Google paguan më shumë se 300 botues të BE-së për lajme në Evropë

Google paguan më shumë se 300 botues të BE-së për lajme në Evropë

19:11, 11/05/2022

Google ka nënshkruar marrëveshje për të paguar më shumë se 300 botues në Gjermani, Francë dhe katër vende të tjera të BE-së për lajmet e tyre dhe do të nxjerrë një mjet për ta bërë më të lehtë regjistrimin edhe për të tjerët, tha kompania për Reuters.

Lëvizja do të shpallet publikisht më vonë, pasoi miratimin e rregullave historike të BE-së për të drejtën e autorit tre vjet më parë që kërkojnë që Google dhe platformat e tjera në internet të paguajnë muzikantët, interpretuesit, autorët, botuesit e lajmeve dhe gazetarët për përdorimin e punës së tyre.

Botuesit e lajmeve, ndër kritikët më të ashpër të Google, u kanë kërkuar prej kohësh qeverive të sigurojnë që platformat online të paguajnë shpërblim të drejtë për përmbajtjen e tyre. Australia vitin e kaluar i bëri këto pagesa të detyrueshme ndërsa Kanadaja prezantoi legjislacion të ngjashëm muajin e kaluar.

“Deri më tani, ne kemi marrëveshje që mbulojnë më shumë se 300 publikime lajmesh kombëtare, lokale dhe të specializuara në Gjermani, Hungari, Francë, Austri, Holandë dhe Irlandë, me shumë diskutime të tjera në vazhdim,” Sulina Connal, drejtore për lajme dhe partneritete botuese tha në blogpost parë nga Reuters dhe pritet të publikohet më vonë. Blogu nuk tha se sa po paguheshin botuesit.

Dy të tretat e këtij grupi janë botues gjermanë duke përfshirë Der Spiegel, Die Zeit dhe Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Tani po shpallim lançimin e një mjeti të ri për të bërë oferta për mijëra botues të tjerë të lajmeve, duke filluar nga Gjermania dhe Hungaria dhe duke u përhapur në vendet e tjera të BE-së gjatë muajve të ardhshëm,” tha Connal në blogpost.

Mjeti u ofron botuesve një marrëveshje të zgjeruar të pamjes paraprake të lajmeve që lejon Google të shfaqë fragmente dhe miniatura për një tarifë licencimi.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Më të lexuarat
Denonco