VIDEO-SYRI TV/ Behar Gjoka: Marko, simboli që revolucioni ha bijtë e vetë, detyrim i shtetit monografia për autorin

17:03, 08/08/2022

Sapo ka njohur dritën e botimit numri i ri i revistës ‘Pasqyra e të rrëfyemit’. Themeluesi i Qendrës së Studimeve Letrare ‘Pjetër Budi’, Behar Gjoka thotë se është detyrim i institucioneve shtetërore që të botojnë monografinë e munguar për Petro Markon.

Nga SYTI TV

Qendra e studimeve letare ‘Pjetër Budi’ sapo ka nxjerrë nurmin e radhës së ‘Pasqyrës së të rrëfyemit’, në të cilin merret në trajtim shkrimtari Petro Marko.

Në romanin ‘Qyteti i fundit’ pranëvihen  dy kohë: e shkuara në formën e shkakut dhe e tashmja në formën e pasojës. Historia e dashurisë së Ana Marias me Lekën , është në një farë forme metaforë për dashurinë e ndaluar dhe mendimin e lirë.

Veprat e autorit rebel u lexuan nën terrin e censurës, ndërsa ndërhyrjeve në tekst iu shpëtoi vetëm ‘Qyteti i fundit’.

Studiuesi Behar Gjoka nënvijëzon nevojën e menjëhershme të një monografie për Petro Markon.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco