Sa të lumtur apo të palumtur na bën një like në rrjetet sociale?

Sa të lumtur apo të palumtur na bën një like në rrjetet sociale?

14:10, 05/07/2022

Shumë prej nesh nuk kalojnë një ditë pa ndarë diçka në internet, një foto e një mëngjesi, një koment midis miqve, një frazë romantike,selfie,vendet që vizitojmë,ne ndajmë jetën tonë në internet.

Por në gjithë këtë histori,çfarë na bën të lumtur kur ndajmë pjesë nga jeta jonë?

Çfarë i çon njerëzit tek kërkimi spazmatik i një ngjashmërie?

Është mekanizmi i të mësuarit të shpërblimit, në të mësuarit italisht nga shpërblimi, i njëjti që i bën minjtë në laborator të mësojnë të kryejnë veprimet që i shpërblejnë me një copë djathë.

Ne gjithashtu vendosim sjelljen tonë në internet bazuar në reagimin e ndjekësve tanë dhe shpërblimi,është i llogaritur në pëlqimet që marrim.

Sa më shumë postimet tona pëlqehen, aq më shumë ndajmë,sa më pak pëlqime të marrim, aq më pak fotografi hedhim.
Për të arritur në këto rezultate, të përshkruara në detaje në një studim të botuar në Nature Communications, autorët analizuan mbi një milion postime të botuara në Instagram dhe rrjete të tjera sociale nga më shumë se katër mijë përdorues.

U shfaq një sjellje e përsëritur, të cilën ekspertët e shoqëruan me mekanizmin psikologjik të njohur si të mësuarit e shpërblimit.

Për të konfirmuar atë që u zbulua nga analiza e postimeve, studiuesit nënshtruan disa vullnetarë në një eksperiment në internet, në të cilin pjesëmarrësve u kërkohej të ndanin sipas dëshirës foto dhe meme qesharake për të marrë komente dhe pëlqime nga përdoruesit e tjerë.

Sjellja e tyre ishte në përputhje me rezultatet e studimit: “Mediat sociale ndjekin parimet themelore, të zakonshme për shumë lloje kafshësh, pra të mësuarit për shpërblim”, thotë David Amodio, një nga autorët.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco