Ndërtesat e Japonisë prej kashte rrezikojnë traditën 5 mijë vjeçare

Ndërtesat e Japonisë prej kashte rrezikojnë traditën 5 mijë vjeçare

19:01, 28/05/2023

Ndërtesat me kashtë janë thellësisht të lidhura me historinë dhe kulturën e Japonisë, megjithatë pak mbijetojnë. Megjithatë, një grup fshatrash pranë Kiotos po e mbajnë gjallë këtë traditë të lashtë.

Për të paktën pesë mijëvjeçarë, komunitetet japoneze kanë ndërtuar çati nga bari, kallamishtet ose kashta. Megjithatë, kanë mbetur vetëm disa grupime të këtij stili arkitekturor. Disa janë banesa rurale, ndërsa të tjera janë vende kulti. Kashta, në fakt, është e lidhur ngushtë me fenë Shinto të Japonisë, me familjen perandorake në krye të saj.

"Kur perandori ngjitet në fron, një ndërtesë me kashtë krijohet posaçërisht për këtë rast," shpjegoi Haruo Nishio, një nga kashtët e fundit të mbetur në Japoni. Honkan ( honkan do të thotë "ndërtesa kryesore" në japonisht).

Nishio tregoi se tingulli kaya, që do të thotë "kashtë" në japonisht, është pjesë e emrit të një perëndie, babait mitologjik të perandorit të parë të Japonisë, i cili lindi në një kasolle të papërfunduar të bërë nga pupla kormorani kashte.

Për Nishio, kashtë është më shumë se thjesht një profesion; është një praktikë rituale që e lidh atë me rrënjët e Japonisë. Në mesin e viteve 1990, në moshën 23-vjeçare, Nishio u zhvendos nga Kioto në rajonin rural të Miyama-s, 50 km me makinë në malet në veri të qytetit, për t'u bërë një kashtë në një kohë kur kjo zeje ishte drejt zhdukjes.

Ai bleu Honkan, e cila është e regjistruar si një pronë e prekshme kulturore në Japoni, dhe jetoi atje me familjen e tij për shtatë vjet. Përvoja ishte e thellë.

Familja Nishio u shpërngul dhe hapi dyert e shtëpisë së tyre të mëparshme dhe disa shtëpive të tjera të rinovuara në Miyama, për vizitorët gjatë natës. Biznesi i tyre synon "të mirëpresë vizitorët për të përjetuar stilin e mrekullueshëm të jetesës së qytetit tonë", siç shpjegoi Nishio.

Në mënyrë të përshtatshme, Miyama do të thotë "mal i bukur" në japonisht. Kjo hapësirë ​​malore me pyje të dendur 340 km katrore është e mbushur me 57 fshatra që 3,400 njerëz i quajnë shtëpi.

Për shumicën e historive të tyre, këto vendbanime mbetën të shkëputura nga pjesa tjetër e vendit, me udhëtimin dikur të mundimshëm për në Kioto të transformuar nga rrugët moderne vetëm 60 vjet më parë. Prandaj, më të moshuarit nga banorët e Miyama u rritën duke jetuar ekskluzivisht jashtë tokës, dhe ata, së bashku me pasardhësit e tyre, kanë mbajtur gjallë traditat rurale.

Të martuar me një kulturë të vetë-mjaftueshmërisë, shumë prej tyre vazhdojnë të mbështeten në bujqësi dhe pylltari dhe jetojnë në shtëpi prej druri me çati prej kashte të formësuara në stilin "hip-and-gable".

Në mënyrë tipike, në Miyama, kreshta e çatisë është zbukuruar me një trung peme të kryqëzuar nga stolitë në formë X, numri i të cilëve (gjithmonë tek) sinjalizonte dikur pozitën shoqërore të një familjeje. Çatitë ruhen nga një komunitet kashtës, mjeshtër të këtij zanati 5000-vjeçar.

Shumë vendbanime këtu ruajnë "karakteristikat tipike të fshatrave tradicionale japoneze", tha Noriko Kamisawa, një guidë vendase anglisht-folëse që zotëron Thyme, një bujtinë e vendosur në një shtëpi rurale të rinovuar me mjeshtëri.

Në të kaluarën, lënda e parë për kashtën, një lloj bari argjendi i njohur si susuki, kultivohej dhe menaxhohej kolektivisht nga komuniteti i Miyama-s. Sot, disa susuki duhet të importohen nga pjesë të tjera të Japonisë; megjithatë, "ajo rritet për aq kohë sa ka diell, tokë, ajër dhe ujë," vuri në dukje Nishio. "Pra, duke ndërtuar çati me këtë fabrikë, ne po tregojmë historinë e përjetësisë."

Nëse kashta i jep hijeshinë Mijamës, atëherë xhevahiri i saj është Kayabuki no Sato, emri i të cilit do të thotë "fshat me çati me kashtë". Ky vendbanim është shtëpia e një prej përqendrimeve më të larta të shtëpive me çati me kashtë në Japoni, me pothuajse 40 ndërtesa me kashtë, më e vjetra e ngritur dy shekuj më parë.

Ai u shpall një vend i trashëgimisë kombëtare në 1993, gjë që bëri që qeveria të subvenciononte 80% të kostove të kashtës. Fshati është i pajisur gjithashtu me një sistem të automatizuar të shuarjes së zjarrit: 1000 tonë ujë ruhen në 62 kasolle zjarri që testohen dy herë në 12 muaj gjatë Festivalit mjaft të njohur të zorrëve të ujit.

Çatitë me kashtë duhet të zëvendësohen çdo 20 e ca vjet (me kashtën e vjetër të ricikluar si pleh dhe mulch) dhe statusi i trashëgimisë së Kayabuki no Sato ka ndihmuar në mbajtjen e profesionit të Nishios. 15 artizanët e Miyama-s punojnë edhe në pjesë të tjera të Japonisë, shpjegoi Nishio, pasi pak kashtë kanë mbetur në vend. Në përgjithësi, përveç disa përjashtimeve, as shtëpitë me kashtë nuk po shkojnë mirë.

Kur Nishio ishte 26 vjeç, ai punoi me një kashtë në MB. Ai u befasua kur pa se atje vlerësoheshin shumë shtëpitë tradicionale dhe se kishte shumë artizanë të rinj, madje edhe shkolla kashte. Në të kundërt, ai tha se në Japoni, "shtëpitë prej druri humbasin pothuajse të gjithë vlerën e tyre pas 30 vjetësh", duke çuar shpesh në braktisjen e tyre.

Nuk është vetëm kashta që kërcënohet; po ashtu edhe vetë Miyama. "Çdo vit, popullsia, e cila është kryesisht e moshuar, zvogëlohet me rreth 100 njerëz," tha Takamido Waka, drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Turizmit në Kioto Miyama. Si rezultat, zona ka vetëm një klinikë, një shkollë fillore dhe një shkollë të mesme.

"Unë besoj se sharmi i një vendi nuk përcaktohet nga ndërtesat e tij, por kultura dhe njerëzit e tij dhe sot, ne jemi ende të interesuar se me çfarë lloj njerëzish mund të takojmë dhe të krijojmë marrëdhënie".

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco