Koronavirusi mund të shkatërrojë qelizat e trurit, dhe shkencëtarët po zbulojnë se si

Koronavirusi mund të shkatërrojë qelizat e trurit, dhe shkencëtarët po zbulojnë se si

14:32, 15/08/2022

 

Një studim i ri ka dhënë provat më bindëse ende se virusi SARS-CoV-2 hyn në trurin e njeriut, ku infekton qelizat e quajtura astrocite, të cilat ofrojnë mbështetje metabolike për neuronet.

Sipas revistës PNAS , studiuesit hetuan sesi patogjeni ndryshon metabolizmin e këtyre qelizave, duke shkaktuar sekretimin e komponimeve që dëmtojnë qëndrueshmërinë e neuroneve dhe përfundimisht çojnë në vdekjen e neuroneve, raporton IFL Science .

 

“Simptomat neurologjike janë ndër komplikimet më të zakonshme jopulmonare të Covid-19, duke prekur më shumë se 30 për qind të pacientëve”, shkruajnë autorët.

Megjithatë, deri më tani ka mbetur e paqartë nëse këto efekte janë rezultat i ndryshimeve sistemike të shkaktuara nga virusi apo infeksion i drejtpërdrejtë i trurit dhe sistemit nervor qendror (CNS).

Për të hetuar këtë, autorët e studimit filluan duke vlerësuar 81 persona që vuanin nga simptoma të lehta të Covid-19 pa pasur nevojë për shtrimin në spital.

Krahasuar me 81 kontrolle të shëndetshme, këta pjesëmarrës treguan nivele më të larta ankthi dhe depresioni dhe atrofi më të madhe në një rajon të trurit të quajtur korteksi orbitofrontal, i cili më parë ka qenë i lidhur me çrregullimet e ankthit.

Për të përcaktuar se si virusi shkakton shkatërrimin e qelizave të trurit brenda kësaj strukture kyçe, ekipi analizoi mostrat e indeve të trurit nga 26 persona që kishin vdekur nga komplikimet që lidhen me Covid-19.

Virusi SARS-CoV-2 u gjet në astrocitet e pesë individëve, duke i bërë autorët e studimit të mendojnë se patogjeni mund të ketë qenë i pranishëm në trurin e 21 subjekteve të tjerë, pavarësisht se nuk u zbulua në mostrat e vogla të përdorura për studimin. .

Astrocitet ofrojnë mbështetje metabolike për neuronet, duke i furnizuar ata me energjinë që u nevojitet për të funksionuar. Analiza e proteinave të shprehura nga astrocitet e infektuara me SARS-CoV-2 zbuloi ndryshime kyçe metabolike, duke përfshirë një ulje të prodhimit të laktatit, i cili është thelbësor për aktivitetin neuronal dhe mbijetesën.

Bazuar në këtë vëzhgim, studiuesit deklarojnë se “Infeksioni SARS-CoV-2 shkakton një fenotip sekretor neurotoksik në astrocite, duke çuar në rritjen e vdekjes së neuroneve.

Ekipi shkoi një hap më tej në hetimin e tyre dhe u përpoq të përcaktonte se si virusi infekton qelizat e trurit. Në mushkëri, SARS-CoV-2 infekton qelizat duke përdorur proteinën e saj spike për t'u lidhur me receptorët e quajtur receptorë ACE2.

Pas futjes së virusit në qelizat e trurit në një pjatë Petri, studiuesit zbuluan se proteina e majës synon një receptor të ndryshëm, të njohur si NRP1, për të infektuar astrocitet. Kur receptorët NRP1 u bllokuan nga antitrupat neutralizues, virusi humbi aftësinë e tij për të sulmuar këto qeliza.

"Gjetjet tona janë në përputhje me një model në të cilin SARS-CoV-2 mund të arrijë në sistemin nervor qendror të pacientëve me Covid-19, të infektojë astrocitet nëpërmjet ndërveprimit NRP1 dhe së dyti të dëmtojë funksionin dhe qëndrueshmërinë e neuroneve," shkruajnë autorët e studimit.

Ata thonë më tej se "këto veçori mund të shpjegojnë dëmtimet dhe ndryshimet strukturore të vërejtura në trurin e pacientëve me Covid-19".

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco