Franca do të fillojë konsultimin kombëtar mbi ligjet për vdekjen e asistuar

Franca do të fillojë konsultimin kombëtar mbi ligjet për vdekjen e asistuar

09:19, 07/12/2022

Franca do të fillojë një konsultim kombëtar këtë javë nëse ligjet për dhënien fund jetës - vetëvrasja e asistuar - duhet të ndryshohen.

Procesi konsultativ përfshin 150 francezë, të zgjedhur me short, të cilët do ta debatojnë këtë çështje në takime nga tani deri në mars dhe do t'i raportojnë përfundimet e tyre qeverisë.

Qëllimi është të shqyrtohet nëse duhet ndryshuar apo jo ligji ekzistues, i njohur si Claeys-Leonetti, i cili e ndalon eutanazinë dhe vetëvrasjen e asistuar.

Ky ligj - i miratuar në vitin 2016 pas një versioni të parë në 2005 - lejon një "qetësim të thellë dhe të vazhdueshëm deri në vdekje" për pacientët e pashërueshëm me një prognozë jetësore "afatshkurtër" dhe vuajtje të padurueshme.

Presidenti francez Emmanuel Macron e shpalli konventën e qytetarëve në fillim të vitit, pas një opinioni të Komitetit Kombëtar të Etikës Konsultative (CCNE).

CCNE kishte konsideruar për herë të parë se "ndihma aktive për vdekjen" mund të parashikohej, duke iu nënshtruar "kushteve të rrepta".

Ky opinion me dritëhije nuk u nxor unanimisht nga anëtarët e Komisionit. Megjithatë, shënon një zhvillim të paprecedentë për këtë organ, i cili deri më tani e kishte përjashtuar gjithmonë një mundësi të tillë.

Ai do të sigurojë një kornizë për diskutimet e Konventës së Qytetarëve.

Pjesëmarrësit në konventë, të cilët u hodhën me short dhe u peshuan sipas moshës dhe origjinës gjeografike, do të trajnohen në debatin për dhënien fund jetës dhe do të takohen me personalitete si Alain Claeys dhe Jean Leonetti.

Ata do të studiojnë gjithashtu legjislacionin e vendeve të tjera, disa prej të cilave, si Belgjika dhe Zvicra, e kanë legalizuar eutanazinë në shkallë të ndryshme.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco