Akulli në Antarktik arrin vlerën e tij më të ulët ndonjëherë

Akulli në Antarktik arrin vlerën e tij më të ulët ndonjëherë

14:23, 08/08/2022

Shtrirja e akullit në Antarktik arriti vlerën më të ulët për muajin korrik të këtij viti.
Është 7% nën mesataren e 44 viteve të të dhënave satelitore të monitoruara dhe shumë poshtë të dhënave të mëparshme.

Kjo është vërejtur nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus, i cili, i zbatuar nga Qendra Evropiane për Parashikimet Afatmesme të Motit në Komisionin Evropian, me financimin e BE-së, publikon rregullisht buletinet mujore të klimës.

Oqeani, shpjegon Koperniku në një shënim, “është prekur nga nivele të larta ajrore nën-mesatare të akullit të detit, nga detet Amundsen dhe Bellingshausen deri në zonën veriore të Detit Weddell, si dhe pjesa më e madhe e Oqeanit Indian. Zgjerimi i Akulli i detit Antarktik është ulur në krahasim me vlerat minimale të regjistruara në korrik midis 2019 dhe 2021, duke u pozicionuar në vendin e dymbëdhjetë për muajin korrik në të dhënat satelitore. Globalisht, 2022 është një nga tre muajt më të nxehtë të korrikut në rekord, pothuajse 0.4 gradë Celsius mbi mesataren për periudhën e referencës midis 1991 dhe 2020, pak më i freskët se korriku 2019 dhe pak më i nxehtë se korriku 2016, thotë Copernicus Climate Change.

Shërbimi, duke specifikuar se korriku “ishte i gjashti më i ngrohtë i regjistruar në Evropë në përgjithësi, me temperatura të larta rekorde lokale dhe kombëtare në zona të mëdha perëndimore dhe veriore të kontinentit”. “Masat kontinentale të hemisferës veriore – shton shërbimi Copernicus – kryesisht zbulojnë temperatura shumë mbi mesataren. Temperaturat ishin nën mesataren përgjatë Oqeanit Indian perëndimor, nga Briri i Afrikës në Indinë jugore deri në pjesën më të madhe të ‘Azisë Qendrore, gjithashtu, pothuajse edhe në të gjithë Australinë”.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco