Parashikimin e rritjes globale për 2022, e ul Banka Botërore

Parashikimin e rritjes globale për 2022, e ul Banka Botërore

19:35, 18/04/2022

Banka Botërore po ul parashikimin e saj të rritjes globale për vitin 2022 me pothuajse një pikë përqindje të plotë, në 3.2 për qind nga 4.1 për qind, për shkak të ndikimeve nga pushtimi rus i Ukrainës, tha presidenti i Bankës Botërore David Malpass.

Malpass u tha gazetarëve në një video-telefonatë se Banka Botërore po i përgjigjej streseve të shtuara ekonomike nga lufta duke propozuar një objektiv të ri 15-mujor financimi të krizës prej 170 miliardë dollarësh, me synimin për të kryer rreth 50 miliardë dollarë nga ky financim gjatë periudhës së ardhshme tremujore.

Malpass tha se komponenti më i madh i uljes së parashikimit të rritjes së bankës ishte një tkurrje prej 4.1 për qind në rajonin e Evropës dhe Azisë Qendrore, duke përfshirë Ukrainën, Rusinë dhe vendet përreth.

“Parashikimet gjithashtu janë duke u ulur për ekonomitë e përparuara dhe shumë në zhvillim për shkak të rritjeve të çmimeve të ushqimit dhe energjisë të shkaktuara nga ndërprerjet e furnizimit të lidhura me luftën”, tha Malpass.

Fondi Monetar Ndërkombëtar pritet të ulë parashikimin e tij të rritjes globale të martën.

“Ne po përgatitemi për një përgjigje të vazhdueshme ndaj krizës, duke pasur parasysh krizat e shumta. Gjatë javëve të ardhshme, pres të diskutoj me bordin tonë, një zarf të ri 15-mujor të përgjigjes ndaj krizës prej rreth 170 miliardë dollarësh për të mbuluar prillin 2022 deri në qershor 2023”, tha Malpass.

Plani vijon nga një program financimi i Bankës Botërore prej 160 miliardë dollarësh për COVID-19, nga i cili Malpass tha se 157 miliardë dollarë ishin zotuar deri në qershor 2021.

Malpass tha se financimi pjesërisht do të mbështesë vendet që kanë pranuar refugjatë nga Ukraina dhe gjithashtu do të ndihmojë në adresimin e problemeve në vendet e prekura nga mungesa e ushqimit, transmeton Bloomberg.

Ndryshe, Banka Botërore dhe vendet anëtare të FMN-së këtë javë do të diskutojnë ndihmën e re për Ukrainën dhe pritet të shpallen angazhime specifike nga një numër vendesh donatore.

 

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco