Hiti në internet: Libri i çuditshëm i vitit 1923 i këshillon burrat të mos martohen

Hiti në internet: Libri i çuditshëm i vitit 1923 i këshillon burrat të mos martohen

17:23, 25/09/2022

Kohët moderne nënkuptojnë ndryshime të vazhdueshme në të gjitha sferat, duke përfshirë marrëdhëniet mashkull-femër. 

Pikërisht për këtë fakt, një libër disi i çuditshëm i vitit 1923, ku burrat këshillohen se me cilat vajza “nuk duhet të martohen”, i ka bërë përdoruesit e internetit të qeshin dhe disa të tjerë të zemërohen.

Edhe pse u shkrua një shekull më parë, libri i R. Gerling "Girls Who Should Be Married" me sa duket është ende në gjendje të ngjallë emocione të përziera tek lexuesit që e hasin.

Disa nga faqet e saj tashmë janë shfaqur në profilin e Retroteka. Ndër të tjera, në përmbajtjen e librit thuhet se ka “këshilla ” për dashurinë e parë dhe “të metat dhe virtytet” e të rinjve të aftë për të hyrë në jetën bashkëshortore.

“Le të shqyrtojë kush e lidh veten përjetësisht – marrëzia është më e shkurtër, e pendimi është më i gjatë”, shkruhet motoja në këndin e sipërm djathtas.

Autori është kujdesur që t'u ofrojë lexuesve disa ilustrime dhe tashmë ndër faqet e publikuara mund të shihet një shfaqje e "gjashtë profileve të vajzave budallaqe".

“Dihet që gjërat kanë shije të ndryshme, por këdo që dëshiron të martohet me një femër do të këshilloja të shikojë jo vetëm sytë, por edhe fytyrën”, është këshilla e tij në fjalinë e parë.

Nuk kaloi shumë kohë që u grumbulluan komente të shumta, ku shumica e përdoruesve pranuan se faqja i bëri të qeshin, duke pranuar se një këshillë e tillë ishte "absurde".

“Fatkeqësisht, nuk e lexova librin në kohë”, tha me shaka një përdorues.

“Imagjinoni sikur kjo të dilte sot... 746 shoqata do të bënin padi kundër autorit sepse është politikisht jokorrekte, ofenduese, seksiste, lista vazhdon”, është edhe një nga komentet.

Dhe ndërsa disa kërkuan "më shumë faqe", dhe disa pretenduan se u duheshin "disa vite më parë", disa përdorues e morën librin shumë personalisht, kështu që ata pranuan se ajo që shohin është e tyre, madje duke e ditur se është nga lashtësia.

"Kjo broshurë nuk është e dobishme, por poshtëruese. Ky libër mund të hapë sytë e vajzave në veçanti", ka shkruar një përdorues.

Dihet se i gjithë versioni i librit gjendet në internet dhe të njëjtën këshillë autori ka dhënë edhe për femrat, në versionin “Burrat me të cilët nuk duhet të martoheni”.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco