Për të na mbrojtur, Akti i BE për robotët duhet të përfshijë masa për sundimin e ligjit

Për të na mbrojtur, Akti i BE për robotët duhet të përfshijë masa për sundimin e ligjit

13:09, 28/09/2023

Inteligjenca artificiale është pjesë e jetës së përditshme në mënyra të panumërta, dhe mënyra se si ne zgjedhim ta rregullojmë atë do të formësojë shoqëritë tona.

Ligjvënësit e BE-së duhet ta përdorin këtë mundësi për të hartuar një ligj që shfrytëzon mundësitë pa cenuar mbrojtjen e të drejtave tona ose sundimin e ligjit, shkruajnë Eva Simon dhe Jonathan Day.

Akti i BE-së për Inteligjencën Artificiale - kuadri i parë ligjor gjithëpërfshirës në botë për AI - është në fazat përfundimtare të negociatave përpara se të bëhet ligj.

Tani, ndërsa detajet e fundit po bien dakord, ligjvënësit evropianë duhet të shfrytëzojnë mundësinë për të mbrojtur të drejtat e njeriut dhe për të rregulluar me vendosmëri përdorimin e inteligjencës artificiale.

Megjithatë, në mënyrë thelbësore, debati rreth Aktit të AI i ka kushtuar vëmendje të pamjaftueshme një veçorie kryesore: akti duhet të vendosë një lidhje të përcaktuar qartë midis inteligjencës artificiale dhe shtetit të së drejtës.

Ndërsa përfshirja e mbrojtjeve të të drejtave të njeriut në akt është diskutuar gjerësisht, krijimi i një lidhjeje me sundimin e ligjit është po aq i rëndësishëm.

Demokracia, të drejtat e njeriut dhe shteti i së drejtës janë koncepte të ndërlidhura, por gjithsesi individuale që varen nga njëri-tjetri dhe nuk mund të ndahen pa i shkaktuar dëm shoqërisë.

Një mundësi për të forcuar sundimin e ligjit në Evropë

Parimi i shtetit të së drejtës është themelor për BE-në. Është parakusht për realizimin e vlerave të tjera themelore dhe për gëzimin e të drejtave të njeriut.

Tejet e vështirë për t'u përcaktuar, shteti i së drejtës megjithatë përfshin një sërë vlerash që janë të domosdoshme për një shoqëri demokratike: një proces ligjbërës transparent dhe pluralist; ndarja e pushteteve dhe kontrollet dhe balancat; gjykatat e pavarura, të paanshme dhe aftësia për t'iu qasur atyre dhe mosdiskriminimi e barazia para ligjit.

Duke pasur parasysh integrimin në rritje të Inteligjencës artificiale si në sektorin privat ashtu edhe në atë publik, ne kemi nevojë për masa mbrojtëse të fuqishme për të mbrojtur vetë themelin mbi të cilin qëndron Bashki Evropiani ynë: keqpërdorimi i sistemeve të inteligjencës artificiale përbën një kërcënim të rëndësishëm për sundimin e ligjit dhe demokracinë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco