Rekord i zi/ Eurostat: Mbi 35% e të rinjve përballen me privime të rënda

Rekord i zi/ Eurostat: Mbi 35% e të rinjve përballen me privime të rënda

09:47, 27/02/2024
A+ Aa A-

Më shumë se një në 3 të rinj të moshës nga 15-29 vjeç në Shqipëri vuajnë nga privimi i rëndë material. Ky është treguesi më negativ në të gjitha vendet e Europës me një diferencë të theksuar nga vendi i parafundit.

Të dhënat janë bërë publike nga një publikim i posaçëm i Eurostat, zyrës së statistikave të Bashkimit Europian. Sipas Eurostat në vitin 2021, mbi 35.1 për qind e të rinjve shqiptarë të moshës nga 15 deri në 29 vjeç vuanin nga privimi i rëndë material. Kjo është norma më e lartë në të gjithë kontinentin. Vendi i dytë me treguesin më të përkeqësuar në Europë është Romania me 23.1 për qind, ndërsa mesatarja e 27 vendeve të Bashkimit Europian është 6.1 për qind.

Shkalla e privimit të rëndë material dhe social (SMSD) është një tregues që tregon një mungesë të detyrueshme të sendeve të nevojshme dhe të dëshirueshme për të bërë një jetë të përshtatshme . Treguesi, i miratuar nga Komiteti i Mbrojtjes Sociale në Bruksel, bën dallimin midis individëve që nuk mund të përballojnë një të mirë, shërbim ose aktivitet shoqëror të caktuar. Ai përkufizohet si përqindja e popullsisë që përjeton mungesë të detyrueshme të të paktën 7 nga 13 artikuj privimi (6 të lidhura me individin dhe 7 të lidhura me familjen).

Lista e artikujve në nivel familjar:
-Aftësia për të përballuar shpenzime të papritura
-Kapaciteti për të përballuar pagesën për një javë pushim vjetor larg shtëpisë
-Kapaciteti për t’u përballur me pagesat e prapambetura (për pagesat e hipotekës ose qirasë, faturat e shërbimeve, këstet e blerjes me qira ose pagesa të tjera kredie)
-Kapaciteti për të përballuar një vakt me mish, pulë, peshk ose ekuivalent vegjetarian një herë në dy ditë
-Aftësia për ta mbajtur shtëpinë në mënyrë adekuate të ngrohtë
-Aksesi në një makinë/fugon për përdorim personal
-Zëvendësimi i mobiljeve të konsumuara

Lista e artikujve në nivel individual:
-Pasja e një lidhje interneti
-Zëvendësimi i rrobave të konsumuara me disa të reja
-Të kesh dy palë këpucë që përshtaten siç duhet (përfshirë një palë këpucë për çdo mot)
-Shpenzimi i një sasie të vogël parash çdo javë për veten e tij/saj
-Pasja e aktiviteteve të rregullta të kohës së lirë
-Takimi me miqtë/familjen për një pije/ vakt të paktën një herë në muaj.

Sipas Eurostat, 35.1 për qind e të rinjve shqiptarë kanë mungesë të paktën të 7 artikujve nga 13 artikujt e mësipërm./KAPITALI

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco