‘Kriza klimatike, frikë për të pasur fëmijë’

‘Kriza klimatike, frikë për të pasur fëmijë’

11:38, 14/09/2021

Katër në 10 të rinj në të gjithë botën hezitojnë të kenë fëmijë si rezultat i krizës klimatike dhe kanë frikë se qeveritë po bëjnë shumë pak për të parandaluar katastrofën klimatike.

Këto janë gjetjet nga një sondazh i kryer në 10 vende.

Gati gjashtë në 10 të rinj, të moshës 16 deri në 25 vjeç, ishin shumë të shqetësuar për ndryshimet klimatike. Një numër i ngjashëm tha se qeveritë nuk po i mbronin ata, planetin, apo brezat e ardhshëm, dhe ndiheshin të tradhtuar nga brezi i vjetër dhe qeveritë.

Tre të katërtat u pajtuan me thënien “e ardhmja është e frikshme” dhe më shumë se gjysma menduan se do të kishin më pak mundësi se prindërit e tyre.

Pothuajse gjysma raportuan se ndiheshin të shqetësuar për klimën pasi po ndikonte në jetën dhe funksionimin e tyre të përditshëm.

Sondazhi i rreth 10 mijë të rinjve mbuloi Australinë, Brazilin, Finlandën, Francën, Indinë, Nigerinë, Filipinet, Portugalinë, Britaninë e Madhe dhe SHBA-të. Ajo u pagua nga organizata e fushatës, Avaaz.

Aktivistët e rinj të klimës thanë se ndjenjat e ankthit mbi klimën tani ishin të përhapura në mesin e të rinjve.

Mitzi Tan, 23 vjeç, nga Filipinet, tha se “unë u rrita duke pasur frikë se mos mbytem në dhomën time të gjumit. Shoqëria më thotë se ky ankth është një frikë irracionale që duhet kapërcyer, një që meditimi dhe mekanizmat e shëndoshë të përballimit do të ‘rregullojnë’”.

Tani është e zakonshme që të rinjtë të shqetësohen për të pasur fëmijë, sipas Luisa Neubauer, një aktiviste 25-vjeçare e klimës, e cila është bashkë-organizatore e lëvizjes së grevës shkollore në Gjermani.

Ajo bëri me dije se  “takoj shumë vajza të reja, të cilat pyesin nëse është mirë të kesh fëmijë. Është një pyetje e thjeshtë, megjithatë ajo tregon aq shumë për realitetin klimatik në të cilin po jetojmë”.

Në fillim të këtij muaji, UNICEF ​​zbuloi se fëmijët dhe të rinjtë në të gjithë botën po mbanin barrën më të madhe të krizës klimatike, me 1 miliard fëmijë në “rrezik ekstrem” nga ndikimet e klimës.

Studimi, i titulluar Zërat e të Rinjve mbi Ankthin Klimatik, Tradhtia e Qeverisë dhe Dëmtimi Moral është publikuar, ndërsa është nën procesin e rishikimit nga kolegët, nga revista shkencore Lancet Planetary Health.

Sondazhi u krye dhe u analizua nga shtatë institucione akademike në Mbretërinë e Bashkuar, Evropë dhe SHBA, duke përfshirë Universitetin e Bath, Universitetin e Anglisë Lindore dhe Trustin e Fondacionit NHS Oxford Health.

Sondazhi i shtohet sondazheve të mëparshme, të cilat gjithashtu kanë gjetur nivele të larta ankthi për krizën klimatike në të gjithë botën, përfshirë frikën për të pasur fëmijë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco