Për herë të parë, mbi 10% e popullsisë së Japonisë tani është 80 vjeç ose më e vjetër

Për herë të parë, mbi 10% e popullsisë së Japonisë tani është 80 vjeç ose më e vjetër

08:46, 19/09/2023

Për herë të parë ndonjëherë, më shumë se një në 10 njerëz në Japoni janë tani 80 vjeç e më të moshuar.

Të dhënat kombëtare tregojnë gjithashtu një rekord tjetër – se 29.1% e popullsisë 125 milionëshe është e moshës 65 vjeç e lart, shkruajnë mediat e huaja.

Japonia ka një nga nivelet më të ulëta të lindjeve në botë dhe ka “luftuar” prej kohësh se si të sigurojë popullsinë e saj të plakur.

Ajo ka popullsinë më të vjetër në botë, e matur me përqindjen e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart, thonë Kombet e Bashkuara.

Ky raport qëndron në 24.5% në Itali dhe 23.6% në Finlandë, të cilat renditen respektivisht në vendin e dytë dhe të tretë.

Në Japoni, ata të moshës mbi 65 vjeç pritet të përbëjnë 34.8% të popullsisë deri në vitin 2040, sipas Institutit Kombëtar të Kërkimeve të Popullsisë dhe Sigurimeve Shoqërore.

Ndërkohë shkalla e punësimit të të moshuarve në vend është ndër më të lartat në ekonomitë kryesore – punëtorët e moshës 65 vjeç ose më shumë përbëjnë më shumë se 13% të fuqisë punëtore kombëtare.

Por kjo ka bërë pak për të lehtësuar barrën e shpenzimeve të sigurimeve shoqërore të vendit.

Kështu, Japonia ka miratuar një buxhet rekord për vitin e ardhshëm fiskal, pjesërisht për shkak të rritjes së kostove të sigurimeve shoqërore.

Përpjekjet për të rritur nivelet e saj të lindjeve gjithashtu kanë rezultuar me pak sukses mes kostos në rritje të jetesës dhe orëve jashtëzakonisht të gjata të punës.

Shkalla e lindjeve po ngadalësohet në shumë vende, duke përfshirë fqinjët e Japonisë, por problemi është veçanërisht i mprehtë në Japoni.

Vendi vlerësohet të ketë pasur më pak se 800,000 foshnja të lindura vitin e kaluar – numri më i ulët që nga fillimi i regjistrimeve në shekullin e 19-të.

Në vitet 1970, kjo shifër ishte më shumë se dy milionë.

Kryeministri Fumio Kishida tha në janar se vendi i tij është në prag të pamundësisë për të funksionuar si shoqëri për shkak të rënies së numrit të lindjeve.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco