Sekreti ‘më i ndyrë’ i Pekinit/ 1000 termocentralet e Kinës që po kërcënojnë planetin  

Sekreti ‘më i ndyrë’ i Pekinit/ 1000 termocentralet e Kinës që po kërcënojnë planetin  

13:19, 26/09/2021

Retë e mëdha të avullit dhe tymit janë të dukshme nga kilometra larg në Pekin. Ndërsa bie nata dhe dritat e bëjnë qiellin të ndriçojë, dallohen me sy të lirë oxhaqet që vazhdojnë të nxjerrin tymrat e tyre toksikë. 

Kjo është Baza e Energjisë dhe Industrisë Kimike, Ningdong, një nga komplekset më të mëdhenj industrialë në botë. 

I shtrirë në gjysmë-shkretëtirë në Perëndim të Pekinit, ajo mbulon një sipërfaqe 341 km/katrorë, më shumë se dy të tretat e madhësisë së Los Anxhelesit, pra është pothuajse e paimagjinueshme. 

Pjesa më e madhe e "The Base", siç dihet në vend, është shtëpia e minierave, të cilat prodhojnë 130 milionë tonë metrikë qymyr në vit - afërsisht e njëjtë me totalin vjetor të gërmuar nga të gjitha 233 minierat e thella ende në përdorim në Britani kur qymyri ishte më i madhi burim energjie që nga vitet 1970. 

Qymyri - më ndotësi nga të gjitha lëndët djegëse fosile - futet në një sërë stacionesh të mëdha energjetike në kompleks, të cilat kanë kapacitet për të gjeneruar 17.3 gigavat. Kjo do të ishte e mjaftueshme për të kënaqur një të tretën e kërkesës kulmore të Mbretërisë së Bashkuar për energji elektrike. 

Gjithashtu në The Base gjenden 32 kompani që përdorin thëngjill për të bërë kimikate, duke gjeneruar akoma më shumë ndotje të karbonit. 

Dhe mbi të gjitha kjo është ekspozita: uzina më e madhe në botë e thëngjillit në likuid (CTL), e drejtuar nga Grupi i Industrisë së Qymyrit Shenhua Ningxia në pronësi shtetërore. 

Qymyri i djegur është mjaft ndotës, duke prodhuar më shumë dioksid karboni se çdo metodë tjetër e prodhimit të energjisë elektrike - pothuajse dy herë më shumë se djegia e gazit natyror. Por prodhimi i naftës nga qymyri është shumë më keq: mund të dyfishojë sasinë e CO2 të pompuar në atmosferë nga çdo njësi energjie. 

Kjo po kërcënon hapur planetin  tonë me ndryshimet klimatike, duke dalë kundër çdo apeli ndaj ngrohjes globale. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco