Shkencëtarët zbulojnë 'kiminë pas origjinës së jetës'

Shkencëtarët zbulojnë 'kiminë pas origjinës së jetës'

10:34, 04/10/2022

Zbulimi i studiuesve të “Purdue University” jo vetëm që hedh dritë mbi origjinën e jetës në Tokë, por mund të ndihmojë në shpëtimin e jetëve duke rritur reagimet kimike mjekësore.

Në një deklarat për media ai tregon se sipas rezultateve  “Uji nuk është i lagësht kudo”,

Një punim të botuar në” Monday in the Proceedings”  Akademiku i Shkencave Kombëtare, Dr Graham dhe kolegët e tij  Purdue Dylan Holden dhe Nicolas Morato,tregojnë se se reaksionet kimike të nevojshme për të formuar molekula peptide, molekula thelbësore për jetën , mund të ndodhë në fluska shumë të vogla uji, shkruan The Independent.

Reaksionet kimike me të cilat merren hulumtuesit janë bashkimi i aminoacideve në molekula më të mëdha peptide.

Aminoacidet mund të formohen nga reaksionet kimike që nuk përfshijnë dhe nuk çojnë domosdoshmërisht në krijimin e jetës. Shkencëtarët besojnë, se meteorët e lashtë mbollën Tokën me shumë aminoacide të krijuara në asteroidet në hapësirë.

Pasi janë pjesë e jetës, aminoacidet janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Aminoacidet adenozina, citozina, guanina dhe timina formojnë shtyllën kurrizore të ADN-së, ndërsa polipeptidet formojnë hormone të tilla si insulina dhe proteina si kolagjeni ndihmojnë në krijimin e strukturës së trupit tonë.

Por në mënyrë që aminoacidet të lidhen dhe të formojnë zinxhirë peptidikë, ata duhet të heqin dorë nga një molekulë uji – diçka që shkencëtarëve u dukej e pamundur në botën e lagësht të oqeanit.

Por Dr Cooks dhe kolegët e tij në Purdue, Dylan Holden dhe Nicolas Morato,tregojnë se sipërfaqja e pikave të vogla të ujit të krijuara nga përplasja e valëve ose spërkatja e rrjedhave ofron një mjedis ku aminoacidet mund të krijojnë ato lidhje, duke lejuar molekula më të mëdha të formohen nga aminoacidet.

“Ky është demonstrimi i parë që molekulat primare, aminoacide të thjeshta, formojnë spontanisht peptide, blloqet ndërtuese të jetës, në pikat e ujit të pastër.” “Kjo është në thelb kimia pas origjinës së jetës,” tha Dr Cooks.

Kjo jo vetëm që ndihmon në bashkimin e enigmës se si jeta mund të lindë spontanisht nga përbërësit e pranishëm në Tokën e mitur, por mund të ndihmojë jetën e njeriut më shumë se 3 miliardë vjet më vonë.

“Shkalla e reaksioneve në pika janë diku nga njëqind deri në një milion herë më të shpejta se të njëjtat kimikate që reagojnë në tretësirë ​​me shumicë”, tha Dr Cooks. “Duke përdorur kiminë e pikave, ne kemi ndërtuar një aparat, i cili po përdoret tani në Purdue, për të përshpejtuar sintezën e kimikateve të reja dhe ilaçeve të reja të mundshme”.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco