SHBA-ja bëhet me strategjinë e parë antikorrupsion

SHBA-ja bëhet me strategjinë e parë antikorrupsion

20:17, 06/12/2021

Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përkatësisht Shtëpia e Bardhë, ka publikuar sot strategjinë e parë për luftën kundër korrupsionit, njofton Klan Kosova.

Në deklaratën e lëshuar me këtë rast, thuhet se administrata e presidentit Joe Biden luftën kundër korrupsionit e ka vendosur si një interes thelbësor të sigurisë kombëtare të SHBA-së, ndërsa përfshin mbështetjen edhe të vendeve aleate në luftimin e kësaj dukurie.

“Prandaj, ai drejtoi ekipin e tij të sigurisë kombëtare që të drejtonte krijimin e një strategjie gjithëpërfshirëse që, kur të zbatohej, do të përmirësonte aftësinë e qeverisë së SHBA-së për të parandaluar korrupsionin, për të luftuar në mënyrë më efektive financimin e paligjshëm, për t’i mbajtur më mirë përgjegjës aktorët e korruptuar dhe për të forcuar kapacitetin e aktivistëve, gazetarë investigativë dhe të tjerë në vijën e parë të ekspozimit të akteve korruptive”, thuhet në komunikatën e lëshuar nga Shtëpia e Bardhë, transmeton Klankosova.tv.

Strategjia e publikuar sot përshkruan një qasje të gjithë qeverisë për ngritjen e luftës kundër korrupsionit.

“Strategjia vë theks të veçantë në kuptimin më të mirë dhe reagimin ndaj dimensioneve transnacionale të kërcënimit, duke përfshirë marrjen e hapave shtesë për të reduktuar aftësinë e aktorëve të korruptuar për të përdorur sistemet financiare të SHBA-së dhe ndërkombëtare për të fshehur pasuritë dhe për të pastruar të ardhurat e akteve korruptive”, thuhet tutje në deklaratën e Shtëpisë së Bardhë, përcjell Klankosova.tv.

“Për të udhëhequr zbatimin, Strategjia organizon përpjekjet e Qeverisë së SHBA-së për të luftuar korrupsionin nën pesë shtylla që përforcojnë njëra-tjetrën:

Modernizimi, koordinimi dhe dhënia e burimeve të përpjekjeve të Qeverisë së SHBA-së për të luftuar korrupsionin.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë qenë prej kohësh një lider në luftën globale kundër korrupsionit, trajtimi i kërcënimit si një imperativ i sigurisë kombëtare kërkon një qasje të përditësuar. Kjo do të përfshijë:

Kuptimi dhe reagimi më i mirë ndaj dimensioneve transnacionale të korrupsionit, duke përfshirë prioritizimin e mbledhjes dhe analizës së inteligjencës mbi aktorët e korruptuar dhe rrjetet e tyre.

Ngritja e punës kundër korrupsionit si një prioritet ndërsektorial në departamentet dhe agjencitë kyçe në të gjithë qeverinë federale, duke përfshirë organet koordinuese në Departamentin e Shtetit, Thesarit dhe Tregtisë, dhe Agjencinë e SHBA për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).

Rritja e burimeve të zbatimit të ligjit dhe forcimi i shkëmbimit të informacionit midis komunitetit të inteligjencës dhe zbatimit të ligjit”.

Në këtë komunikatë, bëhet e ditur se për herë të parë qeveria amerikane thotë se SHBA-ja do t’i mbajë përgjegjës të gjithë ata që zgjedhin të përfshihen në korrupsion, duke përfshirë shoqërinë civile, akterët e medias, duke përfshirë gazetarët hetues që ekspozojnë korrupsionin.

“Mbajtja përgjegjëse e aktorëve të korruptuar: Ndërkohë që qeveria e SHBA-së mbulon boshllëqet rregullatore dhe punon me partnerët dhe aleatët për të bërë të njëjtën gjë, ne gjithashtu do të mbajmë përgjegjës ata që zgjedhin të përfshihen në korrupsion, duke përfshirë:

Ngritja e përpjekjeve diplomatike dhe zhvillimore për të mbështetur dhe mbrojtur shoqërinë civile dhe aktorët e medias, duke përfshirë gazetarët hetues që ekspozojnë korrupsionin”, thuhet në komunikatë, përcjell Klankosova.tv.

Më tej, SHBA-ja thotë se do të ketë edhe një nismë të re për të angazhuar vendet partnere të tyre në zbulimin dhe ndërprerjen e ryshfetit.

“Krijimi i një programi shpërblimi për rikuperimin e aseteve të kleptokracisë që do të rrisë aftësinë e qeverisë së SHBA-së për të identifikuar dhe rikuperuar asetet e vjedhura të lidhura me korrupsionin e qeverisë së huaj që mbahen në institucionet financiare të SHBA-së”.

“Puna me sektorin privat për të përmirësuar klimën e biznesit ndërkombëtar, duke inkurajuar miratimin dhe zbatimin e programeve të pajtueshmërisë kundër korrupsionit nga kompanitë amerikane dhe ndërkombëtare”.

“Ruajtja dhe forcimi i arkitekturës shumëpalëshe kundër korrupsionit: Qeveria e SHBA-së është e përkushtuar të forcojë arkitekturën ndërkombëtare kundër korrupsionit, e cila përfshin nisma, angazhime dhe standarde shumëpalëshe që i shtyjnë vendet të bëjnë përmirësime reale në luftën kundër korrupsionit. Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të ruajnë dhe forcojnë këtë arkitekturë jetike, duke përfshirë:

“Duke punuar me G7 dhe G20 për të zbatuar masa të forta transparence dhe antikorrupsion në rrugët ministrore”.

“Ndërtimi dhe zgjerimi i institucioneve të sigurisë së përgjegjshme, efektive dhe elastike për të synuar korrupsionin në funksionet e financave, blerjeve dhe burimeve njerëzore”.

“Ringjallja e pjesëmarrjes së SHBA-së në një sërë nismash, duke përfshirë Partneritetin e Qeverisë së Hapur dhe Iniciativën për Transparencën e Industrive Nxjerrëse”, thuhet në komunikatë.

Qeveria amerikane, e udhëhequr nga Biden, më tej thotë se angazhimi diplomatik dhe ndihma e huaj, duke përfshirë ndihmën e sigurisë, janë jetike për përpjekjet në luftën kundër korrupsionit.

“Prandaj, Shtetet e Bashkuara do të zgjerojnë dhe rrisin përpjekjet e tyre, duke përfshirë:

-Ngritjen e punës kundër korrupsionit si prioritet në kuadër të përpjekjeve të saj diplomatike.

-Rishikimin dhe rivlerësimin e kritereve për ndihmën ndaj qeverisë, duke përfshirë transparencën dhe llogaridhënien.

-Zgjerimin e asistencës së SHBA-së me fokus antikorrupsion dhe monitorimi i efikasitetit të kësaj ndihme.

-Ndërtimin e fleksibilitetit shtesë në nismat kundër korrupsionit dhe përpjekjet më të gjera të ndihmës për t’iu përgjigjur situatave të papritura në mbarë botën.

-Forcimin e kapaciteteve dhe mbështetjes së sektorit publik kundër korrupsionit, duke përfshirë institucionet e pavarura të auditimit dhe mbikëqyrjes.

Strategjia e SHBA-së Kundër Korrupsion shënon një kapitull të ri në përpjekjet e saj për të frenuar efektet e dëmshme të korrupsionit. Meqenëse përgjegjshmëria është jetike, departamentet dhe agjencitë federale do t’i raportojnë çdo vit presidentit për progresin e bërë në kundërshtim me objektivat e strategjisë”, bëhet e ditur në komunikatë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco