Fondi i pasurisë së Norvegjisë humb 174 miliardë dollarë gjatë këtij viti

Fondi i pasurisë së Norvegjisë humb 174 miliardë dollarë gjatë këtij viti

10:26, 17/08/2022

Fondi sovran i pasurisë së Norvegjisë, më i madhi në botë, pësoi një humbje prej 1.68 trilionë korona norvegjeze ose 174 miliardë dollarë në gjysmën e parë të 2022.

Kthimi nga investimi i fondit prej 1.3 trilion dollarësh ishte negativ prej 14.4 për qind për periudhën janar-qershor, shkruan Reuters.

“Tregu është karakterizuar nga rritja e normave të interesit, inflacioni i lartë dhe lufta në Evropë,” tha në një deklaratë, shefi ekzekutiv Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management, i cili operon fondin.

“Aksionet e teknologjisë kanë ecur veçanërisht dobët me një kthim prej minus 28 për qind”, tha ai.

I themeluar në vitin 1996, fondi investon të ardhura nga sektori i naftës dhe gazit të Norvegjisë dhe mban aksione në më shumë se 9,300 kompani në mbarë botën, duke zotëruar 1.3 për qind të të gjitha aksioneve të listuara.

Vlera e saj prej 1.3 trilion dollarësh është afërsisht e barabartë me madhësinë e ekonomisë meksikane, e 16-ta më e madhe në botë, sipas disa masave.

Të gjithë sektorët në të cilët investon fondi shënuan kthime negative në gjysmën e parë, përveç energjisë, ku kthimet ishin 13% ndërsa çmimet u rritën pas pushtimit rus të Ukrainës.

Bankat qendrore i kanë rritur në mënyrë agresive normat e interesit këtë vit për të luftuar inflacionin, duke çuar në rritjen e kostove të huamarrjes dhe uljen e marzheve të fitimit për korporatat.

Në total, 68.5 për qind e fondit është investuar në aksione në fund të qershorit, me 28.3 për qind në të ardhura fikse, 3.0 për qind në pasuri të paluajtshme të palistuara dhe 0.1 për qind në infrastrukturën e energjisë së rinovueshme të palistuar.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco