Provoni një test me gishta: Nëse nuk mund ta bëni këtë, rrezikoni të pësoni goditje në tru

Provoni një test me gishta: Nëse nuk mund ta bëni këtë, rrezikoni të pësoni goditje në tru

08:19, 06/12/2022

Mjeku zbulon një shenjë që mund të zbulojë këtë sëmundje

Dr. Jay Will ka treguar një test që mund të na zbulojë nëse jemi në rrezik të shtuar të goditjes në tru dhe zhvillimit të demencës, veçanërisht sëmundjes së Alzheimerit.

Ndiqni udhëzimet e tij dhe mësoni a jeni të rrezikuar nga goditja në tru dhe zhvillimi i demencës, konkretisht sëmundjes së Alzheimerit.

Ndiqni udhëzimet e tij dhe mësoni a jeni në rrezik nga këto sëmundje.

1. Bashkoni gishtin tregues dhe gishtin e mesëm.
2. Gishti i madh dhe gishti i unazës do të duhej të takohen sikur në video.
3. Provoni të lëvizni gishtin e vogël.

Nëse gishti i vogël lëvizet lirshëm dhe nëse këtë ushtrim mund ta përsëritni disa herë, truri juaj është i shëndetshëm, mirëpo çdo dështim do të mund të tregojë një rrezik të madh nga goditja në tru, dëmtimet kognitive dhe sëmundjen e Alzhemierit.

Nëse dyshoni se një nga të afërmit tuaj mund të ketë simptoma të sëmundjes së Alzheimerit, kushtojini vëmendje aftësive të shkëlqyera motorike. Në faqen e internetit Stanfordhealthcare.org, thuhet se njerëzit, aftësitë e shkëlqyera motorike të të cilëve ruhen më shpesh nuk zhvillojnë
demencë.

7 Seconds to #DetectStroke /Alzheimer’s /#brain Problems.#health #foryou #longcovid #postcovid #covid19 #covid #healthcare ♬ original sound – Dr.Jaywil

Kur stërvitemi për të arritur dhe për të kapur objekte, ne po stërvitim edhe trurin tonë. Me fjalë të tjera, ky veprim çon në ndryshime në lidhjet e një popullate të caktuar neuronale në bërthamën e kuqe, një rajon i trurit të mesëm. Studiuesit nga Biocentrum i Universitetit të Bazelit zbuluan këtë grup qelizash nervore në bërthamën e kuqe. Ata gjithashtu treguan se detyrat motorike të shkëlqyera nxisin riorganizimin plastik të këtij rajoni të trurit. Rezultatet e studimit u publikuan në revistën Nature Communications.

 

Sa më shumë të bëni ushtrime që përmirësojnë aftësitë e shkëlqyera motorike, aq më shumë forcohen lidhjet midis neuroneve të këtij grupi qelizash nervore.

Një test tjetër që mund të bëni është testi i hapjes së kavanozit. Mundohuni të hapni kavanozin pa truke të veçanta. Sa e vështirë është për ju që ta realizoni këtë?

Dr. Setor Kunutsor deklaroi se dëmtimi konjitiv ende nuk ka përparuar në çmenduri. Anasjelltas, sëmundja e Alzheimerit është një lloj demence.

– Rezultatet tona treguan se ata me vlera më të larta të forcës së duarve kanë një rrezik të reduktuar të zhvillimit të dëmtimit njohës, demencës dhe sëmundjes Alzheimer, krahasuar me ata me vlera më të ulëta të forcës së duarve – tha Kunutsor.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco