FMN-ja parasheh rritje ekonomike prej 3.8 për qind në Kosovë

FMN-ja parasheh rritje ekonomike prej 3.8 për qind në Kosovë

18:11, 03/06/2024

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) parashikon rritje ekonomike në Kosovë për 3.8 për qind në vitin 2024.

Sipas FMN-së, inflacioni është ngadalësuar ndjeshëm, duke arritur në 2 për qind nga viti në vit në tremujorin e parë të 2024.

“GDP reale, rritja u moderua në 3.3 për qind në vitin 2023 mes kërkesës së jashtme të frenuar dhe parashikohet të përshpejtohen në 3.8 për qind në vitin 2024, e nxitur nga kërkesa e brendshme”, thuhet në njoftimin e FMN-së për Kosovën.

Më tej thuhet se ekonomia e Kosovës vazhdon të performojë mirë, përkundër një mjedisi sfidues.

Në njoftimin e FMN-së theksohet se politikat fiskale, me një deficit të përgjithshëm fiskal prej 0.2 për qind të PBB-së në vitin 2023, duke reflektuar të fortë mbledhjen e taksave.

Deficiti i përgjithshëm parashikohet të zgjerohet në rreth 1½ për qind të PBB-së në vitin 2024, me shpenzime më të larta për investime dhe grante më të ulëta.

“Sistemi bankar mbetet likuid, i mirëkapitalizuar dhe fitimprurës, me nivel të ulët të kredive me probleme dhe mbulim të bollshëm të provigjioneve”, vijon tutje njoftimi.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco