Flasim krejt për të, por çfarë është një marrëdhënie e shëndetshme?

Flasim krejt për të, por çfarë është një marrëdhënie e shëndetshme?

19:56, 16/05/2022

A keni dashur ndonjëherë që të mund t’i ktheheni të gjitha marrëdhënieve që keni pasur në të kaluarën dhe t’i rishikoni ato me njohuritë që keni tani? Sigurisht, çdo lidhje që keni patur në adoleshencë apo në fillim të të njëzetave ju ka shërbyer si një qëllim për t’ju ndihmuar të mësoni dhe të bëheni personi që jeni tani, por mendoni se sa më të lehta do të kishin qenë disa situata nëse do të kishit një udhëzues për marrëdhëniet e shëndetshme dhe se si duhet të dukeshin ato.

Një autor i quajtur Ali Drucker, i cili ka bërë një libër me këshilla të sinqerta për lidhjet dhe marrëdhëniet në kolegj, synon të frymëzojë gratë e reja që të kenë më shumë kontroll për marrëdhëniet e tyre aktuale duke u pasuruar me njohuri. Gjimnazi dhe koha pas tij është periudha më e trazuar sa i përket peizazhit tonë emocional për takimet me meshkujt. është një periudhë kur shumë gra dhe vajza (por jo të gjitha) dalin jashtë shtëpisë së prindërve për herë të parë. Kjo kryqëzohet me momentin kur ke shumë mundësi të reja dhe liri dhe pikërisht për këto arsye, kjo është periudha kur në jetën e dikujt duhet një njeri i pjekur për ta udhëzuar,.

Por edhe nëse e keni mbaruar universitetin, pra pavarësisht në cilën fazë të jetë jeni, ka gjithmonë hapësirë për përmirësimin e takimeve, edhe nëse nuk keni përjetuar kurrë një marrëdhënie të shëndetshme në të 20-at apo edhe në të 30-at dhe 40-at. Më poshtë ju tregojmë disa nga këshillat e Drucker për të kërkuar një marrëdhënie të shëndetshme, çfarë duhet të keni parasysh dhe ku të filloni nëse ndiheni plotësisht të humbur.

Në thelb duhet të kuptoni se si përvojat e kaluara ndikojnë në mënyrën se si veproni në marrëdhënie tani. Pse është i rëndësishëm ky koncept?

Vetëdija relacionale është gatishmëria për të marrë në pyetje veten. Pra fillimisht duhet të analizoni rolin që keni patur me familjarët tuaj duke u rritur. Nëse keni qenë një motër ose vëlla më i vogël dhe jeni mësuar të jeni i vogli, të nënvlerësoheni ose të keni njerëz të kujdesen për ju, mund të mësoheni me këtë [dhe] mund të filloni të dëmtoni marrëdhëniet tuaja. Bëjni pyetjet për të gjitha ato aspekte për veten dhe të kaluarën dhe se si ato ndikojnë në marrëdhënien tuaj aktuale. Nëse e gjeni veten në një model që nuk ju pëlqen, mund të ndihmojë të keni të dhëna për të shpjeguar pse mund të ekzistojnë këto zakone. Mbani mend, nuk ka asgjë konkrete dhe ju gjithmonë mund të përshtateni.

Për të gjetur një marrëdhënie të shëndetshme, cili është vendi i mirë për të filluar për dikë që nuk i ka vlerësuar kurrë marrëdhëniet e tyre të kaluara?Është 100% në rregull të filloni pikërisht aty ku po filloni. Pavarësisht se ku jeni, nuk tregon se ku do të përfundoni.Thjesht bëni një bilanc të marrëdhënieve që keni pasur, bëni një listë me “këto janë gjërat e marrëdhënieve të fundit ose lidhjet që më pëlqyen” dhe “këto janë gjërat që më bënë të ndihem mirë; këto janë gjërat ndërveprimet apo gjërat që më bënë të ndihem jo mirë.” Edhe një listë pro dhe kundër të modës së vjetër mund t’ju ndihmojë të filloni të identifikoni modelet dhe të mendoni për gjërat që do të kontrolloni për herën tjetër që do të konsideroni një marrëdhënie me dikë.

Gjëja më e keqe që mund të bëjmë në një marrëdhënie është të gjykojmë veten nëse kemi zënka. Të kesh momente mosmarrëveshjeje është një nga gjërat më të zakonshme normale që mund të na ndodhin dhe jo një pararojë e dënimit të një marrëdhënieje.

Cili është ndryshimi midis debatit të shëndetshëm dhe debatit toksik?

Kur bëhet fjalë për debate dhe debate të shëndetshme, është e rëndësishme të kërkoni dikë që nuk po përpiqet t’ju bindë përmes ndjenjave tuaja. Ju nuk dëshironi dikë që po përpiqet të zhvlerësojë këndvështrimin nga i cili po vini. Ju dëshironi debatoni me dikë që mund t’ju dëgjojë në mënyrë aktive dhe që mund të përmbledhë lehtësisht këndvështrimin tuaj nëse do t’i kërkoni. Ata nuk presin vetëm radhën e tyre për të folur; ata vërtet po përpunojnë dhe kuptojnë gjithashtu pikat që ju theksoni.

Çfarë do të bëni nëse vazhdoni të përpiqeni të flisni me partnerin tuaj dhe ai të heshtë?

Duhet të lëmë hapësirë ​​për neurodivergjencë tek partnerët. Është në rregull nëse diçka nuk adresohet menjëherë. Ne duhet t’i lejojmë vetes dhe partnerëve tanë të drejtat si njerëz, ndaj përpiquni të mos bëni panik. Duhet të jeni të vetëdijshëm se pasi të pranoni të jeni në një partneritet, veprimet tuaja do të prekin një person tjetër dhe ju duhet të jeni të kënaqur me këtë. Nëse ata nuk janë në gjendje t’i bëjnë ato rregullime në përputhje me rrethanat, kjo është ndoshta një shenjë që nuk duhet të takoheni më.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco