10 vende me censurë të tmerrshme për gazetarët

10 vende me censurë të tmerrshme për gazetarët

20:53, 21/09/2023

Në vitin 1948, Kombet e Bashkuara krijuan Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut. Ky dokument do të shërbente si një udhëzues për të gjitha kombet lidhur me atë se çfarë është e drejta themelore e njeriut, dhe një nga këto të drejta është neni 19. Kjo e drejtë e veçantë është të kërkosh dhe të marrësh lajme dhe të shprehësh opinione. Megjithatë, siç e dimë, disa vende kanë interpretime të ndryshme rreth këtij koncepti dhe shpesh e injorojnë atë krejtësisht.

Ndërsa gazetarët janë shtylla kurrizore e një shoqërie të lirë dhe demokratike, shumica e qeverive i trajtojnë ata si një kërcënim për paqen dhe rendin. Më e rëndësishmja, ata i konsiderojnë ata një kërcënim për regjimet e tyre, të cilat shpesh janë tiranike duke shpërfillur të drejtat e shumta të njeriut. Në këto vende, gazetarët jetojnë me frikë, duke e ditur se duke raportuar të vërtetën, rrezikojnë jetën e tyre. Për më tepër, në disa vende, gazetarët veprojnë si zëdhënëse të regjimit. Qëllimi i tyre i vetëm është të përhapin propagandë dhe gënjeshtra për gjendjen e punëve brenda dhe jashtë kufijve të vendit.

Kjo është diçka që ne kemi parë të përkeqësohet në mënyrë progresive në vitet e fundit dhe disa vende po kthehen më tej në regjime shtypëse ku liria e fjalës, shprehja dhe e drejta për një shtyp të lirë janë nën sulm ose inekzistente. Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ) dhe RSF Reporterët pa Kufij kanë përpiluar vazhdimisht listat e vendeve më të censuruara. Në pjesën më të madhe, janë të dyshuarit e zakonshëm, por ka një shtesë befasuese herë pas here.

Arabia Saudite

Image

Gazetaria në Arabinë Saudite nuk ka qenë kurrë diçka që ka ardhur pa pagesë, por është përkeqësuar shumë që kur princi i kurorës Mohammed bin Salman u ngjit në pushtet në vitin 2017. Që atëherë, numri i gazetarëve të burgosur në Arabinë Saudite është trefishuar. Regjimi i Princit të Kurorës kontrollon të gjithë aparatin mediatik të Arabisë Saudite. Mënyra se si kombi arab censuron mediat e tij ndryshon nga disa nga shkelësit më të këqij. Regjimi ka shumë media shtetërore të cilat këshillohen të praktikojnë autocensurën. Në të kundërt, mediat private duhet të durojnë mbikëqyrjen e përditshme nga anëtarët e Ministrisë së Informacionit.

Kapërcimi i regjimit mund të vijë në rrugën e dy mundësive. E para është të shkojmë drejtpërdrejt kundër regjimit, politikave dhe veprimeve të tij. E dyta është të qëndrosh neutrale dhe të shmangësh lavdërimin e regjimit; kjo të bën të dyshuar. Ligjet e Arabisë Saudite janë hartuar në mënyrë që çdo gazetari që konsiderohet 'e rrezikshme për regjimin' mund të dënohet. Kjo mund të rezultojë në pezullim ose burgim. Më shpesh, është kjo e fundit. Një shembull i profilit të lartë për këtë është Jamal Khashoggi, i cili vdiq në shtator 2018 me urdhër të dyshuar të Princit të Kurorës. Që nga viti 2023, 24 gazetarë janë aktualisht të arrestuar në Arabinë Saudite.

Bahrein

Image

Bahreini është një nga kombet më të vogla në Azi dhe ka vetëm një popullsi prej rreth 1.45 milion njerëz. Ashtu si Arabia Saudite, vendi qeveriset nga një familje mbretërore pa asnjë shqetësim për arrestimet e gazetarëve. Kur bëhet fjalë për të drejtat e njeriut, ata nuk shqetësohen për heshtin e kujtdo që kundërshton regjimin. Kjo shtrihet në mbylljen e partive politike kundërshtare dhe mbrojtësve të të drejtave të njeriut.

Që nga viti 2017, kur gazeta e fundit e pavarur u mbyll, aparati mediatik i Bahreinit ka qenë nën kontrollin e Ministrisë së Çështjeve të Informacionit. Këto janë vetëm stacione radio dhe kanale televizive. Vendi nuk ka më një gazetë zyrtare, por ka gjashtë të përditshme kombëtare, të cilat janë gjysmë-qeveritare. 2011 ishte kur gjërat filluan të përkeqësoheshin shumë në Bahrein pasi shpërthyen protestat pro-demokracisë; kjo çoi në zvogëlimin e hapësirës për pavarësi në gazetari, duke e shndërruar përfundimisht median në një zëdhënës që i shërben familjes mbretërore. Vendi është një vend që i mungon liria e shprehjes, ligjet e vjetruara të medias dhe trajtimi i ashpër për ata që shkojnë kundër regjimit. Që nga viti 2023, aktualisht janë dhjetë gazetarë të ndaluar në Bahrein.

Kuba

Image

Kuba bën listën si një nga rastet më të këqija të censurës për gazetarët në botë dhe mbetet më e keqja në Amerikën e Jugut. Si komb, Kuba ka një histori të vështirë kur bëhet fjalë për lirinë e fjalës. Kombi ka kaluar nëpër revolucione, diktatura dhe kriza të shumta gjatë gjithë historisë së tij.

Shekulli i 21-të pa që vendi filloi të lirojë kontrollin e tij mbi politikat kufizuese sociale dhe ekonomike. Fatkeqësisht, kjo nuk ishte e mjaftueshme për të përmirësuar kushtet në vend ku mungesat e pothuajse çdo nevoje bazë, si ushqimi, energjia elektrike dhe transporti, për të përmendur disa. Embargoja e SHBA-së, e cila filloi të luftonte regjimin e Kastros, mbeti në fuqi edhe pse vendi në dukje kishte bërë përparim drejt një të ardhmeje më të ndritshme. Kjo embargo mbetet një burim i një tendosjeje të madhe për ekonominë kubane. Kur një vend po dështon, censura zakonisht ndjek nga afër. Pothuajse të gjitha mediat kontrollohen nga qeveria, duke përfshirë gazetat, radion dhe televizionin. Ka gazetarë të pavarur, por fjala pavarësi përdoret lehtë, duke pasur parasysh se ata janë të monitoruar nga afër. Kështu ka ndodhur që nga Fidel Kastro në vitin 1959. Edhe interneti është i censuruar. Tani për tani, Kuba po përjeton krizën e saj më të keqe ekonomike në 30 vjet, duke bërë që shumë qytetarë të protestojnë ose të tentojnë të largohen nga vendi. Është e vështirë të dihet e gjithë situata në terren, pasi nxjerrja e historisë nga Kuba është po aq e vështirë sa të arratisesh nga vendi ose ta kritikosh atë.

Mianmar

Image

Më 1 shkurt 2021, Myanmar humbi qeverinë e saj të zgjedhur në mënyrë demokratike për shkak të një grushti shteti ushtarak. Tani, para grushtit të shtetit, Mianmari nuk ishte një bastion i lirisë, por të thuash se gjërat u përkeqësuan shumë pas grushtit të shtetit do të ishte një nënvlerësim.

Kur ndodhi grushti i shtetit, po bëheshin përpjekje drejt rritjes së lirisë së shtypit. Fatkeqësisht, ato përpjekje delikate u shkatërruan. Pas marrjes së pushtetit, junta ndaloi shumë media, duke e bërë jo vetëm më të vështirë për njerëzit e Mianmarit të kuptojnë se çfarë po ndodhte, por edhe më të vështirë për botën të kuptojë situatën në terren. Mediat e kontrolluara nga qeveria u shfaqën shpejt dhe vepruan si një mjet propagande për juntën, dhe ndërkohë që disa media e shkelin kufirin midis informimit të popullit dhe mos ofendimit të qeverisë, ato ishin shumë të hendikepuara.

titulli zyrtar i qeverisë së juntës është Këshilli i Administratës Shtetërore. Falë kontrollit të tyre, ata janë në gjendje të minimizojnë shkeljet e shumta të të drejtave të njeriut në vend dhe aktet e hapura të terrorit ndaj popullit të Mianmarit. Siç qëndron tani, Mianmar ka një nga numrat më të lartë të gazetarëve të ndaluar me 69, me një punonjës të medias të arrestuar gjithashtu.

Eritrea

Image

Një nga shkelësit më të këqij të censurës në botë është kombi i vogël afrikan i Eritresë, i vendosur në Detin e Kuq në rajonin e Bririt të Afrikës. Eritrea u bë një komb sovran vetëm në vitin 1993, dhe që nga fitimi i pavarësisë, ajo ka vazhduar të bëhet një nga vendet më të varfra në botë, duke renditur aktualisht 44 nga 47 kombe afrikane. Ndërsa është afër fundit për sa i përket ekonomive, ajo pothuajse kryeson indeksin e Reporterëve pa Kufij për shumicën e vendeve të censuruara.

Vendi ka ndaluar plotësisht mediat e pavarura që kur u bë një shtet autoritar i militarizuar në shtator 2001. Ky ndalim shtrihet në mediat e huaja, dhe në vend të kësaj, vendi ka agjenci shtetërore të lajmeve dhe botime të ndryshme. Në krye të këtij ndalimi intensiv është diktatori Afeworki, i cili ka siguruar që informacioni të mos përhapet me shpejtësi, ose fare, duke e shtrirë këtë në qeverinë e tij. Raportet thonë se janë 11 gazetarë të burgosur për më shumë se dy dekada, si dhe katër punonjës të medias. Kontrolli i medias ka lejuar që Eritrea të përmbajë pothuajse gjithçka që ndodh në vendin e tyre. Censura e tyre shkon përtej lajmeve pasi ata gjithashtu monitorojnë përdorimin e internetit përmes kafeneve të internetit, të cilat ofrojnë të vetmen lidhje interneti, por kërkojnë që të përdoren ID për të mbajtur gjurmët e asaj që po kërkojnë. Argëtimi i bërë nga eritreanët që janë arratisur është i ndaluar, aplikacionet e mediave sociale janë të bllokuara dhe çdo gjë që synohet të printohet, filmohet ose regjistrohet kërkon miratimin e regjimit. Eritrea mbetet një vend me censurën më intensive dhe më të përhapur në botë.

Turkmenistan

Image

Azia është një kontinent me një reputacion të keq kur bëhet fjalë për lirinë e shtypit dhe censurën. Turkmenistani nuk bën përjashtim dhe është një nga shkelësit më të këqij të kontinentit. Ky shtet autoritar shtypës është i njohur për mungesën e lirive civile dhe të të drejtave politike, të cilat shtrihen pothuajse në çdo cep të kombit. Ajo fitoi pavarësinë nga BRSS në 1991, por në dukje ruajti një regjim represiv pas pavarësisë së tij.

Qeveria e Turkmenistanit ka mbajtur një kontroll të fortë mbi kombin dhe popullin e tij dhe ruan një nga rekordet më të këqija në botë kur bëhet fjalë për të drejtat e njeriut. Të gjitha format e mediave, duke përfshirë televizionin, radion, internetin dhe gazetat, kontrollohen nga regjimi. Përpjekja për të hyrë në burime të ndryshme mediatike në mbarë botën duke përdorur VPN mund të rezultojë në ndëshkime të ashpra, që do të thotë se njerëzit e Turkmenistanit dinë pak për botën e jashtme. Si rezultat i tendencave izoluese, ne dimë pak edhe për vendin. Siç qëndron, ata kanë vetëm një gazetar në paraburgim. Megjithatë, kjo nuk pasqyron gazetarët e panumërt që ose janë arratisur ose kanë pasur një fat shumë më të keq se burgu. Ka burime mediatike të pavarura dhe opozitare, por të gjitha këto operojnë nga jashtë dhe kanë një shtrirje të kufizuar.

Iran

Image

Nuk duhet të jetë befasi të shohësh Iranin në këtë listë, duke marrë parasysh vitet e fundit dhe historinë e tij të përgjithshme. Irani njihet si një vend mjaft i paqëndrueshëm për shumë arsye. Si fillim, kur e shikojmë Iranin politikisht, qeveria konsiderohet një autoritare teokratike. Ata kanë politika represive që janë krijuar për të mbajtur në linjë me besimin islam, i cili njihet si jashtëzakonisht konservator. Ata njihen gjithashtu për të qenë të dhunshëm në qasjen e tyre për të garantuar respektimin e ligjeve, siç e pamë në vitin 2022 me vdekjen e Jina Masha Amini, e cila vdiq në duart e 'policisë së moralit' për veshje të papërshtatshme që bien ndesh me një shtet të ri. -kodi i veshjes i sanksionuar.

Qeveria iraniane ka qenë prej kohësh një regjim represiv. Në vitin 2022 u rritën përpjekjet për të censuruar dhe kontrolluar popullsinë pas një popullsie të pakënaqur dhe grevave të vazhdueshme. Vdekja e Jina Masha Amini vetëm sa u rrit pakënaqësia, duke rezultuar në një nga protestat më të famshme në histori. Ishte gjithashtu një nga protestat më të mëdha të Iranit në vite. Irani ka ruajtur kontrollin mbi çdo media në vend. Vendi është hapur armiqësor ndaj gazetarëve, duke i bërë mediat e pavarura të pakta dhe që veprojnë jashtë kufijve të Iranit. Ndërsa popullsia është progresive dhe qeveria është shtypëse, ata vazhdojnë të bëjnë zërin e tyre të dëgjohet edhe kur kjo ka pasoja të rënda. Që nga viti 2023, Irani ka 21 gazetarë të arrestuar. Megjithatë, ky numër konsiderohet të jetë shumë më i lartë në realitet, duke marrë parasysh valën e arrestimeve pas vdekjes së Amini.

Vietnam

Image

Vietnami mban titullin si burgosësi i tretë më i madh në botë i gazetarëve. Jo një titull i shkëlqyeshëm, por një titull për të cilin duket se nuk janë të interesuar. Partia komuniste që kontrollon Vietnamin ruan një monopol në çdo aspekt të vendit, nga politika në jetën e përditshme të njerëzve. Të jesh gazetar i pavarur në Vietnam është një detyrë pothuajse e pamundur.

Gjatësia në të cilën Vietnami shkon për të kontrolluar median dhe për të censuruar gazetarët janë intensive. Partia komuniste zhvilloi Force-47, e cila është një njësi kibernetike me 10,000 ‘ushtarë kibernetikë’ të ngarkuar me gjetjen e disidentëve në internet, sulmin e tyre dhe mbrojtjen e qeverisë.

Qeveria nuk zotëron plotësisht media. Megjithatë, ata janë aksionarët e shumicës, që do të thotë se ata ofrojnë një pjesë të madhe të fondeve për këto pika dhe kanë një vend në rreshtin e parë për të siguruar që po censurojnë veten. Vietnami bën një përpjekje të përbashkët për të censuruar çdo përmendje të legjitimitetit të qeverisë, korrupsionit, disidentëve, abuzimeve të të drejtave të njeriut, të drejtave LGBT, çështjeve mjedisore dhe marrëdhënieve të vendit me Kinën.

Që nga viti 2023, Vietnami ka 39 gazetarë të ndaluar në burg. Siç po shkojnë gjërat, ky numër pritet vetëm të rritet pasi qeveria vietnameze bëhet më e ashpër ndaj gazetarëve çdo vit që kalon.

Kina

Image

Republika Popullore e Kinës (PRC) ka qenë gjithmonë një nga shkelësit më të këqij të censurës. Megjithatë, vitet e fundit janë parë që ato të përkeqësohen gradualisht. Kjo është kryesisht për shkak të Presidentit Xi dhe Partisë Komuniste Kineze (CCP), e cila po kërkon të çimentojë më tej ndikimin dhe fuqinë e tyre si në frontin e brendshëm ashtu edhe në atë global. Që nga viti 2023, mbi 100 gazetarë janë ndaluar në Kinë, duke e bërë atë burgun më të madh në botë për gazetarët.

Kina operon si shumë nga vendet e tjera në këtë listë për sa i përket të pasurit grupe të shumta mediatike shtetërore të përforcuara nga Departamenti i tyre i Propagandës, i cili censuron çdo ditë këto organe shtetërore duke ofruar udhëzime dhe tema të censuruara. Shumë vende në këtë listë janë të tmerrshme kur censurojnë dhe ndëshkojnë gazetarët, por ato qëndrojnë brenda kufijve të tyre. Nga ana tjetër, përbuzja e Kinës ndaj gazetarisë ka çuar në një fushatë ndërkombëtare kundër të drejtës për informim dhe represion kundër gazetarëve.

Pavarësisht nivelit të lartë të censurës, ka ende gazetarë të pavarur në Kinë. Megjithatë, kjo vjen me një rrezik të madh. Flisni kundër PKK-së dhe rrezikoni të viheni nën mbikëqyrje. Mund të çojë gjithashtu në ngacmimin, ndalimin dhe shpesh torturimin. Përpjekja e fundit që po merret në konsideratë është një ligj që i bën të paligjshme investimet private në kompanitë e medias për t'i mbyllur gojën edhe më tej gazetarëve të pavarur. Ndërsa kushtetuta e PRC u siguron qytetarëve të drejta si liria e fjalës dhe shtypit, realiteti është se CCP ka krijuar kaq shumë ligje që e bëjnë shumë të lehtë burgosjen e qytetarëve për pothuajse çdo gjë që ata e konsiderojnë si rrezik për pushtetin e tyre.

Korea e Veriut

Image

Ka të ngjarë të mos jetë befasi të shohësh Korenë e Veriut të zërë vendin e parë kur bëhet fjalë për censurën. Koreja e Veriut është një komb i sunduar nga një prej regjimeve autoritare më brutale në botë, Republika Popullore Demokratike e Koresë (DPRK), dhe kur bëhet fjalë për censurën, ata e dinë se çfarë po bëjnë.

I drejtuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), aparati mediatik i Koresë së Veriut vepron vetëm si zëdhënës për regjimin dhe mbetet i vetmi burim lajmesh dhe informacioni në vend. Prodhimi për KCNA kontrollohet shumë nga regjimi. Kjo ka kuptim, duke pasur parasysh se fuqia e Koresë së Veriut vjen nga censura, propaganda, mbikëqyrja dhe represioni. Aparati mediatik është krahu kryesor i këtij mjeti të kontrollit të rreptë.

Edhe nga jashtë, nuk është kurrë e lehtë të thuash se çfarë po ndodh brenda kufijve të Koresë së Veriut. Si komb, Koreja e Veriut është ndër më të izoluarit në botë. Kur mësojmë diçka për Korenë e Veriut, zakonisht ndodh sepse ata duan që ne të dimë për të. Ushtria në rritje e Koresë së Veriut, prodhimi i armëve dhe aftësitë bërthamore janë shembuj të shkëlqyer të historive për të cilat ata janë të gatshëm të raportojnë. Në anën e kundërt të spektrit, ne mund të shikojmë tek COVID-19 kur kombi raportoi vazhdimisht zero raste COVID. Ndërsa ka disa agjenci shtypi aktive në Korenë e Veriut, ato janë të hendikepuara nga mbikëqyrja e vazhdueshme dhe kërcënimet e ndëshkimit nëse dalin jashtë linjës.

Në fund të fundit, dinastia Kim krijoi një komb shumë të kontrolluar, duke mos lënë hapësirë për lirinë e fjalës apo një shtyp të lirë. Ndërsa vetëm një punonjës i medias dhe një gazetar janë të burgosur në Korenë e Veriut, ligjet e rrepta dhe kërcënimet e dënimit me vdekje kanë bërë që shumë pak të përpiqen të sfidojnë Udhëheqësin Suprem, duke dëshmuar se censura funksionon vetëm kur frika motivon pranimin e saj./TopTenz - Syri.net

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco