Kush i ka 'çelësat e Shtëpisë së Bardhë'? Historiani jep mendimin e tij për verdiktin e Trump-it dhe zgjedhjet e vitit 2024.

Kush i ka 'çelësat e Shtëpisë së Bardhë'? Historiani jep mendimin e tij për verdiktin e Trump-it dhe zgjedhjet e vitit 2024.

17:12, 12/06/2024

Dënimi penal i ish-presidentit Trump në Nju Jork ka ngritur pikëpyetje në lidhje me ndikimin e tij në zgjedhjet presidenciale të vitit 2024. Dr. Allan Lichtman, një historian në American University me një histori të fortë të parashikimit të zgjedhjeve, dha mendimin e tij mbi situatën.

Image

Lichtman, i njohur për formulën e tij "Çelësat e Shtëpisë së Bardhë", ka parashikuar saktë nëntë nga dhjetë zgjedhjet e fundit presidenciale. Ai beson se dënimi i Trump-it nuk e dobëson ndjeshëm bazën e tij, por mbetet i pasigurt për efektin që ka ky dënim te votuesit e moderuar e të luhatshëm.

Sistemi "Çelësat e Shtëpisë së Bardhë", i zhvilluar me matematikanin Vladimir Keilis-Borok, bazohet në 13 pyetje të vërteta ose të rreme që tregojnë stabilitet nëse është e vërtetë. Një parti në detyrë humbet nëse tetë ose më shumë çelësa janë të rremë. Çelësat marrin parasysh faktorë si mandati i partisë, performanca ekonomike, trazirat sociale dhe karizma e kandidatëve.

Për zgjedhjet e vitit 2024, Lichtman vëren se presidenti Biden ka humbur dy çelësa: çelësin e mandatit, për shkak të humbjeve afatmesme dhe çelësin e karizmës. Nëse gjashtë çelësat kthehen kundër Biden-it, ai ka të ngjarë të humbasë. Çelësat që duhen parë përfshijnë mbështetjen e kandidatëve të palëve të treta, trazirat sociale dhe suksesin e politikës së jashtme.

Image

Pavarësisht se disa strategë demokratë shprehin dyshime për fushatën e Biden-it, Lichtman paralajmëron se zëvendësimi i Biden-it do të ishte një gabim strategjik, pasi automatikisht do të sillte humbjen e më shumë çelësave.

Lichtman kritikon "kompleksin industrial politik" për qasjen ndaj zgjedhjeve, qasje që motivohet te fitimet, dhe thekson rëndësinë e fushatave thelbësore që artikulojnë një vizion të qartë për vendin, duke përmendur shembuj si Ronald Reagan-i dhe Barry Goldwater.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco