Me shërbimet më të shtrenjta në rajon, bankat komerciale në Kosovë

Me shërbimet më të shtrenjta në rajon, bankat komerciale në Kosovë

23:50, 19/06/2022

Sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Kosovës, vlera e fitimit neto të bankave deri në muajin prill të këtij viti është mbi 44 milionë euro.

Mbi 117 milion euro neto i fituan gjatë viti 2021.

Por, edhe përkundër fitimit të madh, bankat komerciale në Kosovë vazhdimisht po i rrisin çmimet e shërbimeve bankare.
Madje, këto shërbime janë më të shtrenjta sesa në vendet e rajonit.

Por, Sipas Bankës Qendrore të Kosovës, çështja e çmimeve të shërbimeve bankare do të adresohet përmes draft ligjit të ri për shërbimet e pagesave e që është në proces të finalizimit.

“Ju njoftoj se çështja e çmimeve të shërbimeve bankare do të adresohet përmes draft ligjit të ri për shërbimet e pagesave, ku përveç Direktivës për Shërbime të Pagesave dhe Direktivës për Institucionet e Parave Elektronike, ky draft ligj planifikohet të transpozoj edhe Direktivën e BE-së “Për llogarinë e pagesës”.

Ky institucion nuk ka dashur të tregoj se cilat nga shërbimet bankare kanë pësuar rritje më të mëdha të çmimeve, me arsyetimin se kjo çështje është kompetencë e Shoqatës së Bankave të Kosovë.

Mirëpo, pyetjeve të T7, nuk iu janë përgjigjur as nga kjo shoqatë.

Megjithatë, BQK-ja thotë se, bankat janë të obliguara të informojnë paraprakisht klientët lidhur me çdo ndryshim të çmimeve bankare.

“Secila bankë përcakton çmimet si të produkteve kamatore (kredive), ashtu edhe të atyre jokamatore. Bazuar në Ligjin për Marrëdhëniet e Detyrimeve, bankat janë të obliguara të informojnë paraprakisht klientët lidhur me çdo ndryshim, përfshirë këtu edhe çështjen e shumës së mirëmbajtjes së llogarisë”.

Sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Kosovës, vlera e të fitimit neto të bankave deri në muajin prill të këtij viti, është mbi 44 milionë euro.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco