Filozofia lindore thotë se nuk ka 'un'. Shkenca është dakord

Filozofia lindore thotë se nuk ka 'un'. Shkenca është dakord

10:47, 15/05/2024
A+ Aa A-

Individi inteligjent, i cili quhet ndryshe vetvetja, egoja, mendja ose "uni", qëndron në qendër të mendimit perëndimor. Në botëkuptimin e Perëndimit, ne i shpallim mendimtarët më të mëdhenj si ndryshues të botës. Nuk ka asnjë shembull më konciz për këtë sesa thënia e famshme e filozofit René Descartes, "Cogito, ergo sum" ose "Unë mendoj, prandaj jam". Por kush është ky? Le t'i hedhim një vështrim më të afërt mendimtarit, ose "unit", që të gjithë e marrim si të mirëqenë.

Pikëpamja perëndimore: Vetja është një pilot

Kjo "unë" është për shumicën prej nesh gjëja e parë që na vjen në mendje kur mendojmë se kush jemi. "Unë" përfaqëson idenë e vetvetes sonë individuale, atë që qëndron mes veshëve dhe pas syve dhe po "piloton" trupin. "Piloti" është në krye, nuk ndryshon shumë dhe na duket si gjëja që sjell në jetë mendimet dhe ndjenjat tona. Ai vëzhgon, merr vendime dhe kryen veprime - ashtu si piloti i një aeroplani.

Kjo unë/ego është ajo që ne mendojmë si veten tonë të vërtetë, dhe ky un individual është përjetuesi dhe kontrolluesi i gjërave si mendimet, ndjenjat dhe veprimet. Piloti ndihet sikur po drejton shfaqjen. Është e qëndrueshme dhe e vazhdueshme. Ai është gjithashtu në kontroll të trupit tonë fizik; për shembull, ky un e kupton se është "trupi im". Por ndryshe nga trupi ynë fizik, ai nuk e percepton veten si duke ndryshuar, mbaruar (përveç, ndoshta për ateistët, në vdekje trupore), ose duke u ndikuar nga ndonjë gjë tjetër përveç vetvetes.

Pikëpamja lindore: Uni është një iluzion

Tani le të kthehemi në Lindje. Budizmi, taoizmi, shkolla e hinduizmit Advaita Vedanta dhe shkolla të tjera të mendimit lindor kanë një pamje krejt të ndryshme për veten, egon ose "unë". Ata thonë se kjo ide e "unit" është një trillim, edhe pse shumë bindës. Budizmi ka një fjalë për këtë koncept - anatta, e cila shpesh përkthehet si "pa vetvete" - e cila është një nga parimet më themelore të budizmit, nëse jo më e rëndësishmja.

Kjo ide tingëllon radikale, madje e pakuptimtë, për ata që janë të trajnuar në traditat perëndimore. Duket se bie ndesh me përvojën tonë të përditshme, në të vërtetë me gjithë ndjenjën tonë të qenies. Por në budizëm dhe shkolla të tjera të mendimit lindor, koncepti i vetvetes shihet si rezultat i mendjes që mendon. Mendja që mendon e rishpik vetveten nga momenti në moment, në mënyrë që në asnjë mënyrë nuk i ngjan unit të qëndrueshëm koherent, shumica e besojnë se është.

Thënë ndryshe, është procesi i të menduarit ai që krijon vetveten, në vend që të ekzistojë një un që ka ndonjë ekzistencë të pavarur të ndarë nga mendimi. Uni është më shumë si një folje sesa një emër. Për ta bërë një hap më tej, nënkuptimi është se pa menduar, vetvetja, në fakt, nuk ekziston. Në të njëjtën mënyrë që ecja ekziston vetëm kur dikush është duke ecur, vetvetja ekziston vetëm ndërsa ka mendime për të. Si një neuropsikolog, mund të them se sipas mendimit tim, shkenca po arrin tani me atë që hinduizmi budist, taoist dhe Advaita Vedanta ka mësuar për më shumë se 2500 vjet.

Nuk ka "qendër të vetvetes" në tru

Historia e madhe e suksesit të neuroshkencës ka qenë në hartën e trurit. Mund të tregojmë qendrën e gjuhës, qendrën e përpunimit të fytyrës dhe qendrën për të kuptuar emocionet e të tjerëve. Praktikisht çdo funksion i mendjes është hartuar në tru me një përjashtim të rëndësishëm: vetveten. Ndoshta kjo është për shkak se këto funksione të tjera janë të qëndrueshme, ndërsa historia e vetvetes është shpikëse me shumë më pak stabilitet sesa supozohet.

Ndërsa neuroshkencëtarë të ndryshëm kanë pretenduar se vetja banon në këtë apo atë vendndodhje nervore, nuk ka asnjë marrëveshje të vërtetë mes komunitetit shkencor se ku mund ta gjejë atë – madje as nëse mund të jetë në anën e majtë apo të djathtë të trurit. Ndoshta arsyeja që ne nuk mund ta gjejmë veten në tru është sepse ajo nuk është aty.

"Pse je i pakënaqur? Sepse 99.9 për qind e gjithçkaje që mendon dhe e gjithçkaje që bën është për veten tënde – dhe nuk ka asnjë të tillë.

Wei Wu Wei

Kjo mund të jetë një pikë e vështirë për t'u kuptuar, kryesisht sepse ne e kemi keqkuptuar procesin e të menduarit si një gjë të vërtetë për kaq shumë kohë. Do të duhet pak kohë për ta parë idenë e një "uni" thjesht si një ide dhe jo një fakt. Vetja jote iluzionare - zëri në kokën tënde - është shumë bindës. Ai rrëfen botën, përcakton bindjet e tua, rishfaq kujtimet e tua, identifikohet me trupin tënd fizik, prodhon parashikimet e tua për atë që mund të ndodhë në të ardhmen dhe krijon gjykimet e tua për të kaluarën. Është kjo ndjenjë e vetvetes që ne ndjejmë që nga momenti kur hapim sytë në mëngjes deri në momentin që i mbyllim gjatë natës. Duket shumë e rëndësishme, kështu që shpesh vjen si një tronditje kur u them njerëzve se bazuar në punën time si neuropsikolog, ky "un" thjesht nuk është aty - të paktën jo në mënyrën se si mendojmë se është.

Dallimi i madh mes traditave shpirtërore lindore dhe psikologjisë është se e para e ka njohur këtë në mënyrë eksperimentale dhe e dyta e ka bërë këtë eksperimentalisht (dhe rastësisht, për këtë çështje). Dhe sipas mendimit tim, kjo do të thotë se ata që studiojnë dhe japin mësim psikologjinë janë ende në masë të madhe të paaftë për të vlerësuar implikimet e këtyre gjetjeve.

Një zbulim i rastësishëm

Si çështje sfondi, është e rëndësishme të mbani mend se truri ka dy gjysma pasqyre të lidhura nga një grup i madh fibrash të quajtur corpus callosum. Në kërkimin e ndërmarrë për të zbutur epilepsinë e rëndë, Roger Sperry dhe Michael Gazzaniga besonin se duke e prerë këtë urë mes dy anëve të trurit, krizat do të ishin më të lehta për t'u kontrolluar. Ata ishin të saktë dhe Sperry do të fitonte çmimin Nobel në 1981 për këtë punë.

Ndërsa secila anë e trurit është e specializuar për të kryer disa lloje detyrash, të dyja anët janë zakonisht në komunikim të vazhdueshëm. Megjithatë, kur kjo lidhje u ndërpre, u bë e mundur të studiohej puna e secilës anë të trurit në izolim. Me anët e shkëputura në këta pacientë epileptikë, shkencëtarët mund të testonin secilën më vete dhe të fitonin njohuri mbi ndryshimet funksionale mes anës së majtë dhe të djathtë të trurit. Këta pacientë u referuan si pacientë të "trurit të ndarë".

Për të kuptuar këtë hulumtim, është gjithashtu e rëndësishme të dini se trupi është i lidhur me tela - domethënë, e gjithë hyrja dhe dalja nga gjysma e djathtë e trupit kalon dhe përpunohet nga truri i majtë, dhe anasjelltas. Ky kryqëzim është i vërtetë edhe për shikimin, kështu që gjysma e majtë e asaj që shohim shkon në anën e djathtë të trurit dhe anasjelltas. Përsëri, kjo u bë e dukshme vetëm te pacientët me tru të ndarë. Dhe hulumtimi me këto subjekte çoi në një nga zbulimet më të rëndësishme në lidhje me anën e majtë të trurit - një që ende nuk është vlerësuar plotësisht nga psikologjia moderne apo publiku i gjerë.

Në një nga eksperimentet e Gazzaniga-s, studiuesit paraqitën fjalën "ecje" vetëm në trurin e djathtë të një pacienti. Pacienti iu përgjigj menjëherë kërkesës dhe u ngrit dhe filloi të largohej nga furgoni në të cilin po bëhej testimi. Kur truri i majtë i pacientit, i cili është përgjegjës për gjuhën, u pyet pse u ngrit për të ecur, përkthyesi doli me një shpjegim të besueshëm, por krejtësisht të pasaktë: "Unë po shkoj në shtëpi për të marrë një Coke".

Në një ushtrim tjetër, fjala "qesh" iu paraqit trurit të djathtë dhe pacientja u pajtua. Kur e pyetën pse po qeshte, truri i saj i majtë u përgjigj duke bërë një shaka: "Ju djema dilni dhe na testoni çdo muaj. Çfarë mënyrë për të siguruar jetesën!" Mbani mend, përgjigja e saktë këtu do të ishte: "U ngrita sepse ti më kërkove", dhe "Unë qesha sepse ti më kërkove", por duke qenë se truri i majtë nuk kishte akses në këto kërkesa, ai krijoi një përgjigje dhe e besoi në vend që të thosha, "Nuk e di pse e bëra këtë."

Një përkthyes i pabesueshëm

Gazzaniga përcaktoi se ana e majtë e trurit krijon shpjegime dhe arsye për të ndihmuar në kuptimin e asaj që po ndodh rreth nesh. Truri i majtë vepron si një "interpretues" për realitetin. Për më tepër, Gazzaniga zbuloi se ky përkthyes, si në shembujt e përmendur, shpesh është plotësisht dhe krejtësisht i gabuar. Ky zbulim duhet të kishte tronditur botën, por shumica e njerëzve as që kanë dëgjuar për të.

Mendoni për rëndësinë e kësaj për një moment. Truri i majtë thjesht krijonte interpretime, ose histori, për ngjarjet që po ndodhnin në një mënyrë që kishin kuptim në atë anë të trurit, ose sikur të kishte drejtuar veprimin. Asnjëri nga këto shpjegime nuk ishte i vërtetë, por kjo ishte e parëndësishme për mendjen interpretuese, e cila ishte e bindur se shpjegimet e saj ishin të sakta.

Gjatë 40 viteve të fundit, disa studime shtesë kanë treguar se ana e majtë e trurit shkëlqen në krijimin e një shpjegimi për atë që po ndodh, edhe nëse nuk është e saktë, edhe te njerëzit me funksionim normal të trurit. Për shembull, duke qenë të gjitha gjërat të barabarta, ne preferojmë atë që është në anën e djathtë, por pothuajse askush nuk është i vetëdijshëm për këtë, kështu që studiuesit u prezantuan pjesëmarrësve pa lëndime të mëparshme të trurit me tre artikuj pothuajse identikë dhe pyetën se cilat preferonin. Kishte një preferencë të qartë të drejtë, por kur u pyetën pse, ata krijuan një histori krejtësisht të pasaktë të tillë si, "Unë thjesht më pëlqen ngjyra më shumë". Edhe kur studiuesit u thanë atyre idenë e studimit, truri i majtë i pjesëmarrësve nuk mund të mos i besonte historitë që kishte krijuar.

E vërteta është se truri yt i majtë ka interpretuar realitetin për ty gjatë gjithë jetës tënde, dhe nëse je si shumica e njerëzve, nuk i ke kuptuar kurrë implikimet e plota të kësaj. Kjo është për shkak se ne e gabojmë historinë se kush mendojmë se jemi për ata që jemi në të vërtetë.

Zëri i brendshëm i pakontrollueshëm

Shumica prej nesh e jetojmë jetën tonë nën drejtimin e përkthyesit, dhe kjo e bën mendjen padronen tonë, dhe ne as që jemi të vetëdijshëm për këtë. Ne mund të zemërohemi, të ofendohemi, të eksitohemi, të lumtur ose të frikësuar dhe nuk e vëmë në dyshim vërtetësinë e këtyre mendimeve dhe përvojave. Ndërsa është e qartë se këto përvoja po na ndodhin, ne disi ruajmë idenë se ne jemi ende në krye të të gjithave.

Provoni këtë dhe provoni drejtpërdrejt përkthyesin në vend që të supozoni se jeni ai që jeni. Për pjesën tjetër të ditës, vini re nëse një zë i brendshëm krijon teori për të shpjeguar atë që po ndodh. Zëri mund të thotë: "Ai person duket i lumtur", "Ai person duket i zgjuar" ose, "Ndoshta nuk duhej ta kisha dërguar atë email". Nëse këto histori janë ata që jeni, duhet të jeni në gjendje t'i fikni ato. Mundeni? Këtu është një mënyrë tjetër për ta testuar këtë. Lexoni dy numrat e mëposhtëm, por mos e plotësoni modelin duke plotësuar boshllëkun duke përdorur zërin tuaj të brendshëm. 3,2, _. A e përfundoi modelin zëri juaj i brendshëm dhe tha "një"? Provojeni përsëri dhe vërtet përpiquni të mos përfundoni modelin në kokën tuaj. Herën tjetër që ka një mendim ndërhyrës, merrni parasysh vetë faktin që të qenit tuaj të paaftë për ta ndalur atë dëshmon se nuk ka asnjë un të brendshëm që e kontrollon.

Shkenca mbështet pikëpamjen lindore

Pra, për herë të parë në histori, gjetjet e shkencëtarëve në Perëndim mbështesin fuqimisht, në shumë raste pa kuptim, një nga njohuritë më themelore të Lindjes: që uni individual është më shumë i ngjashëm me një personazh imagjinar sesa një gjë reale.

Pse ka rëndësi e gjithë kjo? E vërteta fatkeqe është se secili prej nesh do të përjetojë shumë dhimbje mendore, mjerim dhe zhgënjim në jetën tonë. Gabimi i zërit në kokën tonë për një gjë dhe etiketimi "unë" na sjell në konflikt me provat neuropsikologjike që tregojnë se nuk ekziston një gjë e tillë. Ky gabim - kjo ndjenjë iluzore e vetvetes - është shkaku kryesor i vuajtjes sonë mendore. Kur nuk mund të flini natën, është për shkak se jeni të shqetësuar për problemet e një të huaji, apo janë problemet tuaja që ju mbajnë zgjuar? Për shumicën prej nesh, shqetësohemi për problemet e mia të punës, problemet e mia me paratë dhe problemet e marrëdhënieve të mia. Çfarë do të ndodhte nëse do të hiqnim "veten" nga këto probleme?

Po dalloj vuajtjen mendore nga dhimbja fizike. Dhimbja shfaqet në trup dhe është një reaksion fizik – si kur shtypni gishtin e këmbës ose thyeni një krah. Vuajtja për të cilën flas ndodh vetëm në mendje dhe përshkruan gjëra të tilla si shqetësimi, zemërimi, ankthi, keqardhja, xhelozia, turpi dhe një mori gjendjesh të tjera negative mendore. E di që është një pretendim i madh të thuash se të gjitha këto lloj vuajtjesh janë rezultat i një ndjenje fiktive të vetvetes. Tani për tani, thelbi i kësaj ideje është kapur shkëlqyeshëm nga filozofi dhe autori taoist Wei Wu Wei kur shkruan: "Pse je i pakënaqur? Sepse 99.9 për qind e gjithçkaje që mendoni, dhe e gjithçkaje që bëni, është për veten tuaj – dhe nuk ka asnjë të tillë."/Big Think - Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco