Abuzimi seksual në Kishën Katolike portugeze mori përmasa epike

Abuzimi seksual në Kishën Katolike portugeze mori përmasa epike

10:06, 03/02/2023

Më 13 shkurt do të publikohet raporti përfundimtar i Komisionit të Pavarur për Studimin e Abuzimit Seksual në Kishën Katolike Portugeze.

Në tetor, komisioni kishte vërtetuar tashmë dëshmitë e 424 dëshmitarëve, por shumica e tyre tashmë  kishte skaduar në aspektin ligjor.

Megjithatë, Pedro Strecht, President i Komisionit të Pavarur për Studimin e Abuzimit Seksual në Kishën Katolike Portugeze, thotë se ajo që ata kanë është bindëse: "Raportet e dëshmitarëve paraqesin shumë informacione identike, një fakt që përforcon konsistencën e dëshmive dhe përshkruan situata serioze ekzistuese gjatë dekadave, të cilat bëhen më të dukshme sa më shumë të ktheheni pas në kohë, dhe në disa vende, ato morën përmasa vërtet endemike."

Shifrat fillestare të paraqitura nga komisioni nuk ishin surprizë për ata që punojnë në fushën e abuzimit seksual në Portugali, përfshirë Carla Ferreira, një këshilltare teknike në bordin e Shoqatës Portugeze për Mbështetjen e Viktimave (APAV).

"Është një numër i konsiderueshëm, por ne duhet të jemi të vetëdijshëm se ky numër është vetëm 'një rënie' në këtë fushë," shpjegoi znj. Ferreira. "Ne tashmë e kemi këtë nocion në lidhje me një perspektivë më të përgjithshme të abuzimit seksual, domethënë ne kemi një perceptim të qartë se vetëm rreth një e treta e situatave raportohen zyrtarisht."

Dhe Ricardo Barroso, një psikolog dhe studiues në këtë fushë, beson se do të shfaqet një skenar edhe më alarmant: "Unë besoj se është e pritshme, duke marrë parasysh përvojën e vendeve të tjera dhe atë që po mësojmë për realitetin, këto shifra do të rriten me kalimin e kohës. muajt e ardhshëm”.

Puna e deritanishme e komisionit është vlerësuar gjerësisht. Në vitin 2022,  mori një çmim nga APAV.

Për Ricardo Barroso, është po aq e rëndësishme ajo që ndodh në të ardhmen: "Viktimat duhet të kuptojnë se ajo që u ndodhi atyre nuk mund të ndodhë më dhe Kisha Katolike duhet të tregojë qartë dhe plotësisht se kjo nuk do të ndodhë më dhe se do të vërë në praktikë një sërë veprimesh konkrete, si denoncimet, si mbështetja nga pikëpamja psikoterapeutike që mund t'u ofrojë edhe anëtarëve të kishës katolike, si përgjegjësinë e agresorëve, si mbështetjen që mund t'u japë viktimave të mundshme në të ardhmen. "

Kisha Katolike tha se është e përgatitur të "marr masat e duhura".

Më 3 mars, do të ketë një Asamble Plenare të Episkopatës Katolike Portugeze, për të analizuar më tej raportin përfundimtar të komisionit.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco