Imuniteti i ulët, spitalet e mbingarkuara nxitin vdekjet nga Covid-19 në Japoninë e plakur

Imuniteti i ulët, spitalet e mbingarkuara nxitin vdekjet nga Covid-19 në Japoninë e plakur

09:17, 03/02/2023

Imuniteti i ulët kundër Covid-19 dhe një popullsi në rritje e të moshuarve të brishtë po nxit një rritje të vdekjeve nga koronavirusi në Japoni, e cila për një kohë të gjatë kishte mbajtur disa nga kufizimet më të rrepta pandemike.

Japonia dikur krenohej me një nga nivelet më të ulëta të vdekshmërisë nga Covid, por shifra ka ardhur në rritje që nga fundi i vitit 2022.

Ajo arriti një maksimum historik më 20 janar të këtij viti, duke tejkaluar Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe Korenë e Jugut, sipas World World in Data të Universitetit të Oksfordit.

Japonia ishte kryesisht e mbyllur për vizitorët e huaj nga viti 2020 deri në mes të qershorit të vitit të kaluar. 

Ajo hapi kufijtë e saj me kujdes - në fillim, udhëtarët duhej të ishin pjesë e një turneu pakete , të blinin sigurime mjekësore dhe të maskoheshin në të gjitha vendet publike.

Disa nxënës ushqeheshin në heshtje për më shumë se dy vjet pasi shkollat ​​vendosën ndalime për bisedat e drekës.

Ndërsa kufizimet lehtësohen, megjithatë, imuniteti i ulët i popullatës ndaj Covid mund të shkaktojë rritje të infeksioneve, thanë ekspertët vendas të shëndetit për BBC.

Shumica e vdekjeve të fundit nga Covid janë njerëz të moshuar me kushte themelore mjekësore, thanë ekspertët.

Kjo është në kontrast me valën fillestare të vdekjeve që ishin për shkak të pneumonisë dhe shpesh trajtoheshin në kujdesin intensiv.

"Është gjithashtu e vështirë të parandalohen këto vdekje me trajtim," thotë Hitoshi Oshitani, një nga virologët kryesorë të Japonisë, duke shtuar se Covid ishte vetëm shkaktari.

“Për shkak të shfaqjes së varianteve dhe nën-varianteve që ikin nga imuniteti dhe pakësimit të imunitetit, po bëhet më e vështirë parandalimi i infeksioneve”, thotë ai.

"Shpëtimi imunitar" është kur sistemi imunitar i strehuesit njerëzor bëhet i paaftë për t'iu përgjigjur një agjenti infektiv. 

Versionet e reja të variantit Omicron dihet se janë mjeshtra të evazionit imunitar.

Para se të godiste varianti Omicron, vdekjet nga Covid ndodhën kryesisht në qytete si Tokio dhe Osaka, por tani ka raste në të gjithë vendin, tha Dr Oshitani, i cili dikur ishte këshilltar rajonal i OBSH-së për mbikëqyrjen dhe përgjigjen e sëmundjeve ngjitëse.

"Në prefekturat më të vogla dhe zonat rurale, përqindja e popullsisë së moshuar është edhe më e lartë se mesatarja kombëtare. Ky ndryshim gjeografik mund të kontribuojë gjithashtu në prirjen në rritje të vdekjeve," tha ai.

Japonia është shoqëria më e vjetër në botë për nga masa të ndryshme dhe pjesa e saj e të moshuarve është rritur çdo vit që nga viti 1950.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco