ă«shtĂ« se a duam masa sa pĂ«r sy e vesh, pra masa populiste tĂ« cilat bĂ«nĂ« njĂ« intervenim aty ad-hock , tĂ« themi i gjen edhe disa produkte me tĂ« cilat mund ta ulĂ«sh TVSH-nĂ« edhe pak, kjo e ka njĂ« efekt pas njĂ« periudhe tĂ« caktuar, jo menjĂ«herĂ«, po ti si qeveri tregon se e ke bĂ«rĂ« njĂ« intervenim aty pĂ«r aty. Kjo Ă«shtĂ« pak lojĂ« mĂ« instrumentin e vetĂ«m qĂ« e ke, nuk ke instrumente tĂ« tjera kĂ«tu. Nuk ka ndonjĂ« instrument tjetĂ«r pĂ«rveç uljes sĂ« TVSH-sĂ«, pasi 80% e importit Ă«shtĂ« prej vendeve me tĂ« cilat s’ke dogana. Edhe nĂ«se rritet paga minimale pĂ«rsĂ«ri e ke tĂ« njĂ«jtin problem, pra problemi Ă«shtĂ« strukturor ekonomik”.

“Problemi Ă«shtĂ« i thjeshtĂ« dhe kĂ«tĂ« ka shumĂ« kohĂ« qĂ« e flasim. Struktura ekonomike e kĂ«tij vendi Ă«shtĂ« totalisht e varur prej faktorĂ«ve tĂ« jashtĂ«m si konsumi, lloji i industrisĂ«, vlerat qĂ« i ndĂ«rtojmĂ«, pra produktiviteti i kĂ«saj ekonomie Ă«shtĂ« komplet i varur nga jashtĂ«. Deficiti tregtar Ă«shtĂ« i madh dhe nuk kemi pasĂ« asnjĂ«herĂ« moment nĂ« tĂ« cilin kemi reflektuar mbi llojin e strukturĂ«s ekonomike, kjo s’do ta ndalte inflacionin prapĂ«. Do tĂ« thotĂ« je i lidhur globalisht nĂ« njĂ« botĂ« nĂ« tĂ« cilĂ«n ndĂ«rvarĂ«sitĂ« janĂ«, por kur Ă«shtĂ« momenti nĂ« tĂ« cilĂ«n qeveria vepron? Momenti nĂ« tĂ« cilĂ«n

Qeveria mund tĂ« ndĂ«rveprojĂ« nĂ« njĂ« ekonomi tĂ« stukturar mirĂ« Ă«shtĂ« qĂ« mund tĂ« rregullojĂ« disa gjĂ«ra. PĂ«r shembull, ne themi se kĂ«rkesa rritet kur tĂ« rriten pagat dhe jepen kĂ«to shtesat pasi e kemi tĂ« varur komplet nga importi tregun”.

“Sipas kalkulimeve tĂ« mia, bilanci bankar ne kĂ«tĂ« RepublikĂ« Ă«shtĂ« 600 milionĂ« euro nuk janĂ« shpenzime nĂ« investime kapitale, dikush thotĂ« kjo nuk ndikon, por ndikon nĂ« kapacitetin e ekonomisĂ« si me thĂ«nĂ« me vepruar, e dyta Ă«shtĂ« tepĂ«r me rendĂ«si tĂ« behet njĂ« pyetje se cilat janĂ« sektorĂ«t qĂ« para 20 vitesh deri mĂ« tani dhe 20 vitet e ardhshme do t’i zhvillojmĂ«, sepse ky problem nuk ndalet sivjet derisa tĂ« stabilizohen tregjet globale, derisa tĂ« stabilizohen çmimet nĂ« tregjet globale dhe zinxhirĂ«t e furnizimit ne i shohim shumĂ« mĂ« vonĂ«â€, tha Sejdiu nĂ« Rubikon tĂ« Klan KosovĂ«s.

Sejdiu tha se zgjidhja afatgjate e inflacionin është ndryshimi i strukturës ekonomike e vendit, jo duke u marrë me dialogun Kosovë-Serbi.

“Te ne pĂ«r shembull lĂ«vizin vaji dhe yndyra ose buka dhe drithĂ«rat po supozojmĂ«, drithĂ«rat lĂ«vizin pĂ«r 1.5%, çmimi lĂ«vizĂ« pĂ«r 20% nĂ« treg, diskutimi kĂ«tu Ă«shtĂ« se a ka hapĂ«sirĂ« pĂ«r ta kontrolluar ketĂ« punĂ«, kĂ«tu ke moment qĂ« shteti mundet me njĂ« punĂ« tĂ« vogĂ«l inspektuese me pa se a po abuzon dikush me çmime. Ky nuk Ă«shtĂ« formalizim, por abuzim nĂ« moment kjo mund tĂ« ndodhĂ«, por kjo nuk e ndĂ«rron situatĂ«n ky Ă«shtĂ« moment i vogĂ«l intervenimi, pra nuk dua ta krijoj pĂ«rshtypjen se Ă«shtĂ« moment i madh intervenues, pyetja kyçe pĂ«r secilin kryeministĂ«r nĂ« RepublikĂ«, tash e sa vjet nuk duhet te jetĂ« dialogu me SerbinĂ«, tash e sa vjet duhet me qenĂ« cila Ă«shtĂ« struktura ekonomike e kĂ«saj Republike? Kjo nuk bĂ«het paralelisht me dialogun, sepse kĂ«tu zĂ«vendĂ«skryeministri i ekonomisĂ« merret vetĂ«m me dialog, ministri i financave flet pĂ«r rritjen nominale, duke e fshehur rritjen reale, sepse fshihet ai numĂ«r aty, 4.9 i fundit, ai numĂ«r Ă«shtĂ« duke u fshehur”, tha Sejdiu.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco