Omicroni mbijeton mbi 21 orë në lëkurë

Omicroni mbijeton mbi 21 orë në lëkurë

15:07, 27/01/2022

Një studim i ri nga shkencëtarët japonezë ka zbuluar se varianti Omicron i COVID-19 mund të mbijetojë më gjatë se llojet e mëparshme të virusit në lëkurën e njeriut dhe sipërfaqet plastike.

Studimi i një ekipi nga Universiteti i Mjekësisë Prefekturale në Kioto zbuloi se variantet mbijetuan shumë më gjatë se soji origjinal, pas një sërë testesh laboratorike.

Ata arritën në përfundim se “stabiliteti i lartë mjedisor” i Omicronit – aftësia e tij për të mbetur infektues – në veçanti mund ta ketë ndihmuar atë ta zëvendësojë Deltan si variantin dominues dhe të përhapet më shpejt.

“Studimi ynë tregoi se në sipërfaqet plastike dhe të lëkurës, variantet Alfa, Beta, Delta dhe Omicron shfaqën kohë mbijetese më shumë se dyfish më të gjata se ato të llojit Wuhan dhe ruajtën infektivitetin për më shumë se 16 orë në sipërfaqet e lëkurës”, deklaruan autorët e studimit.

Në sipërfaqet plastike, koha mesatare e mbijetesës së tendosjes origjinale dhe varianteve Alfa, Beta, Gamma dhe Delta ishin përkatësisht 56 ​​orë, 191.3 orë, 156.6 orë, 59.3 orë dhe 114 orë.

Në mostrat e lëkurës nga kufomat, koha mesatare e mbijetesës së virusit ishte 8,6 orë për versionin origjinal, 19,6 orë për Alpha, 19,1 orë për Beta, 11 orë Gamma, 16,8 orë për Delta dhe 21,1 orë për Omicron.

“Ky studim tregoi se varianti Omicron ka gjithashtu stabilitetin më të lartë mjedisor midis varianteve shqetësuese, gjë që sugjeron se ky stabilitet i lartë mund të jetë gjithashtu një nga faktorët që kanë lejuar variantin Omicron të zëvendësojë variantin Delta dhe të përhapet me shpejtësi”, shkruajnë autorët.

Duke vazhduar të jetë një shqetësim i madh në mbarë botën, Omicron tani është i pranishëm në të gjitha vendet e BE-së dhe është bërë varianti dominues në shumicën e shteteve anëtare, sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Vendet ku përqindja më e lartë e rasteve të reja iu atribuua Omicronit, ishin Finlanda (99.9 përqind), Belgjika (99.7 përqind), Malta (99.3 përqind) dhe Danimarka (98.8 përqind).

Megjithëse variantet ishin përgjithësisht më rezistente ndaj etanolit sesa lloji origjinal i COVID-19, të gjitha ato u çaktivizuan plotësisht në lëkurë pas 15 sekondash ekspozimi ndaj dezinfektuesve të duarve me bazë alkooli.

“Prandaj” përfunduan studiuesit, “rekomandohet shumë që praktikat aktuale të kontrollit të infeksionit (higjienës së duarve) të përdorin dezinfektues… siç propozohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë [OBSH]”.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco