Meta kërcënon se do të heqë përmbajtjen e lajmeve nga Facebook në SHBA

Meta kërcënon se do të heqë përmbajtjen e lajmeve nga Facebook në SHBA

09:19, 06/12/2022

Kompania Meta ka kërcënuar se do të heqë përmbajtjen e lajmeve nga Facebook në SHBA, raporton BBC.

Kjo pasi SHBA kundërshton një ligj të ri që do t’u jepte organizatave të lajmeve fuqi më të madhe për të negociuar tarifat për përmbajtjen e shpërndarë në Facebook. Një ligj i ngjashëm, i miratuar në Australi, bëri që lajmet në Facebook të pezulloheshin shkurtimisht vitin e kaluar.

Meta pretendon se platforma e tyre, në fakt, ofron rritje të trafikut për mediat në vështirësi. Legjislacioni, i njohur si Akti i Konkurrencës dhe Ruajtjes së Gazetarisë (JCPA) u prezantua në Kongres nga Senatorja e Minesotës, Amy Klobuchar dhe ka mbështetje dypartiake.

Kjo do t’u jepte botuesve dhe transmetuesve fuqi më të mëdha për të negociuar kolektivisht me kompanitë e mediave sociale për një pjesë më të madhe të të ardhurave nga reklamat.

Kompanitë mediatike argumentojnë se Meta gjeneron shuma të mëdha parash nga artikujt e lajmeve të shpërndara në platformë. Zëdhënësi i Meta-s, Andy Stone, tha: “Nëse Kongresi miraton një projekt-ligj të pamenduar për gazetarinë si pjesë e legjislacionit të sigurisë kombëtare, ne do të detyrohemi të shqyrtojmë heqjen e lajmeve nga platforma jonë”.

Meta gjithashtu argumenton se ndarja e lajmeve në llogaritë e Facebook përbën vetëm një pjesë të të ardhurave të saj. Një ligj i ngjashëm australian, i cili hyri në fuqi në mars 2021, çoi në një mbyllje të shkurtër të burimeve të lajmeve të Facebook në vend.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco