Ky vend ka fëmijët më të lumtur dhe nuk është rastësi

Ky vend ka fëmijët më të lumtur dhe nuk është rastësi

11:59, 27/11/2021

Një nga fëmijët më të lumtur në botë është ai që jeton dhe rritet në Holandë , sipas një studimi të UNICEF-it , ku ekspertët pretendojnë se ka arsye specifike pse ndodh kjo.

Rrjeti amerikan CNBC i referohet këtij raporti - i cili u publikua vitin e kaluar - për të pohuar se fëmijët që jetonin në vendin me popullsi të dendur të Evropës Perëndimore kishin ndjenjën më të lartë të mirëqenies .

UNICEF që promovon dhe mbron të drejtat e fëmijëve në 191 vende, tërhoqi të dhëna nga 41 vende të ardhura të larta , vendet e renditur në bazë të performancës së tyre në treguesit e mendore mirëqenien e fëmijëve, shëndetin fizik dhe zhvillimit, si akademik, si dhe aftësitë sociale .

Holanda ishte në krye të renditjes bazuar në tre kriteret e mësipërme të prosperitetit, e ndjekur nga Danimarka dhe Norvegjia .

 

Në vendet e fundit të renditjes ishin Kili, Bullgaria dhe SHBA.

Në një raport përkatës të OECD -së , dhe sipas Indeksit të Jetës më të Mirë për vitin 2020 , Holanda ka shënuar rezultate më të larta në fusha të ndryshme, si pagat e qytetarëve, niveli i arsimimit, kushtet e strehimit dhe sistemi aktual shëndetësor.

Anita Clear, autore e The Working Parent's Survival Guide, tha për CNBC se është e rëndësishme të kuptohet roli i faktorëve socio-ekonomikë që ndikojnë në lumturinë e fëmijëve . 

Ajo shpjegoi se nëse plotësohen disa nevoja të fëmijëve, gjë që ka më shumë gjasa në një vend me të ardhura të larta, fëmijët kanë më shumë gjasa të "pushtohen" nga lumturia.

Përveç kësaj, ajo argumentoi se një edukim pozitiv i fëmijëve i cili vendos "kufij të qartë me shumë dashuri dhe ngrohtësi; është treguar vazhdimisht se shoqërohet me rezultate pozitive për vetë fëmijët".

Raporti i UNICEF-it tregoi gjithashtu se jo të gjithë fëmijët që jetojnë në vendet e pasura kanë një fëmijëri të mirë .

"Edhe vendet me kushte të mira sociale, ekonomike dhe mjedisore janë larg arritjes së objektivave të përcaktuara në Axhendën e Zhvillimit të Qëndrueshëm 2030, " tha UNICEF në një raport.

Për të trajtuar me efektivitet këto dobësi, UNICEF-i u ka kërkuar vendeve me të ardhura të larta të konsultohen me fëmijët e tyre se si mund të përmirësohet jeta e tyre dhe të sigurojnë integrimin e politikave për të promovuar mirëqenien e tyre. 

UNICEF u kërkoi gjithashtu vendeve të shtojnë përpjekjet për të arritur Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, të tilla si ulja e varfërisë dhe përmirësimi i aksesit në objektet publike të kujdesit për fëmijët.

Pse spikat Holanda

Holandezët kanë një reputacion për "respektimin e diversitetit dhe praktikimin e përfshirjes", tha Clear.

Kjo lloj qasjeje ndaj prindërimit është e rëndësishme, tha ai, duke pasur parasysh presionin me të cilin përballen fëmijët tani, si në aspektin akademik ashtu edhe në atë social, në mediat sociale.

Lidhjet me shkollën janë të rëndësishme për adoleshentët

Një sondazh i UNICEF-it zbuloi se 81% e 15-vjeçarëve në Holandë mendonin se mund të bënin lehtësisht miq, një nga normat më të larta midis 41 vendeve të përfshira në raport. 

Gjithashtu tregoi se 15-vjeçarët që kishin një ndjenjë të fortë përkatësie në komunitetin e shkollës ishin më të kënaqur me jetën e tyre.

Amanda Gumer, themeluese e Good Play Guide, i tha CNBC se shkollimi është "jo konkurrues" në Holandë dhe se fokusohet në kultivimin e dashurisë për të mësuar.

Në Norvegji , e cila doli e treta në renditjen e UNICEF-it, ekziston një " kulturë e miqësisë" , vuri në dukje Gummer.

 "Të ndihmosh të tjerët është e rëndësishme për shëndetin tuaj mendor, kështu që mendoni se si e gjithë familja juaj mund të kontribuojë në komunitet," shtoi ajo, duke vënë në dukje se vullnetarizmi ishte një mënyrë për të kultivuar atë ndjenjë shoqërimi.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco