Qiratë dhe çmimi i banesave po rriten në Evropë

Qiratë dhe çmimi i banesave po rriten në Evropë

19:12, 11/04/2022

Qiratë dhe çmimet e banesave në BE kanë vazhduar rritjen e tyre të qëndrueshme në tremujorin e katërt të 2021, duke u rritur përkatësisht me 1.3% dhe 10.0%, krahasuar me tremujorin e katërt të 2020.

Ky informacion vjen nga të dhënat për qiratë dhe çmimet e banesave të publikuara nga Eurostat.

Midis 2010 dhe tremujorit të dytë të 2011, çmimet e banesave dhe qiratë në BE ndoqën rrugë të ngjashme, por që nga tremujori i dytë i 2011, këto rrugë kanë ndryshuar ndjeshëm. Ndërsa qiratë u rritën në mënyrë të qëndrueshme gjatë gjithë periudhës deri në tremujorin e katërt të 2021, çmimet e banesave janë luhatur ndjeshëm.

Pas një rënie të mprehtë midis tremujorit të dytë të 2011 dhe tremujorit të parë të 2013, çmimet e banesave mbetën pak a shumë të qëndrueshme midis 2013 dhe 2014. Më pas, pati një rritje të shpejtë në fillim të vitit 2015, që kur çmimet e banesave janë rritur shumë më shpejt ritmi sesa qiratë.

Gjatë periudhës 2010 deri në tremujorin e katërt të vitit 2021, qiratë u rritën me 16% dhe çmimet e banesave me 42%.

Që nga viti 2010, çmimet e banesave janë më shumë se dyfishuar në Estoni, Hungari, Luksemburg, Letoni, Çeki, Austri dhe Lituani

Kur krahasojmë tremujorin e katërt të 2021 me 2010, çmimet e banesave u rritën më shumë se qiratë në 19 shtete anëtare të BE-së. Çmimet e shtëpive u rritën në 24 Shtete Anëtare të BE-së dhe u ulën në tre, me rritjet më të larta në Estoni (+156%), Hungari (+128%) dhe Luksemburg (+124%). Ulje u vunë re në Greqi (-23%,), Itali (-12%) dhe Qipro (-9%).

Kur krahasojmë tremujorin e katërt të vitit 2021 me 2010 për qiratë, çmimet u rritën në 25 Shtete Anëtare të BE-së dhe u ulën në dy, me rritjet më të larta në Estoni (+171%), Lituani (+113%) dhe Irlandë (+74%). Ulje u regjistruan në Greqi (-25%) dhe Qipro (-1%).

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco