Nga sot BE-ja nuk blen më qymyr, dru, çimento, pije alkoolike dhe as argjend nga Rusia...

Nga sot BE-ja nuk blen më qymyr, dru, çimento, pije alkoolike dhe as argjend nga Rusia...

20:20, 10/08/2022

Ndalimi i importit të qymyrit nga Rusia në BE hyri në fuqi në prill, si pjesë e paketës së pestë të sanksioneve që BE-ja vendosi kundër Rusisë, për shkak të sulmit ndaj Ukrainës. Sanksionet hynë në fuqi me disa përjashtime, të cilat pushojnë së vlefshmi - sot.

Që nga sot, vendet e BE-së nuk po blejnë qymyr rus. Paketa e pestë e sanksioneve, e miratuar në prill, parashikonte pezullimin e menjëhershëm të importeve të qymyrit nga Rusia në BE, me opsionin që vlefshmëria e kontratave të nënshkruara deri atëherë të zgjaste më së voni deri më 10 gusht.

 

Bashkimi Evropian ndaloi importin e qymyrit nga Rusia

Ndryshe nga ndalimi i shpallur për importin e gazit rus, nga i cili disa vende janë të përjashtuara përkohësisht, këtu nuk ka përjashtime të tilla. Pezullimi i importeve të qymyrit i referohet një të katërtës së totalit të eksporteve ruse të atij burimi energjie, duke e lënë vendin pa të paktën tetë miliardë euro të ardhura.

I njëjti afat u la për ato kompani që kanë kontrata me partnerët rusë për shitjen e një game të gjerë mallrash që sjellin të ardhura të mëdha në atë vend.

Nga sot, BE-ja nuk tregton më me Rusinë edhe kur bëhet fjalë për plehra individuale, dru, çimento, qelq apo produkte gome, kimikate të ndryshme, argjend, alumin, por edhe ushqim deti apo pije alkoolike.

Përjashtim bëhet vetëm me plehun, importi i kufizuar i të cilit do të vazhdojë të lejohet, nëpërmjet kuotave doganore që do të menaxhohen nga Komisioni Evropian dhe vendet anëtare të BE-së.

Gjithashtu, deri më sot, disa anije ruse mund të hynin në portet evropiane me një autorizim të veçantë, të cilin mund ta merrnin nëse sillnin gaz natyror, naftë, titan, alumin, bakër apo produkte të tjera në Bashkimin Evropian. 

Sipas planit të përcaktuar më parë, sot kjo mundësi për disa anije dhe cisterna ruse është pezulluar plotësisht, si dhe mundësia e importit.

Bashkimi Evropian ka vendosur një sërë sanksionesh ekonomike, financiare, të sigurisë dhe të tjera që synojnë të zvogëlojnë aftësinë e Rusisë për të bërë luftë dhe ndëshkimin e atyre që i konsideron përgjegjës për atë luftë. Në Bruksel, ata pohojnë se sanksionet tashmë kanë efekt dhe se, siç thonë ata, "ato godasin fort dhe thellë", dhe se pasojat reale të përpjekjeve të koordinuara në të cilat aktualisht po marrin pjesë 40 vende të botës - ato ruse. makineria e luftës do të ndihet ende.

Komisioni Evropian pretendon se PBB-ja ruse ra me 10 për qind, prodhimi i makinave u ul me 90 për qind, më shumë se 1000 kompani u tërhoqën nga Rusia,

dhe 45 për qind e nevojave të Rusisë për teknologji të avancuara varen nga industria në BE.

Në Bruksel thonë se nuk do të ndalen me kaq dhe se vazhdojnë të përgatisin sanksione të mëtejshme me synimin për të ndëshkuar të gjithë ata që janë përgjegjës për, siç thonë ata, "agresionin brutal rus kundër Ukrainës".


 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco