Bill Gates thotë se e ka qartë se cila do të jetë energjia e së ardhmes

Bill Gates thotë se e ka qartë se cila do të jetë energjia e së ardhmes

17:53, 16/05/2023

Gjatë viteve të fundit ne kemi parë se si qeniet njerëzore duket se janë në nxitim për të zvogëluar gjurmën e tyre të karbonit (ndotja).

Në këtë aspekt të ri, zhvillimi dhe instalimi i burimeve të rinovueshme të energjisë duket se është bërë ‘Grali i Shenjtë’. Në disa vende, ka raste kur energjia vjen tërësisht përmes kësaj rruge, por për personalitete si Bill Gates, kjo nuk mjafton.

Si do të jetë e mundur të eliminohen plotësisht burimet fosile, për të marrë energji elektrike? Manjati amerikan po kryen një program kërkimor që mund të shënojë një para dhe pas për sa i përket prodhimit të energjisë elektrike për konsum.

Për çfarë bëhet fjalë në projektin “Natrium”?

Është një lloj reagimi në të cilin ka përfshirje të kompanive si ‘Terra Power’ (në pronësi të Bill Gates), Shtetet e Bashkuara dhe një sërë kompanish të themeluara në Korenë e Jugut.

Jemi përballë një propozimi shumë interesant, që mund të ndryshojë përgjithmonë gjurmën tonë të karbonit në planet. Le të shohim, pra, se nga do të përbëhej ky burim i ri i energjisë elektrike, pse është një opsion shumë interesant nga pikëpamja e inovacionit dhe natyrisht, në çfarë mase mund të jetë një alternativë e zbatueshme ndaj propozimeve të tjera, si p.sh. të tilla si energjia bërthamore, diellore ose e erës, ndër të tjera.

Bill Gates dhe angazhimi i tij i rrezikshëm për Natrium, një alternativë e qëndrueshme në tregun e energjisë

Natriumi është një term që mund të ketë potencial të madh në të ardhmen e njerëzimit dhe, në përgjithësi, të planetit tonë. Ky është përfundimi në të cilin mund të arrijmë pasi shohim sesi pak nga pak arrihen rezultate pozitive në kompani si ‘Terra Power’.

Financimi i një projekti për zhvillimin e një reaktori bërthamor natriumi është diçka që mund të jetë ende shumë larg, por raundet e financimit të të cilit duket se nuk ia kthejnë shpinën. Në këtë të fundit të realizuar janë përfituar deri në 750 milionë dollarë.

‘Terra Power’ po e merr projektin shumë seriozisht dhe kjo është bërë e qartë pas marrëveshjes së arritur me Ministrinë e Tregtisë, Industrisë dhe Energjisë të Koresë së Jugut dhe me kompanitë koreane SK dhe Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Këto janë përparime të rëndësishme për të arritur përparime në këtë çështje dhe për të arritur një teknologji që është e pastër, efikase dhe instalimi i së cilës nuk shkakton dëme të konsiderueshme mjedisore.

“Këto partneritete janë kritike për reaktorin e parë Natrium dhe shumë objekte shtesë që ne planifikojmë të ndërtojmë në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën”, tha Chris Levesque, President i Terra Power.

Ky burim i ri i energjisë së rinovueshme do të ketë instalimin e tij të parë në Wyoming, Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, pritet që gjatë viteve të ardhshme të sigurohen lokacione të reja me qëllim të krijimit të impianteve të tjera. “Duhet theksuar se jemi përballë një alternative që do të jetë tërësisht e bërë nga materiale të qëndrueshme, një veçori që do të jetë kyç për rritjen e instalimit të saj në të ardhmen. Nënshkrimi i marrëveshjeve më të fundit sjell ardhjen e kësaj teknologjie të re për publikun e gjerë”, tha ai.

Do të duhet të presim pak për të parë se kur do të prodhohet instalimi i parë i madh i këtyre karakteristikave për të kuptuar suksesin e vërtetë të këtij burimi të ri të energjisë elektrike.

Pastrimi i gjurmës së karbonit, pritet të arrihet që në ditën e parë të funksionimit të uzinës.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco