‘Letrat e Facebook’, a mund të jenë kriza më e madhe në historinë e kompanisë?

‘Letrat e Facebook’, a mund të jenë kriza më e madhe në historinë e kompanisë?

17:25, 25/10/2021

Facebook është përballur me sinjalizuesit, stuhitë e PR dhe hetimet e Kongresit vitet e fundit.

Por tani ajo përballet me një kombinim të të treve në të njëjtën kohë në atë që mund të jetë kriza më intensive dhe më e gjerë në historinë 17-vjeçare të kompanisë.

Një konsorcium prej 17 organizatash të lajmeve amerikane filloi të botojë një seri historish  të quajtura kolektivisht “The Facebook Papers”, bazuar në një grumbull qindra dokumentesh të brendshme të kompanisë, të cilat u përfshinë në zbulimet e bëra në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe të ofruara për Kongresi në formë të redaktuar nga këshilltari ligjor i informatorit të Facebook, Frances Haugen.

Konsorciumi, i cili, shqyrtoi versionet e redaktuara të marra nga Kongresi, transmeton CNN.

Mbulimi i CNN përfshin histori rreth mënyrës se si grupet e koordinuara në Facebook mbjellin mosmarrëveshje dhe dhunë, duke përfshirë 6 janarin, si dhe sfidat e Facebook për moderimin e përmbajtjes në disa vende jo anglishtfolëse dhe se si trafikantët e qenieve njerëzore kanë përdorur platformat e tij për të shfrytëzuar njerëzit.

Raportet nga CNN dhe mediat e tjera që janë pjesë e konsorciumit, pasojnë një muaj shqyrtimi intensiv për kompaninë.

Wall Street Journal më parë publikoi një seri historish të bazuara në dhjetëra mijëra faqe të dokumenteve të brendshme të Facebook-ut të zbuluara nga Haugen. (Puna e konsorciumit bazohet në shumë nga të njëjtat dokumente.)

Publikimi i “Facebook Files” të Gazetës, i cili ngriti shqetësime për ndikimin e Instagramit tek vajzat adoleshente, ndër të tjera, nxiti një seancë dëgjimore të nënkomitetit të Senatit me kreun e Facebook për sigurinë globale, Antigone Davis.

Vetë Haugen më pas dëshmoi para nënkomisionit të Senatit, gjatë të cilit ajo tha se beson se “produktet e Facebook dëmtojnë fëmijët, nxisin ndarjen dhe dobësojnë demokracinë tonë”.

Aktualisht nuk ka fund në vështirësi për problemet e Facebook. Anëtarët e nënkomisionit kanë bërë thirrje që CEO i Facebook Mark Zuckerberg të dëshmojë pasi edhe  një tjetër ish-punonjës i Facebook në mënyrë anonime paraqiti një ankesë kundër kompanisë në SEC, me akuza të ngjashme me ato të Haugen.

Facebook është përballur me skandale në lidhje me qasjen e tij ndaj privatësisë së të dhënave, moderimin e përmbajtjes dhe konkurrentët më parë.

Por shumica e dokumenteve, dhe historitë e shumta që me siguri do të vijnë prej saj, prekin shqetësimet dhe problemet në dukje në çdo pjesë të biznesit të tij.

Qasja e Facebook për të luftuar gjuhën e urrejtjes dhe dezinformatat, menaxhimin e rritjes ndërkombëtare, mbrojtjen e përdoruesve të rinj në platformën e saj madje edhe aftësinë e tij për të matur me saktësi madhësinë e audiencës së saj masive.
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco