Studimi i ri zbulon shkakun e përmbytjeve shkatërruese në Itali

Studimi i ri zbulon shkakun e përmbytjeve shkatërruese në Itali

19:21, 01/06/2023

Një përplasje e trefishtë ciklonesh shkaktoi përmbytjet vdekjeprurëse në Itali, por thatësira e shkaktuar nga klima i përkeqësoi ato. Në këtë përfundim ka arritur një studim i ri për ngrohjen globale, sipas të cilit ndryshimet klimatike nuk kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në gjasat ose intensitetin e përmbytjeve të fundit shkatërruese të Italisë.

Analiza e re tregon se një përplasje e rrallë, e trefishtë e cikloneve shkaktoi reshjet jashtëzakonisht të mëdha të shiut që morën 17 jetë dhe zhvendosën 50,000 njerëz në Italinë veriore muajin e kaluar.

Shkencëtarët në grupin World Weather Attribution (WWA), që analizon lidhjet midis ngjarjeve ekstreme të motit dhe ngrohjes globale, thonë se ndryshimi i klimës nuk është domosdoshmërisht fajtor.

“Ka pasur një thatësirë ​​përpara stuhisë së parë që goditi rajonin Emilia-Romagna më 2 maj dhe kjo thatësirë ishte për shkak të ndryshimit të klimës.

Studimi vlerësoi se ekzistonte një probabilitet 1 në 200 që tre ciklone të godasin brenda një periudhe trejavore. Pikërisht për shkak se të kesh tre rrebeshe jashtëzakonisht të mëdha në një afat kaq të shkurtër kohor është kaq e rrallë, ekspertët e klimës paralajmëruan se nevojitet më shumë kohë për studim.

Duke përdorur simulimet kompjuterike dhe vëzhgimet e kaluara, studiuesit kërkuan, por nuk gjetën prova të ngrohjes së shkaktuar nga njeriu.

WWA krahasoi atë që ndodhi me një botë të simuluar kompjuterike pa ngrohje të shkaktuar nga njeriu dhe nuk pa gjurmët e gishtave të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga karburantet fosile, ndryshe nga shumë studime të kaluara.

Ndërsa rajoni i prirur nga përmbytjet ka një histori përmbytjesh të rënda, “reshjet e dendura gjatë 21 ditëve të para të majit 2023 janë ngjarja më e lagësht e këtij lloji në histori,” përfundoi studimi.

Gjetjet e studimit vërtetuan kërkimet e mëparshme që zbuluan se “me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu, numri i sistemeve me presion të ulët në Mesdhe është ulur. Kjo çon në një reduktim të reshjeve të mëdha, duke kompensuar rritjen e pritshme të shiut të dendur nga ngrohja globale.”

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco